Nový slovenský film Letní rebeli sa nakrúcal aj v Nemecku

Do kín sa blíži nový slovensko-nemecký film Letní rebeli, ktorý bude mať premiéru 13. augusta. Tento príbeh je pre osem- aj osemdesiatročných. Vzťahy v rodine sa niekedy skomplikujú. Ako potom ďalej žiť? Deti to vedia najlepšie. Majú na to tykadlá. Režisérkou filmu je Martina Saková, ktorá nám o Letných rebeloch porozprávala.

09.07.2020 10:00
Letní rebeli Foto:
Režisérka filmu Letní rebeli Martina Saková
debata

Na filme Letní rebeli ešte pracujete. Stihnete premiéru?

V januári sme dokončili slovenské postsynchróny. Máme viacero hercov z Čiech – Pavel Nový hrá deda Bernarda a jeho vnuka Jonáša Eliáš Vyskočil. Hercov, ktorí nehovorili po slovensky, sme predabovali. Pavel Nový sa dokonca predaboval do slovenčiny sám a je úplne úžasný. Všetci budú prekvapení! Teraz dávame materiál dokopy vo zvukovom mixe. Vkladajú sa doň nové pesničky od slovenských kapiel Para a Billy Barman. Je to už finále.

Kde ste nakrúcali? Najprv v Nemecku, potom na Slovensku?

Mali sme niekoľko filmových lokácií roztrúsených po celej Európe. Nakrúcať sme začali v Nemecku pri jazerách v Gommern pri Magdeburgu, potom sme sa premiestnili do Drážďan, pokračovali sme na nemecko-českej hranici, odtiaľ sme všetci išli do Handlovej. Pobudli sme tam a pobrali sme sa do Prievidze a Novej Dubnice. Zábery pri rieke sme mali pôvodne nakrúcať v Rakúsku, ale tam bola práve vysoká voda. Zvolili sme preto nemeckú rieku Isar, ktorá preteká Mníchovom. Ešte predtým sme boli aj pri Severnom mori.

Hlavný hrdina Jonáš je zo slovensko-nemeckej rodiny, ktorá sa odcudzila. Čo sa stalo?

Jonášov otec zomrel a tragédia obe rodiny vzdialila. Jonáš však spomína na dedka na Slovensku a rád by k nemu opäť išiel na prázdniny. Dedo sa však uzavrel a Jonášova mama má na leto iné plány. Jedného dňa sa Jonáš rozhodne, že k dedovi utečie. To je rebelantský skutok, po ktorom nasledujú ďalšie.

Jonáš (Eliáš Vyskočil) trávi prázdniny so... Foto: Silverart
Letni rebeli Jonáš (Eliáš Vyskočil) trávi prázdniny so svojím dedkom (Pavel Nový).

Chlapca hrá trinásťročný Eliáš Vyskočil – vraj je výborný, ale prečo ho hrá Čech?

Pôvodne mali byť Letní rebeli slovensko-česko-nemeckou koprodukciou. Žiaľ, z toho pár mesiacov pred nakrúcaním zišlo, ale hercov sme mali už vybraných. Deda mal hrať Marián Geišberg, ktorý žiaľ, ochorel, preto sme obsadili Pavla Nového.

Ste režisérka filmu a spolu so Sülke Schulzovou aj spoluscenáristka. Čo ktorá z vás do príbehu vložila?

So Sülke sme sa zoznámili na filmovej škole v Berlíne a odvtedy spolupracujeme. Nerobíme adaptácie, vždy si príbeh vymyslíme. Postavy vytvárame na základe vlastných skúseností. Dá sa povedať, že dedo Bernard je Sülkin otec a z mojej skúsenosti je chlapec, ktorý uteká k dedovi.

Zažili ste to?

Presne tento príbeh som nezažila, ale keď som mala jedenásť, zomrel mi otec. V rodine sa o tom nehovorilo. Náš film je však vymyslený príbeh. Vychádza z pocitov. Inšpirovalo nás viac-menej vnútorné rozpoloženie a naše spomienky na prázdniny u starých rodičov, keď sme si ako deti užívali leto bez otravných rodičov.

Dnes sa často diskutuje o zmysle rodiny. Čo povie váš film?

Len to, že decká majú jemné tykadlá a všetko veľmi rýchlo prekuknú. Prvé vycítia, že niečo nie je v poriadku, a chcú to riešiť. Rodičia im v tom často bránia, blokujú ich. Pokiaľ to nie je extrémna situácia, asi by deti vedeli vyriešiť všetky rodinné problémy. Aj náš Jonáš vidí, že rodina trpí smrťou jeho otca, že si s tým nevedia rady a dokonca prestali spolu komunikovať. Chce to zmeniť a vďaka novej kamarátke sa mu to nakoniec podarí – rodinu zasa spojí.

Dospelí nie sú schopní rebélie? Všetko zostáva na deťoch?

Všetky hlavné postavy vo filme sú rebeli. Dedo Bernard síce stratil chuť do života, ale jeho humor ho prezrádza. Jonáš je rebel, lebo uteká z domu a ide si tvrdohlavo za svojím. Jeho kamarátka Alex sa vzprieči mame a koná proti jej vôli. Deti sú nespútanejšie, to je jasné. Dospeláci vo filme si neveria, strácajú nervy, sú apatickí. Alexina mama, ktorú hrá Szidi Tobias, túži po kvetinovom stánku, ale sama by sa neodvážila si ho otvoriť. Deti jej v tom pomôžu, hoci sa to spočiatku javí ako poriadna katastrofa, keď si po jej mamu a Jonášovho deda prídu policajti. Skrátka, deti dokážu dospelým prevrátiť život hore nohami, ale im aj dodať energiu.

Hlavný hrdina Jonáš a jeho kamarátka Alex. Foto: Silverart
Letni rebeli Hlavný hrdina Jonáš a jeho kamarátka Alex.

Slovenské filmy pre mládež mali vždy dobrú povesť. Prečo?

Mali perfektný humor a zároveň boli veľmi osobné. Filmy mali hĺbku – aj keď išlo o vážny problém, divák sa zasmial. To teraz často chýba.

Zmenili sa mladí od tých čias?

Možno ich internet oberá o čas, ale každé dieťa pochopí, že mu to nestačí. Zatúži ísť von, športovať, mať vlastné myšlienky. Iste pominie aj dnešná mánia všetko fotiť a fotky zdieľať s ostatnými – človek sa tak oberá o zážitok, lebo už v prvom momente myslí na to, ako ho zdokumentuje a komu ukáže.

Pochádzate z Bratislavy, žijete v Nemecku. Vraj ste si sama kedysi vybrali štúdium v tejto krajine.

Vybrala som si priamo Berlín. Ten ma fascinoval. Napriek tomu, že je to veľkomesto, je tam veľa zelene, jazier, otvorení ľudia. Som tam skoro sedemnásť rokov, vydala som sa, mám dve deti, ale na Slovensku som často. Máme tu chalupu na kopaniciach.

Režisérka Martina Saková (1977) sa narodila v Bratislave, študovala hranú réžiu na VŠMU a v nemeckom Potsdame a Berlíne. Žije v Nemecku. Nakrútila filmy pre deti Amálka, ja sa zbláznim, Čarovala ryba, aby bola chyba, animovanú snímku Heavy Mental a dokumentárny film Malá Hanoj. Film Letní rebeli má premiéru 13. augusta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenský film #režisérka #Martina Saková #Letní rebeli #film pre deti