Počas pohrebu Mons. Georga Ratzingera prečítali list Benedikta XVI.

Počas pohrebu Mons. Georga Ratzingera prečítali list Benedikta XVI.

Vatikán 9. júla 2020 (HSP/TK KBS/RV/Foto:TASR/AP-Sven Hoppe)

 

„Vďaka drahý Georg za všetko, čo si urobil, čo si vytrpel a čo si mi dal“. Takto sa emeritný pápež Benedikt XVI. lúči so svojím starším bratom Mons. Georgom Ratzingerom v liste, ktorý bol prečítaný počas jeho pohrebu v Regensburgskej katedrále v stredu 8. júla. Benedikt XVI. sledoval obrady v priamom prenose prostredníctvom médií z Vatikánu

Na snímke emeritný pápež Benedikt XVI.

List v mene emeritného pápeža s viditeľným dojatím prečítal jeho osobný sekretár Mons. Georg Gänswein. Adresovaný bol biskupovi Regensburgu Mons. Rudolfovi Voderholzerovi, ktorý svätú omšu celebroval.

Reklama

Mons. Georg Ratzinger zomrel vo veku 96 rokov 1. júla v Regensburgu, kde prežil väčšinu svojho života. Smrť ho zastihla týždeň po niekoľkodňovej návšteve emeritného pápeža, ktorý za ním prišiel v druhej polovici júna kvôli jeho zhoršujúcemu sa zdraviu.

 

Reklama

List Benedikta XVI: Cor ad cor loquitur

„V tejto hodine, v ktorej poskytujete môjmu bratovi poslednú bratskú službu a vediete ho na jeho poslednej pozemskej ceste, som s vami“, píše Benedikt XVI. Zároveň v liste vyjadruje vďaku obrovskému množstvu ľudí, ktorí ho po smrti jeho brata sprevádzali prostredníctvom listov, telegramov a emailov a ponúkli mu odozvu na život a prácu Mons. Georga.

„Výraz kardinála Newmana „cor ad cor loquitur“ sa pre mňa v tejto chvíli stáva skutočnosťou. Prostredníctvom listu papiera a ďaleko za akýkoľvek papier, srdcia k sebe navzájom prehovárajú“, píše ďalej emeritný pápež.

Benedikt XVI. poukazuje na tri hlavné charakteristiky Mons. Georga Ratzingera.

Najprv pripomína, že jeho brat „prijal a vnímal svoje povolanie ku kňazstvu zároveň aj ako hudobné povolanie“. Mons. Georg ako dlhoročný zbormajster Regensburského dómu zažíval mnoho radostí i utrpenia a sa stal otcovskou figúrou pre mnohých chlapcov zboru Regensburger Domspatzen (doslovne v preklade „Vrabci z Regensburského dómu“).

Reklama

„Chcel by som však spomenúť ďalšiu charakteristiku môjho brata“, pokračuje emeritný pápež:

„Na jednej strane je tu jeho veselá spoločenskosť, jeho humor, jeho radosť z dobrých darov stvorenstva. Zároveň však bol mužom priameho slova, nakoľko otvorene vyjadroval svoje presvedčenia. Dvadsať rokov žil v takmer totálnej slepote a tak bol z veľkej časti skutočnosti vylúčený. Toto veľké odoprenie bolo preňho vždy ťažké, no vždy ho prijal a vnútorne prekonal.

A nakoniec, bol vždy Božím mužom. Aj keď nevystavoval na obdiv svoju nábožnosť, skutočným centrom jeho života boli predovšetkým striedmosť a čestnosť.“

Benedikt XVI. nakoniec opätovne ďakuje za to, že mohol navštíviť svojho brata v posledných dňoch jeho života. Vysvetľuje:

„Nežiadal odo mňa, aby som ho šiel navštíviť. No cítil som, že nastal čas opäť ísť za ním. Som hlboko vďačný za toto vnútorné znamenie, ktoré mi dal Pán. Keď som sa s ním lúčil v to ráno 22. júna, vedeli sme, že to bola rozlúčka navždy na tomto svete. Vedeli sme však aj to, že dobrý Boh, ktorý nám dal túto vzájomnú jednotu na tomto svete, kraľuje aj na tom druhom svete a daruje nám nové zjednotenie.

Reklama

Vďaka, drahý Georg, za všetko to, čo si urobil, čo si vytrpel a čo si mi dal.“

Georg Ratzinger sa narodil 15. januára 1924 v bavorskom Pleiskirchene. Už v 11 rokoch začal hrať na organe v miestnom kostole. Za kňaza bol vysvätený 29. júna 1951 vo freisingskom dóme spolu s bratom Josephom. Tridsať rokov (1964-1994) pôsobil ako zbormajster regensburskej katedrály.

Pripomeňme tiež, že Pápež František krátko po smrti Mons. Georga Ratzingera zaslal osobný kondolenčný list Benediktovi VI., v ktorom ho zároveň uisťuje o modlitbe za neho i jeho brata.

 

Viac článkov s náboženskou tématikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:29

Proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh tvrdí, že v odvete za smrť dvoch svojich príslušníkov zaútočilo v utorok na dve základne izraelskej armády na severe Izraela.

15:28

V Rusku sa ani tento rok, už druhýkrát po sebe, počas 9. mája z bezpečnostných dôvodov neuskutočnia žiadne pochody organizované hnutím Nesmrteľný pluk na pripomenutie si pamiatky na účastníkov druhej svetovej vojny.

15:28

Desiatky študentiek Cambridgskej univerzity sa počas druhej svetovej vojny zapojili dešifrovania tajných nacistických kódov. Uznanie ich práce prišlo až teraz.

15:25

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok definitívne schválili nové nariadenie, ktoré štátom EÚ umožňuje zakázať predaj, dovoz a vývoz tovaru vyrobeného pomocou nútenej práce.

14:57

Prevrátenie lode s migrantmi si pri pobreží Džibutska ležiaceho v oblasti tzv. Afrického rohu vyžiadalo životy najmenej 16 ľudí, pričom 28 ďalších osôb je stále nezvestných, uviedla v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

14:56

V noci zo stredy (24. 4.) na štvrtok (25. 4.) bude obmedzený predaj lístkov na vlak cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

14:56

Poklepaním základného kameňa sa v utorok symbolicky začala výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Projekt počíta s vyše trojkilometrovou rýchlostnou cestou i preložkou cesty I/66. Práce by mali trvať 960 dní a prinesú i dopravné obmedzenia.

14:49

Návrhy zmien vo verejnom obstarávaní sú postavené na dôvere voči starostom, primátorom aj ďalším obstarávateľom. Samosprávy zjednodušenie a zrýchlenie obstarávania potrebujú a čerpanie eurofondov to neohrozí. Zdôraznil to v rámci svojho vystúpenia v Národnej rade (NR) SR minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD), ktorý návrh novely zákona o verejnom obstarávaní predkladá.

14:42

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili reformu rozpočtových pravidiel EÚ, ktorej cieľom je podporiť investície a zároveň udržať vnútroštátne výdavky pod kontrolou.

14:34

Politické vedenie palestínskeho militantného hnutia Hamas zostane v katarskej metropole Dauha dovtedy, kým bude jeho prítomnosť prospešná pre rokovania s Izraelom zamerané na ukončenie vojny v Pásme Gazy.

14:28

Holandská tenistka Arantxa Rusová postúpila do 2. kola dvojhry na antukovom turnaji WTA 1000 v Madride. V úvodnom zápase zdolala Češku Brendu Fruhvirtovú 7:5, 6:3. Ďalej ide aj Alexandra Ealaová z Filipín, ktorá zvíťazila nad Ukrajinkou Lesiou Curenkovou 2:6, 6:4, 6:4.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali