Bájna Noemova archa bola veľká loď, do ktorej sa zmestili všetky druhy zvierat z celého sveta. Bola z kvalitného cyprusového dreva, aby neprepúšťala vodu. Osud spoločnosti Arca Capital môže takúto archu pripomínať nielen názvom. Rozdiel je len v tom, že do biznisovej lode Arcy tečie voda a posádku navyše postihla vírusová nákaza, ktorá sa rýchlo šíri.

Majitelia finančnej skupiny Arca Capital sľubovali, že finančné suchoty, ktoré sa prevalili do médií začiatkom júna, vyriešia za pár týždňov. Prešiel mesiac a Arca Investments, materská firma celej skupiny, napokon požiadala o dočasnú ochranu pred veriteľmi, ktorú jej súd odklepol.

Finančníci na čele s Rastislavom Veličom, najväčším akcionárom Arcy, tak získali pár mesiacov navyše na zažehnanie krízy s likviditou. Otázne nie je len to, či im budú stačiť na prefinancovanie dlhov tri mesiace, keďže ochrana pred veriteľmi platí do konca septembra, ale aj to, či sa v základoch otrasie celý biznisový model tejto finančnej skupiny.

JB 31 Stredozemné more - Turistická loď so  zachránenými migrantmi na palube, ktorá sa plaví 20 km od pobrežia Malty v Stredozemnom mori 2. júna 2020. Vyše 400 migrantov žije na palube vyhliadkových lodí, ktoré sa vznášajú na mori neďaleko maltského brehu. Mnohí z nich sa takto plavia už týždne, odkedy ich v apríli zachránili na mori a čakajú, ktorá z krajín EÚ ich prijme na svoje územie. FOTO TASR/AP 

In this photo taken Tuesday, June 2, 2020, one of the  tourist boats used by the Maltese gove
Neprehliadnite

Arca zachraňuje svoje biznisy ako Noemova archa. Je tam však jeden podstatný rozdiel

Rizikový biznisový model

Arca Capital uvádza, že má pod sebou okolo 150 firiem. Dohľadať všetky a pozrieť sa na ich financovanie a hospodárenie je robota pre tím analytikov. TREND sa preto pozrel len na zdravie materskej firmy a niektorých jej dcérskych spoločností, ktoré sú pre ňu dôležité. Zistil, že jej finančná sila nemusí byť taká veľká, ako firma tvrdí.

Podľa konsolidovanej účtovnej závierky z roku 2018 [za rok 2019 firma závierku nezverejnila – pozn. TRENDU] mala Arca Investments vlastné imanie len 66,45 milióna eur a záväzky až 794,4 milióna eur. Pomer týchto dvoch ukazovateľov je 8,4 percenta, čo je tesne nad limitom, podľa ktorého spoločnosti hrozí úpadok. Len úrokové náklady mala firma vo výške 41,8 milióna eur. Vydané dlhopisy boli predvlani v sume 103,9 milióna eur.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa