V balíku s odkladom splátok sa na Slovensku zvýšil limit na bezkontaktné platby. Z dvadsiatich eur sa limit zvýšil na päťdesiat eur. Ide o jedno z opatrení, ktoré má znížiť riziko šírenia nákazy ochorenia Covid-19. Čísla ukazujú, že je to jedno z opatrení, ktoré Slováci využívajú.

Bezkontaktne platíme viac

Pandémia skutočne zvýšila počet platieb, ktoré spotrebitelia urobili bezkontaktne. Platí to pre Slovensko a aj pre krajiny za našimi hranicami. „Štatistiky ukazujú, že zmena limitov na bezkontaktné platby výrazne prispela k rýchlosti a bezpečnosti pri platení v obchodoch. Počet platieb, kedy ľudia v obchodoch zadávali PIN kód na platobnom termináli, klesol o polovicu,“ upozorňuje Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne (SLSP).

Mobilne platby
Neprehliadnite

Limit na bezkontaktné platby bez PIN-u sa plošne zvyšuje

Z údajov najväčšej slovenskej banky vyplýva, že až 63 percent platieb je stále v sume do 20 eur, vo výške nad dvadsať a do päťdesiat eur je ďalších 27 percent platieb.

Navýšenie bezkonkaktných platieb eviduje aj Tatra banka. Ich podiel sa od medzi februárom a júnom tohto roka zvýšil o osem percent, objem platieb narástol o 22 percent.

Z trojice najväčších slovenských bánk nezaznamenala výraznejší nárast iba VÚB banka. „Výraznú zmenu v pomere bezkontaktných platieb sme nezaznamenali, nakoľko klienti bolo zvyknutí platiť bezkontaktne vyššie sumy aj pred navýšením limitu, avšak tieto platby dovtedy vyžadovali potvrdenie PIN kódom. Tak je to aj teraz, ale posunula sa hranica,“ poznamenala Lucia Luptáková, PR manažérka VÚB banky.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa