Národná banka Slovenska (NBS) varuje, že komerčné banky riskujú pri posudzovaní rizika súvisiaceho s vekom klientov, ktorým poskytujú úver. Upozorňuje, že pribúdajú úvery, ktoré budú klienti, vzhľadom na splátkový kalendár, splácať aj v dôchodkovom veku.

Vysoký vek je riziko

To predstavuje podľa NBS riziká. „Pri predĺžení splatnosti do dôchodkového veku hrozí zníženie príjmu spotrebiteľa. Čím ďalej úver zasahuje za hranicu poberania dôchodku, tým významnejší je vplyv zníženia príjmu na schopnosť spotrebiteľa splácať. Zároveň sa zintenzívňuje riziko zdravotných komplikácií, ktoré môžu ďalej znížiť disponibilný príjem domácnosti,“ uvádza centrálna banka.

Na snímke vľavo budova Národnej banky Slovenska (NBS) a vpravo budova Slovenského rozhlasu pri pohľade z novostavby projektu Nivy Tower v Bratislave 14. októbra 2019. FOTO TASR - Jaroslav Novák
Neprehliadnite

Banky budú mať viac peňazí na úvery, NBS znižuje rezervy, ktoré musia držať

Ďalším rizikom je podľa NBS to, že banky majú pri takýchto úveroch menej možností, ako riešiť situáciu klienta, ak sa dostane do finančných ťažkostí. „Ak sa splatnosť úverov dostane na hraničné hodnoty už v dobrých časoch, domácnosť vyčerpá jednu z prirodzených foriem rezervy na zlé časy. Dlhšie splatnosti tak znižujú pružnosť reakcie domácnosti v čase krízy,“ uvádza NBS.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa