V prospech výraznejšieho poklesu cien automobilov v blízkom období hovorí prepad predaja vozidiel, pretrvávajúci nízky dopyt a milióny nových áut v skladoch. Akokoľvek chcú predajcovia v súčasných krízových časoch rozbehnúť trh s automobilmi, najmenej úspešnou, podľa analytikov, bude cesta ich zdražovania.

Predajcovia a výrobcovia áut majú na vývoj cien opačný názor. Podľa nich bude cena áut tak či tak stúpať. A to pre sofistikovanejšie technológie, environmentálne predpisy či povinnú bezpečnosť.

Výroba modelu Volkswagen ID.3
Neprehliadnite

Volkswagen potvrdzuje zámer investovať na Slovensku. S verdiktom vyčkáva

Dopyt sa môže zhoršiť

Nové autá pre pandémiu koronavírusu musia zlacnieť a v krajnom prípade citeľne. Dokonca až o štvrtinu, domnieva sa hlavný ekonóm Czech Fund a člen Národnej ekonomickej rady vlády v Česku Lukáš Kovanda. „Tvrdia síce, že s cenou dole nepôjdu, ale len zahmlievajú, aby nevyvolali masové odkladanie nákupov,“ konštatuje. „Automobilky a predajcovia áut budú hovoriť, že s cenou dole nepôjdu, a odkazovať na vyššie náklady súvisiace s prísnejšími environmentálnymi reguláciami. To je však len snaha nevyvolať očakávanie nižších cien, pretože nákup auta môžu zákazníci práve v takom očakávaní ľahko odložiť a tým už aj tak mizerný odbyt ďalej zhoršiť,“ pokračuje L. Kovanda.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa