Štát zatiaľ nechystá podporu dlhodobého investičného sporenia. Pellegriniho vláda to dokonca vyškrtla zo svojich úloh napriek tomu, že mnohí Slováci by si tak mohli prilepšiť k chudobnému dôchodku. Starobní dôchodcovia, ktorí sa spoliehajú iba na štát, väčšinou dostávajú len almužnu. Priemerný mesačný starobný dôchodok v SR sa pohybuje len na úrovni 480 eur. Zabezpečenie budúcich dôchodkov je v súčasnosti veľká výzva a každý, kto sa nepričiní o svoj dôchodok sám, na tom bude postupne čoraz horšie. Ani po výmene vládneho kabinetu však zatiaľ nie je jasné, aký bude osud dlhodobého investičného sporenia na dôchodok. Vláda Igora Matoviča hovorí v programovom vyhlásení najmä o reforme troch pilierov dôchodkového systému. Tie by mohlo ako štvrtý pilier doplniť práve investičné sporenie.

Vládna podpora v nedohľadne

Podporou dlhodobého investičného sporenia sa v roku 2018 začalo zaoberať ministerstvo financií s tým, že o to majú záujem viac zamestnávatelia než sporitelia. Diskusia o daňovom zvýhodnení tohto produktu však doteraz nepriniesla žiadny konkrétny výsledok.

Keby sa koalícia na daňovo-odvodovom zvýhodnení dlhodobého investičného piliera dohodla, je pravdepodobné, že by malo rovnakú podobu ako v prípade sporenia na dôchodok. „Vychádzame z predpokladu, že zapojenie zamestnávateľov do dlhodobého dôchodkového sporenia by sa malo realizovať za obdobných podmienok ako v prípade príspevkov do tretieho piliera dôchodkového zabezpečenia,“ pripúšťa ministerstvo financií.

Druhý dôchodkový pilier nenaplnil očakávania
Neprehliadnite

Druhý pilier je sklamaním, NBS odporúča znížiť niektoré poplatky

Takáto podpora by skutočne mohla zvýšiť počet ľudí, ktorí si investične sporia na dôchodok. „Zavedenie tejto podpory môže viesť minimálne k desaťnásobnému nárastu,“ odhaduje riaditeľ spoločnosti Across Private Investments Maroš Ďurik. Jeho spoločnosť v súčasnosti eviduje približne tisícku klientov, ktorí si investične sporia na dôchodok.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa