Dobré noviny
Vláda schválila zmeny v štátnom rozpočte na tento rok
TASR
TASR

Vláda schválila zmeny v štátnom rozpočte na tento rok

Na snímke minister financií SR Eduard Heger
Na snímke minister financií SR Eduard Heger — Foto: TASR/Pavol Zachar

Vláda schválila zmeny v štátnom rozpočte na tento rok. Hotovostný schodok štátu sa má zvýšiť o 9,2 miliardy eur.

Bratislava 8. júla (TASR) - Vláda schválila zmeny v štátnom rozpočte na tento rok. Hotovostný schodok štátu sa má zvýšiť o 9,2 miliardy eur. Tiež majú vzrásť celkové výdavky štátu o takmer 7,8 miliardy eur. Rezort financií zmenou reaguje na dôsledky pandémie nového koronavírusu, ako aj výpadok daňových a nedaňových príjmov.

Zmeny tiež zdôvodňuje potrebou zabezpečiť zdroje na nepokryté výdavky, s ktorými tohtoročný rozpočet nepočítal. Novelu zákona o štátnom rozpočte má prerokovať parlament v skrátenom legislatívnom konaní.

Novela zákona o štátnom rozpočte zohľadňuje hotovostný výpadok daňových, ako aj nedaňových príjmov kapitol štátneho rozpočtu v celkovej sume 1,4 miliardy eur. Celkové výdavky sa zvyšujú o takmer 7,8 miliardy eur, pričom dôvody zvýšenia je podľa rezortu financií možné rozdeliť do dvoch okruhov.

Prvým sú výdavky priamo súvisiace s pandémiou nového koronavírusu v sume 4,9 miliardy eur a druhým okruhom sú výdavky na zabezpečenie v rozpočte nekrytých titulov v sume 2,9 miliardy eur. „Úpravami príjmov a výdavkov sa zvyšuje hotovostný schodok o 9,2 miliardy eur,“ vyčíslil rezort financií.

Celkové príjmy štátneho rozpočtu tak majú dosiahnuť 14,4 miliardy eur namiesto 15,8 miliardy eur a celkové výdavky majú dosiahnuť 26,3 miliardy eur namiesto pôvodne schválených 18,5 miliardy eur. Schodok má byť celkovo na úrovni takmer 12 miliárd eur namiesto rozpočtovaných 2,8 miliardy eur.

Časť 1 / 5

Už ste čítali?