Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 7. júl 2020

Všetko o striách

Strie sú spoločne scelulitídou jedným znajčastejších problémov, ktoré trápia ženy, ato najmä vlete, kedy sa viac odhaľujeme astým aj odkrývame aj to, čo vnímame ako naše nedostatky. Čo by sme všetci mali vedieť ostriách, ako sa dajú redukovať adá sa im vôbec predísť?

Všetko o striách

Strie sú spoločne s celulitídou jedným z najčastejších problémov, ktoré trápia ženy, a to najmä v lete, kedy sa viac odhaľujeme a s tým aj odkrývame aj to, čo vnímame ako naše nedostatky. Čo by sme všetci mali vedieť o striách, ako sa dajú redukovať a dá sa im vôbec predísť?

Strie sú úplne bežnou súčasťou našich tiel a vôbec sa nevyhýbajú ani mužom. Vytvoriť sa môžu v rôznych štádiách v živote, niekedy sú výsledkom kolísania váhy, inokedy naberania svalov, ale aj tehotenstva. Napriek tomu, že sú úplne bežné a takmer každý človek ich na nejakom mieste má, sú zdrojom nízkeho sebavedomia. Pozreli sme sa preto na to, ako vznikajú, či sa dajú minimalizovať alebo či im dokážeme nejakým spôsobom predísť.

Čo sú strie?

Strie vznikajú pretrhnutím kolagénových a elastínových vlákien v koži, konkrétne vo vsrtve dermis. Trhliny vznikajú naťahovaním kože najmä kvôli hormonálnym zmenám, ktoré ovplyvňujú fibroplasty v dermis, čo oslabuje kolagénovú vrstvu a tým aj samotnú pokožku, ktorá je následne náchylnejšia na poškodenie. Ide teda o formu jazvenia pokožky, ktorá môže vzniknúť na akomkoľvek mieste. Častokrát sa začnú objavovať už v puberte, kedy sa naše telo začne zväčšovať, rásť a naberať na objeme. Vtedy vznikajú strie v partiách ako prsia, boky či stehná. Pri prvom objavení sa pripomínajú škrabance, majú ružový alebo červený vzhľad, neskôr sa premenia na svetlé „jazvy.“

Prečo vznikajú?

Strie sú často asociované najmä s tehotenstvom, kedy sa pokožka výrazne naťahuje, no vzniknúť môžu aj mimo neho. Okrem puberty a tehotenstva sa môžu vyvinúť pri častom kolísaní váhy, pri dlhodobom záťažovom cvičení, pri naberaní svalovej hmoty a pri športe vo všeobecnosti. Takisto môžu byť výsledkom pôsobenia hormónov a aktivity štítnej žľazy. Zo zdravotného hľadiska sú úplne neškodné, problémom sú len z estetického hľadiska. Keď už raz vzniknú, nikdy úplne nezmiznú, niekedy však môžu byť takmer neviditeľné. To však záleží od miery zjazvenia, ale aj typu pokožky.

Dá sa im predísť?

V kratkosti- nie. Existujú však produkty, ktoré pomáhajú podporovať správnu funkcie kože a tým aj redukujú možnosť vzniku strií, ide o produkty s aktívnymi látkami ako napríklad kyselina hyalurónová. V akomkoľvek bode nášho života však môžu veľmi spontánne vzniknúť, či už pri cvičení alebo počas hormonálnych zmien.

Dajú sa redukovať?

Štúdie skúmali obrovské množstvá produktov s rozličnými látkami, no dosiaľ nenastal konsenzus v tom, ako sa ich dá zbaviť. Používanie takýchto produktov je teda veľmi individuálne a u každého môže zafungovať niečo iné. V niektorých prípadoch pomáha aplikácia krémov s obsahom retinolu či kyseliny hyalurónovej, v iných zase mezoterapia. Častokrát sú však štruktúry pokožky narušené v hĺbke, čo znemožňuje efektívne odstránenie. Existuje však aj niekoľko profesionálnych procedúr, ktoré sa touto problematikou zaoberajú, no nie sú vôbec lacné. Zväčša ide o laserové zákroky fungujúce na rôznych princípoch, ktoré dokážu preniknúť do hĺbky pokožky, kde ju čiastočne aj naprávajú.

Naše tipy:

Biovergetures BiothermBiovergetures Biotherm Bi OilBi Oil
Elemis Japanese Camellia Body Oil Elemis Japanese Camellia Body Oil Sebamed Anti Stretch Mark CreamSebamed Anti Stretch Mark Cream

Foto: archív značiek

1044

Súvisiace články