Dobré noviny
Zanedbaný domček deduška Večerníčka už opravujú. Použijú pri tom iba tradičné techniky
TASR
TASR

Zanedbaný domček deduška Večerníčka už opravujú. Použijú pri tom iba tradičné techniky

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) začala 6. júla rekonštrukciu známeho dreveného zrubu deduška Večerníčka, ktorá bude stáť cez 100 000 eur.

Bratislava 9. júla (TASR) – Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) začala 6. júla rekonštrukciu známeho dreveného zrubu deduška Večerníčka, ktorá bude stáť cez 100 000 eur. Známy domček RTVS presťahuje, zostane však stále v Novej Sedlici. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Marián Prevendarčík.

„Zvučka Večerníčka je najdlhšie vysielanou zvučkou v Slovenskej republike. Odrastá na nej už tretia generácia divákov RTVS. Keď sme sa dozvedeli, že predmetný domček je v dezolátnom stave, považovali sme za povinnosť zachrániť ho,“ uviedol generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Podľa stanoviska RTVS ide o jeden z posledných objektov ľudovej architektúry svojho druhu na území Prešovského kraja.

Do dreveného zrubu zatekalo, čo obec riešila nepremokavou celtou, ktorá prekrývala slamenú strechu. Na mnohých miestach bola opadaná aj hlinená omietka, čo vyvolalo nutnosť rekonštrukcie, ktorý má byť vernou kópiu z Večerníčkovej znelky.

Vo vynovenom domčeku plánuje po rekonštrukcii RTVS zriadiť stálu expozíciu a depozitár detských programov. „Verím, že o nejaký čas sa v tomto domčeku otvorí expozícia televíznej rozprávky a podporíme tak cestovný a turistický ruch v tomto krásnom kúte Slovenska,“ skonštatoval Rezník.

Cena diela je vyčíslená v zákazke na 114 789,06 eur vrátane DPH. Rekonštrukciu povedie Dušan Žipaj z Matiašky, ktorý plánuje pri oprave využiť tradičné techniky. Zrub bude napokon premiestnený, avšak v rámci obce Nová Sedlica. Na toto premiestnenie aj rekonštrukciu požiadala RTVS o financie aj rezort kultúry.

Skrz dotačný program Obnovme si svoj dom pridelilo Ministerstvo kultúry SR dotáciu vo výške 74 500 eur. Rekonštrukcia je plánovaná na obdobie piatich mesiacov s plánovaným termínom ukončenia v novembri tohto roku.

Už ste čítali?