Zdroj: iStock

Nalaďte byt do modra: Modrobiela kombinácia je tento rok TOP!

09. 07. 2020
Zdieľať

Podľa Pantone Color Institute patrí rok 2020 nadčasovej klasickej modrej. Po experimente s minuloročnou farbou roka „Living Coral“, tentoraz stavili na overenú klasiku.

Classic Blue (19-4052)“ je univerzálny odtieň pripomínajúci oblohu za súmraku a výborne sa uplatní v každej domácnosti.

Prečo práve „Classic Blue“?

Hlavným dôvodom je jej nadčasovosť. Má však aj psychologický potenciál. Dizajnéri tvrdia, že v časoch nepokojov, stresu a negatívnych zmien potrebujeme s nástupom nového desaťročia útočisko v čomsi známom. Klasická modrá je upokojujúca, veľmi dobre kombinovateľná. „Je to farba, ktorá predvída, čo sa bude diať ďalej,“ uvádza Laurie Pressman, viceprezidentka Pantone Color Institute.

obývacia izba s modrým kreslom

Zdroj: iStock

Farba stability a dôvery

Klasická modrá nie je polnočná modrá, nie je taká hlboká a tajomná, o to je sofistikovanejšia. Napriek tomu má i nádych tajomnosti. Zároveň upokojuje aj provokuje. Obsahuje pocit očakávania, upozorňuje, že deň sa ešte neskončil. Počas celej histórie bola modrá spájaná s mierom, pokojom a pohodlím. O modrých odtieňoch je známe, že evokujú stabilitu, istotu, dôveru a spojenie – práve to, čo nám v týchto dňoch často chýba.

Prečítajte si tiež
Toto je interiérová farba roka 2019
modrá obývacia izba so sedačkou a starou komodou

Zdroj: iStock

Nekonečná ako večerná obloha

Klasická modrá, farba Pantone roku 2020, spája tieto pocity a stavia ich do poetického kontextu. Leatrice Eiseman, výkonná riaditeľka Inštitútu Pantone Color Institute na margo tejto farby uviedla: „Neobmedzená modrá evokuje rozľahlú a nekonečnú večernú oblohu. Pantone 19-4052 Classic Blue nás povzbudzuje, aby sme rozšírili naše myslenie; vyzýva nás, aby sme sa hlbšie zamysleli, zväčšili našu perspektívu a otvorili tok komunikácie.“

spálňa s modrou manželskou posteľou

Zdroj: iStock

Bielomodrá v interiéri

Tento odtieň modrej farby skvele zapasuje do akéhokoľvek interiérového štýlu. V kombinácii s bielou a antracitovou vytvorí príjemný a čistý minimalistický efekt. Modrobiele vzorované tkaniny a tapety sa výborne hodia do interiéru v štýle vintage. Klasická modrá oslovuje všetkých – od milovníkov čínskeho umenia až po modernistov. Využijete ju aj pri čoraz trendovejšom maximalistickom štýle.

Prečítajte si tiež
Okrová farba vnesie do vášho bytu teplo: Ako a kde ju použiť?

Sabína Zavarská
Foto: istock

Kategória: Farby, materiály
Tagy: interiérové farby modrá
Zdieľať článok

Diskusia