Máločo „poteší“ viac, ako keď sa človek ráno zobudí a v kuchynskom umývadle nájde špinavé riady po svojom spolubývajúcom. Všetky panvice sú mastné, a tak si nemá kde pripraviť raňajky, rýchlovarná kanvica znova nefunguje, ale nikto to neoznámi v okamihu, keď sa zariadenie pokazí.

Pri dverách sa človek potkýna o neupratané topánky ľudí, s ktorými obýva byt. No v okamihu, keď sa už takmer rozhodol, že z bytu odchádza do niečoho vlastného, uvedomí si, že podnájom za 180 eur mesačne v hlavnom meste jednoducho nezoženie. A takto sa to opakuje v pravidelných intervaloch.

Obývanie bytu viacerými podnájomníkmi, ktorí sa navzájom ani nemusia poznať, zostáva veľmi populárnou možnosťou. Na jednej strane mladí ľudia dostanú priestor aspoň na polovičný pocit bývania vo vlastnom, na druhej strane môže prenajímateľ za svoju nehnuteľnosť získať o trochu viac peňazí, ako keby ju posunul len jednému nájomníkovi.Takzvaný flatsharing má však svoje výhody i nevýhody pre obe strany, pre nájomníkov aj prenajímateľa.

Izba aj za 370 eur

Pri zbežnom pohľade na inzertné stránky poskytujúce služby pre ľudí hľadajúcich spoločný byt sa v Bratislave nájdu ponuky v rozmedzí od 100 do 370 eur mesačne. Za stovku môže človek bývať v byte, ktorý viac pripomína hostel či internát. V dvoj-izbovom byte sa podľa textu inzerátu tiesni sedem ľudí, v jednej izbe sú tri postele, v druhej štyri, respektíve dve dvojposchodové.

Kuchyňa je natlačená vedľa vstupných dverí, jediné, čo ako-tak obstojí, je kúpeľňa. Na druhej strane, pri predstave, že sa o ňu delí sedem ľudí, človeka ani tá veľmi neláka. Zvláštnosťou tejto ponuky je, že majiteľ si pýta platbu za dva mesiace vopred.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa