Všetko o pestovaní egrešov – sadenie, rozmnožovanie, strihanie

Georgina Babinová Téma
14. marca 2024 0

Aj vy ste si už položili otázku „Aký ovocný ker je najlepší pre záhradkára – začiatočníka?“ Odpoveď je, samozrejme, úžasný egreš. Egreše sú nenáročné, darí sa im vo väčšine pôd; sú samoopelivé, takže si môžete vystačiť aj s výsadbou iba jedného kríka; dajú sa ľahko prerezávať a sú veľmi štedré, ponúkajú svoje ovocie v naozaj hojnom množstve. Stručne povedané, musíte ich pestovať! Tu je návod, ako…

Druhy egrešov

Záhradníci klasifikujú pestované egreše na dva všeobecné typy – americký (Ribes hirtellum) a európsky (R. Grossularia). Vyberať si môžete z kulinárskych, alebo dezertných druhov. Klasické kulinárske egreše sú európske druhy pochádzajúce zo severnej Afriky a Kaukazu. Sú väčšie a chutnejšie ako ich americkí príbuzní, aj keď svoje genofondy požičiavajú americkým typom. Tieto egreše sa zvyčajne upravujú – varia s cukrom, aby sa zmiernila ich prirodzene kyslá chuť. Sú perfektné v džemoch, koláčoch, pudingoch… Dezertné odrody sú dosť sladké, aby sa mohli priamo konzumovať z kríka – je to zážitok, ktorý pravdepodobne nezažijete, pokiaľ si ich nevypestujete sami.

Európske egreše môžu byť veľké ako malé slivky, ich priemerná veľkosť je asi 2,5 cm. Farby zahŕňajú biele, žlté, červené a fialové odtiene a šupka môže byť hladká, drsná alebo pokrytá chĺpkami.  Väčšina rastlín je veľmi tŕnitá, ale existujú odrody, ktoré sú k rukám šetrnejšie s podstatne menšími tŕňmi.

Nasledujúce druhy sú všetky dobré dezertné odrody, s výnimkou Careless, ktorá si vyžaduje varenie. Invicta, Rokula, Rodnik a Krasnoslavjanskij majú určitú rezistenciu voči americkej múčnatke.

Farba ovociaOdrody
zelenáCareless, Invicta
červenáPax, Rokula, Whinham’s Industry, Kamieniar, Krasnoslavjanskij
žltáRodnik, Bedford Yellow, Golden Drop, Leveller
bielaLangley Gage

Zelené egreše na konári

 

Kde a ako pestovať egreše?

Najdôležitejšou podmienkou je stav pôdy, ktorý je dôležitejší ako miesto, na ktorom sú vysadené. Egrešom sa najlepšie darí v dobre odvodnenej pôde, ktorá obsahuje veľa prírodných živín. Pôda si musí zachovávať vlhkosť bez toho, aby bola preťažená vodou.
Ak tieto podmienky vo vašej záhrade prirodzene neexistujú, vytvorte ich v oblasti, v ktorej plánujete pestovať svoje egrešové kríky. Ľahké aj veľmi ťažké pôdy sa výrazne zlepšia pridaním množstva dobre hnijúceho organického materiálu. Pred výsadbou ho dôkladne zamiešajte do pôdy.

Pokiaľ ide o lokalitu, egreše preferujú otvorené a slnečné miesto, ktoré je chránené pred silným vetrom. Hoci nemajú radi horúčavu slnečného letného dňa, väčšinu svojho rastu a produkcie ovocia robia oveľa skôr ako v polovici leta a preto potrebujú veľa chladného slnečného svitu. Na čiastočne zatienených stanovištiach sa im však tiež bude dariť, takže nezúfajte ak sa vám nedarí poskytnúť im ideálne umiestnenie.

Kríky egreša sú veľmi odolné rastliny, napríklad odolnejšie ako jablone. Ak dôjde k neskorému mrazu, keď sa už vytvoria kvety, nebojte sa. Aj keď počas obdobia kvitnutia dôjde k zamrznutiu, je nepravdepodobné, že by bol váš egreš týmto ovplyvnený.

 

➡️ Ako vybrať sadenice?

Kríky egreše sa dajú kúpiť buď ako prostokorenné sadenice (dostupné online a v záhradných centrách) alebo ako črepníkové rastliny. Ak kupujete sadenice, predávajú sa od konca jesene do neskorej jari. Mimo tohto obdobia sú k dispozícii po celý rok črepníkové egreše. Hlavnou výhodou sadeníc je ich podstatne nižšia cena v porovnaní s kvetináčmi. Lacnejšou metódou zvyšovania zásob egrešov sú odrezky –  o nich si povieme neskôr.

Muž sadí sadenicu egrešu

 

➡️ Výsadba

Sadenice aj egreše pestované v kontajneroch vysádzajte od konca jesene do skorej jari – pravdepodobne budete musieť počkať do jari, ak pôda v zime zamrzne. Väčšina rastlín sa predáva pestovaná na jedinom hlavnom kmeni. Hľadajte aspoň 8 cm kmeň a ak má nejaké bočné stonky alebo odnože, tie odrežte. Na výsadbu vyberte slnečné miesto. Egreše rastú začiatkom roka, keď je slnečné žiarenie prémiové. Ak máte možnosť, voľte mierne kyslú pôdu; optimálne je pH pôdy 6,0 až 6,5. Egreše tolerujú aj mierne zásaditú pôdu a aj bežnú priemernú záhradnú pôdu.

Vykopte veľkorysú výsadbovú jamu, cca 60 x 60 cm a potom do vyťaženej pôdy pridajte nejaký dobre zhnitý kompost alebo hnoj. Do chudobných pôd s nedostatkom živín pridajte vyvážené granulované hnojivo v množstve 100 g / m2. Vložte egreš do otvoru tak, aby predchádzajúca úroveň pôdy bola v jednej rovine s novou úrovňou pôdy. Nevsádzajte ich hlbšie, pretože to len povzbudí rast odnoží. Naplňte jamu obohatenou zeminu okolo koreňov alebo koreňových gúľ a venujte dostatok času pevnosti pôdy, keď ju dopĺňate na ukotvenie koreňov. Hornú pôdu príliš veľmi nespevňujte, len by to povzbudilo tvorbu kaluží na povrchu pôdy. Dôkladne zalejte a potom zakončite mulčom z organického materiálu, ktorý pomôže potlačiť burinu a poskytnúť výživu vašej novej rastline.

Ak vysádzate viac ako jeden egreš, kríky umiestnite vo vzdialenosti najmenej 120 cm. Kordóny môžu byť vysadené omnoho bližšie – len 45 cm od seba – ale stonku pripevnite k podpornej bambusovej trstine, ktorá je zase pripevnená k vodorovným drôtom.

💡 Náš tip - kordónová výsadba! Kordóny sú najlepším spôsobom pestovania v malých priestoroch. Od kordónu môžete očakávať úrodu 1–1,5 kg . Natiahnite dva drôty – jeden vo výške 50 cm a jeden vo výške 1,3 m – medzi dva stĺpiky a priviažte zvislé (bambusové) palice k drôtu, na mieste, kde sa bude vysádzať egreš.
Egreš pestovaný v tvare vejára

Egreš sa dá pestovať aj takto dekoratívne, v tvare vejára

 

Starostlivosť

V pôdach zadržiavajúcich vlhkosť potrebujú ustálené kríky len veľmi málo dodatočného zalievania, ale pravidelné zalievanie v horúcom a suchom počasí je nevyhnutné pre mladé rastliny a nevyhnutné pre egreše pestované v nádobách. Na konci každej zimy aplikujte organické, vyvážené hnojivo, aby sa rastliny pred začiatkom novej vegetácie dobre rozbehli. Potom odstráňte všetku burinu okolo koreňovej oblasti a až potom doplňte mulč do hĺbky najmenej 3 cm alebo viac. Na tento účel používajte organické materiály, ako je záhradný kompost alebo štiepka.

Egreše potrebujú malé množstvo dusíka. Ak ho je príliš veľa, spôsobí rýchly, ale slabý rast, „vďaka“ ktorému bude rastlina ľahkým cieľom pre škodcov a choroby. Profitujú však z pravidelného zdroja draslíka. Ideálnym riešením je hnojiť rastliny každý mesiac od skorej jari až do času zberu tekutým hnojivom na paradajky – pomer riedenia nájdete v návode na použitie.

Odstraňujte odnože, ktoré sa objavia počas leta. Ak je to možné, opatrne ich odtrhnite rukou, pretože egreše sa práve môžu regenerovať z prerezávania.

 

 

Prerezávanie

Ustálené kríky egrešu orezávajte, aby sa podporila otvorená, rovnomerne rozmiestnená konárová štruktúra. Táto prepustí dostatok svetla a zároveň umožní dobrú cirkuláciu vzduchu, čo pôsobí ako prevencia chorôb. Väčšina prerezávania je spravená v zime, keď je krík spiaci. Stred zimy je najlepší čas pre túto prácu. Vyberte si deň, keď predpoveď počasia bude hlásiť sucho, aby ste znížili riziko plesňových infekcií. Egreše sa tvoria na konároch, ktoré rástli v predchádzajúcom a starších rokoch. Avšak konáre staršie ako tri alebo štyri roky sa stanú neproduktívnymi, takže najlepšie je ich prerezať. Existujú tri jednoduché pravidlá pre úspešné prerezávanie egrešového kríka.

 

➡️ 1. Orežte staré drevo

Pozrite sa na egreše a uvidíte, že niektoré konáre vyzerajú staršie ako iné, sú hrubšie, drsnejšie a v porovnaní s novšími konármi majú menej púčikov. Vystrihnite tieto staršie vetvy. Súčasne skráťte ďalšie vetvy asi o tretinu, aby ste udržali tvar kríka.

 

➡️ 2. Orežte nízko položené a križujúce sa konáre

Aby sa znížila pravdepodobnosť plesňových chorôb a škodcov, odrezávajú sa všetky vetvy a vetvičky, ktoré sú blízko zeme. Dôvodom je zastavenie „skákania“ škodcov na vetvy z pôdy. Výrazne sa zníži aj riziko plesňových chorôb. Keď dážď padá a strieka na pôdu, môže prenášať plesňové choroby z pôdy na rastlinu, prerezávanie nízko rastúcich vetiev znižuje pravdepodobnosť, že k tomu dôjde.

Prekrížené vetvy si navzájom opotrebovávajú povrch a poskytnú tak miesta pre vstup škodcov a chorôb. Ostrihajte všetky krížiace sa vetvy, aby ste tomu zabránili.

 

➡️ 3. Stred kríka nechajte otvorený

Ostrihajte niektoré vetvy rastúce do stredu kríka. Umožní to dobrú cirkuláciu vzduchu, čo opäť pomáha pri prevencii plesňových chorôb.

Celkovo možno povedať, že kríky egreša ťažia z neľútostného prerezávania, najmä ak sa na túto úlohu v predchádzajúcich rokoch zabudlo. Nadmerné prerezávanie je možné, ale nepravdepodobné, dokonca aj potom sa rastlina rýchlo zotaví.

Pozrite si aj video nižšie, môže poslúžiť ako názorná pomôcka:

 

➡️ Ako ostrihať egreš do tvaru stromčeka?

Stromčekové kríky egrešu (nazývané Lollipop) sa pestujú ľahšie, ako si mnohí myslia, hoci dosiahnuť správny tvar trvá niekoľko rokov. Aj taký malinký s čírou 40 cm stonkou tvorí veľmi atraktívny a neobvyklý akcent vo vašej záhrade a zber plodov je oveľa jednoduchší.

Ak chcete vytvoriť stromčekový tvar, vyberte jeden kmeň, ktorý je relatívne centrálny a ktorý rastie vzpriamene. Umiestnite kolík do zeme v blízkosti vybraného kmeňa a jemne ho pripevnite ku kolíku. Cieľom je povzbudiť stonku, aby rástla vertikálne. Pripevnenia sa budú musieť občas upraviť, aby sa stonka udržiavala čo najpriamejšia. Odstráňte bočné výhonky, ale ponechajte najvyššie tri – tie nakoniec budú tvoriť hlavu stromčeka.

Ako stonka rastie v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov, odstráňte akékoľvek ďalšie bočné výhonky, ktoré sa objavia, ale vždy ponechajte vrchné tri. Keď je stonka dostatočne vysoká, odštipnite špičku vybranej stonky. Toto povzbudí rastlinu, aby sa rozrástla a začne sa tvoriť hlava stromčeka. Teraz budete mať vlastne krík egreša na „palici“, ktorý je možné ďalej normálne orezávať. Vyzerá rovnako pôsobivo v zemi, ako aj v kontajneri. Asi rok po vytvorení štandardného tvaru bude hlavná stonka dostatočne hrubá, aby ste mohli kolík odstrániť.

 

Ako pestovať egreše v kvetináči?

Kríky egreša rastú v kvetináči rovnako bez problémov ako na otvorenom priestranstve, len zabezpečte, aby boli často polievané (najmä keď sa tvorí ovocie) a hnojené organickým hnojivom a príležitostne s hnojivom s vysokým obsahom salajky. Na tento účel sú ideálne tekuté paradajkové hnojivá.

Kvetináč by mal byť asi 45 cm široký a rovnako hlboký. Naplňte ho zmesou štandardného výsadbového kompostu a ílovitej zeminy v pomere 1:1. Starostlivosť a hnojenie kríkov pestovaných v nádobách je rovnaké ako vo zvyšku tohto článku, hoci si budú vyžadovať častejšie zavlažovanie. Ľahký mulč na hornej časti pôdy výrazne pomôže s udržaním správneho množstva vlhkosti.

Egreš v kvetináči

 

Rozmnožovanie

Egreše sa môžu množiť takzvaným potápaním alebo odrezkami. V polovici leta ohnite nízko visiaci výhonok s najmenej 3 púčikmi na zem a udržte ho na mieste pomocou záhradnej svorky alebo kameňa. Zakryte stonku zeminou; výhonok sa za rok zakorení a nová rastlina môže byť opatrne oddelená od materskej rastliny.

Odrezky by sa mali zobrať v zime alebo skoro na jar, keď rastlina spí. Mali by byť dlhé 15 až 20 cm a mali by byť získané z rastu z predchádzajúcich rokov. Odrezky skladujte v piesku alebo rašeline v chladničke alebo na inom chladnom mieste, až do skorej jari. Špičky odrezkov môžu byť pred výsadbou ponorené do koreňového hormónu, aby sa podporil vývoj koreňov.

 

Škodcovia a choroby

Existujú dve hlavné príčiny zlyhania u kríkov egrešov, piliarka a múčnatka, predovšetkým múčnatka americká. Ak sú však vo vašej záhrade vtáky, najmä sýkorky, máte aj tretiu príčinu!

 

➡️ Piliarka egrešová (Hoplocampa chrysorrhoea)

Larva piliarkyHúsenica piliarky sa ľahko identifikuje. Má zelené telo s čiernymi škvrnami a úplne čiernou hlavou. Identifikácia tejto konkrétnej húsenice však nie je potrebná, pretože hrozbu predstavuje akákoľvek húsenica v egrešovom kríku.

Porozumenie životnému cyklu týchto škodcov pomôže im predchádzať:

1. fáza

Larvy prezimujú v hornej pôde okolo rastlín egreša.

2. fáza

Jarné teplo larvy prebudí larvy sa vynoria. Sú asi 1 cm dlhé, samičie sú prevažne žlté, samčie čierne.

3. fáza 

Po spárení samice kladú vajíčka na listy egreša. Toto je vaša prvá šanca zasiahnuť do ich životného cyklu! Vajcia sa kladú ku koncu jari, pravdepodobne v máji. Presné načasovanie závisí od počasia vo vašej oblasti. Vajcia sú široké a dlhé 1 mm, svetlo zelené a ukladajú sa pozdĺž žíl listov. Úplne protivne sa vajíčka kladú na spodnú stranu listov, čo sťažuje ich identifikovanie. Majú tiež tendenciu byť kladené na listy nízko a blízko stredu. Ak ste správne prerezali kríky egreša (pozri vyššie v tomto článku), do stredu kríkov sa dostanete ľahko. Preskúmajte listy v tejto oblasti tak často, ako je to možné (najlepšie denne) a ak vidíte nejaké vajcia, jednoducho ich jemne roztlačte prstami. Toto je najúčinnejší čas na boj s piliarkou, pretože veľké množstvá môžu byť zlikvidované skôr, ako spôsobia akékoľvek škody.

4. fáza

Po niekoľkých týždňoch sa z vajíčok vyliahnu húseniciam podobné bytosti, ktoré spôsobujú všetku škodu. Vyzerajú ako zelené húsenice s čiernymi škvrnami a čiernou hlavou a sú dlhé 1 až 2 cm. Ak na listoch egrešu uvidíte nejaké húsenice, pozbierajte ich a likvidujte. Vyžaduje sa rýchla akcia, pretože do jedného týždňa sú schopné zjesť všetko lístie.

5. fáza

Akékoľvek húsenice, ktoré uniknú vašej pozornosti, padnú na zem potom, čo defoliovali váš egreš a potom znovu začnú celý cyklus. Môže sa to vyskytnúť až trikrát za rok v závislosti od poveternostných podmienok.

Z vyššie uvedeného vyplýva, že najlepším spôsobom, ako sa vysporiadať s piliarkou, je ručne pozbierať / likvidovať ako vajíčka, tak potom aj úplne vyvinuté húsenice. Ďalšie dve metódy zvládnutia týchto škodcov sú postreky a nematódy. Náš názor je, že žiadna metóda nefunguje stopercentne a chemické postreky vždy predstavujú riziko poškodenia vás, aj prostredia. Prečo nefungujú na sto percent? Pretože sú účinné iba vtedy, ak sa aplikujú v správnom čase. Aplikujte ich príliš skoro a zlyhajú úplne, aplikujte ich príliš neskoro a k poškodeniu príde. Piliarka má tri samostatné životné cykly za rok, takže háďatká (nematódy) / chemikálie by museli byť aplikované trikrát do roka, aby boli skutočne účinné.

Výsledkom útoku piliarky je odstránenie všetkých listov z vašej rastliny, plody samotné ňou nie sú konzumované. Rastlina bez listov je však vážne oslabená a nie je schopná produkovať zrelé ovocie. Výrazne sa oslabí aj na začiatku ďalšieho roka.

 

➡️ Americká múčnatka (Sphaerotheca mors-uvae)

Múčnatka americká na egrešiAkákoľvek pleseň môže zasiahnuť kríky egreša, ale múčnatka americká je najhoršia. Jej znakom je biely práškový povlak, najskôr na nových výhonkoch, ktorý môže spôsobiť aj skrútenie a zdeformovanie listov. Ak sa biely povlak ponechá svojmu osudu, rozšíri sa do všetkých vetiev a ovplyvní aj ovocie.

Liečba je v skutočnosti prevencia. Prvým krokom je správne prerezanie kríka, najmä vyčistenie centrálnej časti rastliny, aby sa umožnila dobrá cirkulácia vzduchu. Ak je vaša rastlina postihnutá, vyrežte najviac postihnuté konáre a spálite ich. Na chvíľu neaplikujte žiadne hnojivo, najmä neaplikujte hnojivá na báze dusíka. Tento typ hnojiva podporí nový listový rast, ktorý je plesňou najviac postihnutý.

 

Zber a uskladnenie

Egreše budú pripravené na zber od začiatku júla – vtáky milujú tieto bobule, takže chráňte dozrievajúce ovocie jemnou sieťovinou. Prvé plody sa objavia v druhej sezóne po výsadbe. Egreše na varenie by sa mali zbierať mierne dozreté. Egreše na priamu konzumáciu alebo do dezertov by ste mali nechať dozrieť na kríku. Plná chuť ovocia sa rozvinie iba vtedy, keď sa nechá dozrieť na kríku. Zrelé egreše budú plnofarebné. Ovocie chutí delikátne priamo z kríka, ale môže sa tiež zmraziť. V chladničke vydržia 2 – 3 týždne. Môžete očakávať úrodu asi 5 kg z každej rastliny. Zber jedného kríka bude trvať päť až šesť týždňov.

Egreše v košíku

 

Prečo by si mal egreš nájsť miesto aj vo vašej záhrade?

Egreše nie sú zvyčajne najobľúbenejším ovocím a veľa ľudí ani nemá predstavu, čo egreš vlastne je. Avšak toto neobvyklé, trochu kyslé ovocie má množstvo zdravotných prínosov.

 

✅ Starostlivosť o zrak

Pravidelná konzumácia egrešovej šťavy s medom je prospešná pre zlepšenie zraku – zlepšuje krátkozrakosť a kataraktu pri súčasnom znížení vnútroočného napätia. Je to hlavne kvôli jeho pozoruhodnému obsahu karoténu, ktorý je už dlho známy svojim silným účinkom na poruchy súvisiace so zrakom, vrátane tých, ktoré pramenia z aktivity voľných radikálov. Vitamín A a karotény znižujú makulárnu degeneráciu, nočnú slepotu a posilňujú zrak skôr, ako môže dôjsť k degenerácii voľných radikálov v závislosti od veku!

 

Trávenie

Rovnako ako väčšina ovocia, egreš má veľmi vysoký obsah vlákniny. Vláknina pomáha zväčšiť objem stolice, pomáha jedlu pohybovať sa cez črevo a udržuje pravidelné pohyby čreva. To znižuje pravdepodobnosť zápchy. Vláknina tiež podporuje vylučovanie žalúdočných a tráviacich štiav, takže jedlo sa efektívne trávi, výživné látky sa vstrebávajú optimálnym spôsobom a cítite sa ľahší a zdravší.

Redukcia zápchy môže tiež pomôcť chrániť vás pred niekoľkými gastrointestinálnymi poruchami, dokonca aj s rakovinou hrubého čreva a konečníka.

 

Diabetes

Egreš obsahuje chróm, ktorý má terapeutickú hodnotu pre diabetických pacientov. Indický egreš povzbudzuje izolovanú skupinu buniek, ktoré vylučujú hormón inzulín, čím znižuje hladinu cukru v krvi u diabetických pacientov a udržuje ju vyváženú a zdravú. Keď je hladina cukru v krvi znížená, znamená to, že glukóza je používaná bunkami ako funkčná energia, takže metabolizmus je silnejší a máte viac energie, bez skokov a výkyvov v hladine cukru v krvi, ktoré sú tak nebezpečné pre diabetických pacientov. Chróm tiež zlepšuje účinok betablokátorov, ktoré sa užívajú pre zdravie srdca, znížením obsahu cholesterolu LDL v tele.

 

Absorpcia vápnika

Egreš pomáha telu vstrebávať vápnik pozitívnym spôsobom. Vápnik je kľúčovou súčasťou našich kostí, zubov a nechtov a je tiež zárukou atraktívne lesklých vlasov. Pravidelná konzumácia ovocia bohatého na vitamín C, ako sú napríklad egreše, je teda úžasným spôsobom, ako udržať telo vo forme zvonka aj zvnútra.

 

✅ Rakovina

Egreš je bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré účinne bránia poškodeniu buniek DNA voľnými radikálmi. Zistilo, že egreš má obrovský vplyv na mnohopočetné druhy rakoviny. Po prvé, spomaľuje rast rakoviny. Potom, po úplnom spomalení začne zabíjať rakovinové bunky. A čo je dôležité, nepoškodí zdravé bunky. Je prospešný pri prevencii a ochrane pred rakovinou. Účinne bráni rastu a šíreniu rakovinových buniek.

 

✅ Menštruačné kŕče

Egreš pozostáva z obrovského množstva minerálov a vitamínov, ktoré sú veľmi užitočné pri liečbe menštruačných kŕčov. Keďže telu chvíľu trvá kým zhromaždí potrebné prvky, je lepšie konzumovať egreše pravidelne, takže sú vždy v systéme a menštruačným kŕčom sa dá každý mesiac predchádzať.

 

✅ Zdravie mozgu

Egreš pozostáva z obrovského množstva vitamínu a minerálov, ktoré pomáhajú zlepšovať zdravie mozgu. Vďaka vysokému obsahu železa v krvi ponúka mozgu kyslík. Zlepšuje tiež pamäť. Okrem toho obsahuje vysoké množstvo antioxidantov; účinne bráni degenerácii mozgu spôsobenej voľnými radikálmi. Egreš navyše účinne chráni pred Alzheimerovou chorobou, ale nelieči ju.

 

✅ Hnačka a dyzentéria

Poskytuje úľavu pri žalúdočnom syndróme aj pri hyperchlórhydrii (pocit pálenia v žalúdku). Ako preháňadlo pomáha pri vyprázdňovaní toxínov alebo škodlivých látok, ktoré ste zjedli a ktoré spôsobujú diskomfort alebo ochorenie, odstraňuje ich zo systému, aby sa mohol začať proces hojenia a ochladzovanie pálenia, ktoré sa často vyskytuje pri hnačkách.

 

✅ Diuretická aktivita

Okrem veľmi vysokého obsahu vody má egreš mierne diuretickú povahu. To znamená, že zvyšuje frekvenciu aj objem močenia. Močenie pomáha eliminovať nežiaduce toxíny a nadmerné hladiny vody, solí a kyseliny močovej z tela. Okrem toho vám môže pomôcť schudnúť, pretože až 4% moču sa v skutočnosti skladá z tuku. Diuretická látka je nevyhnutná na udržanie zdravých obličiek a tiež na prevenciu infekcií močových ciest a infekcií maternice. Egreš je skvelý spôsob, ako to dosiahnuť.

💡 TIP DoDomácnosti: Ako na pestovanie drobného ovocia - egreše, ríbezle, josta...

 

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
4.6/5 - (26 votes)
Autor článku
Georgina Babinová

Rada cestujem, mám rada ľudí a život, ktorý by sme si už bez rôznych pomocníkov do kuchyne alebo domácnosti ani nevedeli predstaviť. Niekedy sa však strácame v bludisku nespočetných možností, ktoré nám moderné technológie ponúkajú. Veľa času tiež venujem poznávaniu rastlín, kvetín a pestrej záhrady. Dúfam, že aj moje články vám trocha pomôžu v orientácii a aj vďaka nim sa rozhodnete vždy správne.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.