O predčasný starobný dôchodok možno žiadať až po ukončení zamestnania, upozorňuje Sociálna poisťovňa

Keďže poberateľmi predčasného starobného dôchodku sa v minulosti stávali ľudia, ktorí na tento dôchodok neboli vôbec odkázaní, novela zákona o sociálnom poistení účinná od 1. januára 2011 priniesla zákaz súbehu práce a poberania predčasného starobného dôchodku, tvrdí hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.


Sociálna poisťovňa nemôže spísať žiadosť o predčasný starobný dôchodok, ak žiadateľ oň nemá ešte ukončené zamestnanie. V tlačovej správe na to upozornil hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Predčasný starobný dôchodok podľa neho slúži na zabezpečenie príjmu ľudí v preddôchodkovom veku, ktorí prišli o zamestnanie, dlhodobo si ho nedokážu nájsť a nemajú iné možnosti riešenia svojej ekonomickej situácie. "Keďže poberateľmi predčasného starobného dôchodku sa v minulosti stávali ľudia, ktorí na tento dôchodok neboli vôbec odkázaní, novela zákona o sociálnom poistení účinná od 1. januára 2011 priniesla zákaz súbehu práce a poberania predčasného starobného dôchodku," upozornil.

Každý poistenec, ktorý sa rozhodne pre predčasný starobný dôchodok, tak podľa hovorcu Sociálnej poisťovne musí najprv ukončiť zamestnanie. Nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku nevzniká, ak poistenec ku dňu vzniku nároku naň pracuje ako zamestnanec, dohodár alebo samostatne zárobkovo činná osoba.

Poistenec môže požiadať o priznanie predčasného starobného dôchodku najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, ak ukončil zárobkovú činnosť a spĺňa podmienku dôchodkového poistenia najmenej 15 rokov. Súčasne musí byť tiež splnená podmienka, aby suma predčasného starobného dôchodku bola vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. Od 1. júla tohto roka to predstavuje 257,80 eur. Ak suma predčasného starobného dôchodku vyjde nižšia, predčasný starobný dôchodok Sociálna poisťovňa neprizná.
 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk