Ak je už u vás diabetes diagnostikovaný, je nutné liečiť sa u diabetológa. Praktický lekár má obmedzenejšie možnosti v predpisovaní správnych a efektívnych liekov.Pixabay
StoryEditor

Asociácia diabetikov Slovenska má novú predsedníčku

08.07.2020, 15:00
Autor:
(dia)(dia)
Milé priateľky, milí priatelia, diabetici i nediabetici, dovoľte mi oznámiť radostnú novinu. Novou predsedníčkou Asociácie diabetikov Slovenska (ADiaS) je PhDr. Petra Ferenčíková.


Pri príležitosti odovzdania funkcie mi dovoľte ako bývalej predsedníčke osobné obzretie.

Diabetes mellitus mi bol diagnostikovaný v roku 2001. Vedela som len to, že cukrovku mali mama a sestra. O ochorení som však nevedela nič. Po hodinovej edukácii u diabetologičky som bola skôr zmätená ako poučená.

Diabetik medzi dvoma kontrolami u diabetológa je ponechaný na seba a bez vedomostí, čo diabetes je. Tak nastal čas hľadania. V roku 2003 som sa išla pozrieť na Dia Day, kde som natrafila na základnú organizáciu Zväzu diabetikov Slovenska, Bratislava 1, 2, 3 (ZO ZDS Ba 1, 2, 3).

Členovia tejto organizácie sa schádzali raz do týždňa v klube diabetikov, ktorý poskytoval možnosť stretávať sa s inými diabetikmi. Výmena skúseností mi rýchlo rozširovala obzor. Postupne som sa zapájala do organizačných prác.

Ak bolo treba, išla som na školenia, celoslovenské akcie. Už som bola na dôchodku a dobrovoľnícka činnosť, možnosť stretávať sa s inými diabetikmi, rozširovať svoje znalosti sa stalo náplňou môjho života. Tak 12. marca 2007 som sa stala predsedníčkou a štatutárkou ZO ZDS Ba 1, 2, 3.

Prednášky, edukačný krúžok aj spolupráca s inými organizáciami

Po zvážení členskou základňou sa naša organizácia pretvorila na občianske združenie Asociácia diabetikov Slovenska, ktorej som zostala predsedníčkou. Ako samostatná organizácia sme svoju činnosť vedeli rozšíriť o ďalšie prednášky, edukačný krúžok, spoluprácu s inými občianskymi združeniami zameranými na diabetes.


Čím hlbšie som vnikala do problematiky diabetu, tým viac som si uvedomovala, že diabetes už nie je len zdravotný problém, ale ekonomický aj spoločenský problém. Aj keď som dušou aj telom oddaná tejto problematike, chápem, že na obhajobu potrieb diabetikov už nestačí len moja oddanosť a oduševnenie. Navyše v mojom osobnom živote nastala radikálna zmena, ktorá sa nezlučuje s výkonom funkcie.

Verím, že diabetes je možné „držať na uzde“ a verím aj vede, že nájde spôsob, ako vyliečiť diabetes. Verím aj novej predsedníčke Asociácie diabetikov Slovenska (ADiaS), PhDr. Petre Ferenčíkovej, ktorá sa už ako študentka zaoberala problematikou cukrovky. Má všetky predpoklady na to, aby túto organizáciu pozdvihla do podoby, o akej ja som len snívala. Verím aj tomu, že sny sa plnia. Nám všetkým želám veľa zdravia. Vďaka Facebooku ostávam na tej stránke aj v skupine ADiaS ako adminka.

S úctou, naďalej Vaša Anika Lazarová

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 23:03