Chalúpku deda Večerníčka opravia a potom presťahujú

Začiatkom júla sa začala rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky domčeka deduška Večerníčka. Ide o jeden z posledných objektov ľudovej architektúry tohto druhu na území Prešovského kraja, ktorý verejnosť pozná práve ako chalúpku deduška Večerníčka.

09.07.2020 12:00
chalupka, nova sedlica Foto: ,
Chalúpka so slamenou strechou v Novej Sedlici je v havarijnom stave.
debata (1)

Do domčeka zatekalo a obec preto v minulosti prekryla slamenú strechu nepremokavou celtou. Na mnohých miestach bola opadaná aj hlinená omietka, preto už bola nutná rekonštrukcia. Obnova zrubu, ktorý je vernou kópiou z legendárnej Večerníčkovej znelky, sa začala 6. júla. Kompletná rekonštrukcia sa uskutoční pod dozorom Krajského pamiatkového úradu v Prešove.

Vymenia nielen strechu, ale aj poškodené drevené hranoly, stropný krov, okenice a okná, dvere, drevené podlahy, vymurujú komín a stavbu nanovo zvonku i zvnútra omietnu. Drevené trámy sú spájané bez klincov, pokope držia vlastnou váhou. Pri oprave sa využijú tradičné techniky, majstri naviažu aj slamenú strechu. Cena rekonštrukcie sa odhaduje na takmer 115-tisíc eur a mala by trvať päť mesiacov. Plánovaný termín ukončenia je november 2020.

„Zvučka Večerníčka je najdlhšie vysielanou zvučkou v Slovenskej republike. Odrastá na nej už tretia generácia divákov RTVS. Keď sme sa dozvedeli, že domček je v dezolátnom stave, považovali sme za povinnosť zachrániť ho,“ povedal generálny riaditeľ verejnoprávneho média Jaroslav Rezník.

Drevenú stavbu vlastník RTVS presťahuje, zostane však v Novej Sedlici na mieste, kde bude pre turistov dostupnejšia. RTVS plánuje v zrekonštruovanom domčeku deduška Večerníčka zriadiť stálu expozíciu a depozitár detských programov. „Verím, že o nejaký čas sa v tomto domčeku otvorí expozícia televíznej rozprávky a podporíme tak cestovný a turistický ruch v tomto krásnom kúte Slovenska,“ uzavrel Rezník.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #večerníček #Nová Sedlica