Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

6 tipov pre zdravé vlasy

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zdravé vlasy sú nespochybniteľnou korunou krásy, po ktorej túži snáď každý.

Bratislava 9. júla (OTS) - Prinášame vám niekoľko dobrých rád a tipov, vďaka ktorým zabezpečíte svojim vlasom zdravie, krásu a skvelú kondíciu.

Pred sprchovaním prečesať
Mokré vlasy sú náchylnejšie na poškodenie, preto je dobré, ak si ich pred umývaním poriadne prečešete. Na rozčesanie stačí minútka či dve. Pri česaní suchých vlasov dochádza k distribúcii prirodzených olejov od pokožky hlavy až ku končekom vlasov a aj vďaka tomu sú vlasy po osprchovaní hladšie a perfektne pripravené na ďalšiu úpravu.

Správne a starostlivé používanie kondicionéru
Na udržanie hladkých a dostatočne hydratovaných vlasov využívajte zvlhčovaciu masku na vlasy alebo hĺbkový kondicionér, s výberom a aplikáciou ktorých vám pomôže overený vlasový salón. Na dôslednú hydratáciu nezabúdajte najmä v prípade, ak používate suchý šampón, prípadne si vlasy pravidelne fénujete, žehlíte alebo na ne pôsobíte iným horúcim predmetom. Pri aplikácii kondicionéru postupujte od strednej časti vlasov, respektíve od končekov až ku pokožke hlavy.

Overte si zloženie vlasových prípravkov
Vlasových produktov je na trhu veľmi veľa – ako a podľa čoho si z množstva kozmetických prípravkov vybrať tie, ktoré vám budú pasovať? Kľúčom k úspechu je zloženie jednotlivých produktov. Pozorne čítajte etikety a zamerajte sa na posilňujúce prísady schopné vyživiť pramene vlasov. Túto schopnosť výrobkom dodá najmä aloe, spirulina či kokosový a arganový olej.

Zdravá strava pre telo i vlasy
Kvalita vlasov sa odvíja aj od vašich stravovacích návykov. Vlasy sú z veľkej časti tvorené bielkovinami, preto je dôležité prijímať vyváženú stravu s vysokým obsahom bielkovín. Vo vašom jedálničku by preto nemali absentovať ryby, kvalitné mäso, vajíčka či fazuľa a iné strukoviny. Ďalšími skvelými zdrojmi výživných látok pre vlasy sú rôzne druhy bobuľového ovocia, špenát, avokádo a potraviny s vysokým obsahom vitamínov E a C, ktoré pomáhajú zvýšiť produkciu kolagénu.

Regulujte teplotu vody pri sprchovaní
Horúci kúpeľ prináša uvoľnenie a upokojenie pre celé telo. No pravidelné umývanie vlasov príliš horúcou vodou môže dráždiť pokožku hlavy, prípadne aj oslabiť samotné vlasy. Vlasy si preto neumývajte horúcou, ale skôr vlažnou až mierne teplou vodou. Pred záverečným opláchnutím teplotu vody ešte o niečo znížte. Aj takýto jednoduchý postup pomôže pri udržaní zdravých a lesklých vlasov.

Ochrana vlasov pred UV žiarením
Nebezpečné UV žiarenie a znečistené prostredie nespôsobujú iba poškodenie pokožky, ale negatívne vplývajú aj na samotné vlasy. Ak chcete svoje vlasy chrániť pred širokým spektrom škodlivých vplyvov, mali by ste používať špeciálnu ochranu vlasov v podobe vlasovej hmly. Jedná sa o jemný parfum, ktorý by mal obsahovať antioxidačné zložky a ochranný faktor aspoň 30.