Francúzsky hrad Haut-Koenigsbourg - stredoveká inšpirácia Pána prsteňov

2020-07-09 12:00:00 |   |    | 

Región Alsasko patrí vo Francúzsku k tým najnavštevovanejším. Nachádza sa v blízkosti hraníc s Nemeckom, čo výrazne poznačilo jeho kultúru. S touto krajinou sú úzko späté dejiny jednej z jeho historických zaujímavostí. Stredoveký hrad Haut-Koenigsborg mal v tejto oblasti veľmi významnú pozíciu. Istú časť histórie patril Nemecku, no po 1. svetovej vojne ho opäť vrátili pod správu Francúzska.



 

Strážca dôležitých obchodných ciest

Vznik prvej časti hradu sa datuje do 12. storočia. Vtedy sa na tomto mieste nachádzal dôležitý cestný uzol, ktorý potrebovali domáci obyvatelia chrániť pred nepriateľmi a zlodejmi. Severná trasa totiž viedla cez mestá, kde sa obchodovalo s vínom a pšenicou. Na východnej zase prepravovali soľ a striebro. Preto sa tam v roku 1147 rozhodli postaviť obrannú pevnosť, pre ktorú našli miesto na 700 metrov vysokej skale. Odtiaľ mali strážcovia dobrý výhľad na celé okolie a v prípade núdze mohli rýchlo zasiahnuť. O desať rokov neskôr ho už premenovali na Koenigsbourg, čo znamená kráľovský hrad.

 

Zlatú éru skončila vojna a požiar

Prví majitelia hradu patrili do významnej francúzskej rodiny Tiersteinovcov. Od nich ho potom prevzali Habsburgovci, ktorí sídlo kompletne prerobili. Za ich čias rozšírili Haut-Koenigsbourg do súčasnej podoby a vylepšili aj obranný systém celého komplexu. V tomto období prebiehala zlatá éra tejto pamiatky. Postupne vtisli svoju pečať aj jednotlivým miestnostiam, ktoré mali honosné zdobenie a zariadenie. V 15. storočí však postihla tento región 30-ročná vojna so Švédskom. Severanom sa podarilo preraziť obranu pri pobreží a potom pokračovali ďalej až k tomuto alsaskému hradu. Napriek vynikajúcemu obrannému systému sa jeho obyvateľom nepodarilo vzdorovať a vtedy prišlo k prvému výraznému poškodeniu tohto areálu. O dvesto rokov neskôr navyše hrad postihol požiar, po ktorom už jeho priestory nerenovovali a definitívne odtiaľ odišli poslední obyvatelia.

 

Záchrana v 19. storočí

Po tejto smutnej udalosti začal celý areál chátrať. Budovy boli výrazne zničené, preto o ne nikto nejavil záujem. Prvý zlom prišiel v roku 1862, keď ho oficiálne kvalifikovali ako historickú pamiatku. Krátko potom prešlo pod správu mesta Sélestat, ktoré sa ho rozhodlo zrenovovať. Najrozsiahlejšie obnovovacie práce na hrade sa odohrali v rokoch 1900 až 1908. Hlavným architektom tohto projektu bol Bodo Ebhardt. Keďže v tejto ére ešte patrilo celé územie Nemecku, táto krajina sa najviac podpísala pod jeho obnovu a podarilo sa im vrátiť Haut-Koenigsbourg takmer identickú tvár, akú mal pred veľkým požiarom. Vďaka tomu ho veľmi spopularizovali a stal sa jednou z najobľúbenejších atrakcií v regióne.

 

Čo všetko uvidíte v hrade?

Keďže sa Haut-Koenigsbourg nachádza na vysokom kopci, návštevníkom umožňujú využiť kyvadlovú dopravu, ktorá aj ľuďom so slabšou kondíciou alebo s nejakým hendikepom pomôže prekonať tento náročný terén. Autobus odchádza od železničnej stanice v meste Sélestat a jedna cesta vás stojí 2,50 eur. Vstupné do hradu je 9 eur pre dospelých a 5 eur pre deti. Potom sa už môžete tešiť na prehliadku týchto úžasných priestorov. Niekoľkokrát do dňa ponúkajú tiež hrané prechádzky hradom, počas ktorých vám herci zaujímavým spôsobom predstavia jeho históriu. Areál je rozdelený do týchto štyroch hlavných úsekov:

Prízemie – tieto priestory sa skladajú z troch častí. Hneď po príchode sa dostanete na nádvorie, kde uvidíte napríklad kováčsku dielňu, fontánu a malé pohostinstvo. Odtiaľ prejdete ku dvom obranným vežiam, ktoré pripomínajú prvú pevnosť. Z nich máte najkrajšiu vyhliadku na okolie. Keď sa vrátite späť, uvidíte prvé obytné priestory, ktoré kedysi slúžili ako vstupné haly alebo miestnosti pre sluhov a slúžky.

Severná a južná časť – na prvom poschodí sa dostávate do súkromných komnát a reprezentatívnych priestorov. Severná časť slúžila ako denné miestnosti na stretávanie sa s návštevami a posedenia pri spoločenských hrách. Rovnako ako tieto priestory, aj v južnej časti sú steny ozdobené dreveným obložením. Na opačnej strane sú miestnosti, ktoré slúžili ako súkromné komnaty prvých majiteľov hradu. Majú typické stredoveké zariadenie s množstvom drevených detailov.

Ženské komnaty a spálne – tieto miestnosti sa pokladajú za najkrajšie z celého hradu. Na jednej strane sú ženské komnaty, ktoré pozostávajú zo spální, šatne a obývačky. Sú nádherne zdobené a zariadené nábytkom v štýle z obdobia pred požiarom. Jednou z najvýznamnejších častí je pôvodný krb. Potom už prejdete do poslednej časti interiérovej prehliadky, kde je jedáleň s honosným stolovaním. Táto miestnosť je zdobená nádhernými freskami.

Záhrada – po návrate na nádvorie nevynechajte ani návštevu okolitej záhrady. Tá je upravená v stredovekom štýle. I keď je jednoduchá, vo väčšej časti má podobu nádhernej lúky s množstvom kvetín a návštevníci ju milujú. Najkrajšie vyzerá počas neskorej jari.

 

Haut-Koenigsbourg hviezdou umenia

Keďže hrad patrí medzi najzachovalejšie stredoveké pevnosti, stal sa významnou inšpiráciou pre mnohých umelcov. Najprv sa v roku 1937 objavil v slávnom francúzskom filme Veľká ilúzia, ktorý režíroval Jean Renoir. Tam tvoril jednu z najkrajších kulís. Neskôr ho ukázali aj vo filme Dobrodružstvá Arséna Lupina a počas tvorby albumu Miss Acaica inšpiroval aj francúzsku rockovú skupinu Dionysos. Najvýznamnejší úspech zaznamenal vďaka Pánovi prsteňov. Ilustrátor John Howe ho navštívil v osemdesiatych rokoch a hneď sa do neho zamiloval. Potom ho použil ako základ pri návrhu citadely v meste Minas Tirith, ktoré sa objavilo v tejto známej trilógii.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa