Pixabay
StoryEditor

Edukácia v DIAMART-e počas pandémie

06.07.2020, 14:00
Autor:
(dia)(dia)
Aj 30. rok od založenia DIAMART-u (19. 9. 1990), 26. rok organizovania pravidelných hromadných edukácií (s výnimkou letných prázdnin zvyčajne každý mesiac) a 16. rok realizovania edukácie prostredníctvom Diabetologického edukačného centra bol naplánovaný zaujímavý edukačný program.

V marci 2020 sa uskutočnila vo veľkej zasadačke Mestského úradu v Martine edukačno-členská schôdza DIAMART-u, na ktorú zavítali hostia z družobného Havířova, a to predseda diAktiv-u a Pacientskej rady ministra zdravotníctva ČR Mgr. Vlastimil Milata a Soňa Milatová.

V zaujímavej prednáške predstavili malú biologicky aktívnu látku alaptid, ktorý pomáha pri regenerácii organizmu. Na konkrétnych prípadoch ukázali, ako alaptid pomohol pri ochoreniach kože a rôznych akútnych poraneniach aj u diabetikov.

Otázky účastníkov dokumentovali záujem o informácie o jednotlivých produktoch, ktorými si možno efektívne a rýchlo pomôcť v domácom prostredí. Na upokojenie nervozity a strachu vplyvom informácií z médií boli účastníci v prednáške predsedníčky DIAMART-u Andrey Bukovskej informovaní o aktuálnej situácii v súvislosti s novým koronavírusom SARS-CoV-2, možnostiach prevencie nosením rúška, dezinfekciou rúk a včasnej liečby ochorenia COVID-19. Každý účastník dostal rúško aj s inštruktážou, ako ho nosiť. O pár dní už neboli dostupné.

Problémy sa neprestali riešiť

Ďalšie plánované aktivity DIAMART-u zastavil neviditeľný nepriateľ, nový koronavírus SARS-CoV-2 a nebezpečné ochorenie COVID-19. Vláda SR vyhlásila núdzový stav a postupnými opatreniami uzatvorila takmer celý život v krajine.

Zatvorili sa školy, firmy, obchody, zredukovala sa verejná doprava, zakázali sa akékoľvek kultúrne, spoločenské a športové podujatia, obmedzilo sa cestovanie a vychádzanie z domu.

Témou dňa sa stalo nosenie rúška, správna dezinfekcia rúk, vzdialenosti medzi ľuďmi, červené oddelenia v nemocniciach, štátna a domáca karanténa, PN a OČR, práca a učenie sa z domu, pendleri, prevencia, testy, lieky, veda a výskum, ale hlavne počty chorých doma a vo svete.

Život sa v mnohých oblastiach spomalil a ruch 21. storočia stíchol. O tom, že to možno bolo potrebné, sa určite ešte budú viesť veľké filozofické debaty.

Vzhľadom na to, že ochorením COVID-19 sú najviac ohrození seniori nad 60 rokov veku, diabetickí, onkologickí, astmatickí, kardiovaskulárni, dialyzovaní a mnohí iní pacienti s chronickými chorobami, edukácia v DIAMART-e pokračovala aj počas pandémie, hoci úplne inak.

Pretože v DIAMART-e sme mali všetky formy aktuálnej situácie, od prvej línie v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach cez núdzový stav až po domácu karanténu a štátnu karanténu v zariadení na opačnom konci krajiny, všetky akútne problémy boli individuálne riešené a na otázky 24 hodín denne odpovedané formou hot-line, telefonicky alebo e-mailom.

Najviac otázok bolo o nosení rúška

Členovia DIAMART-u boli o aktuálnej situácii pravidelne informovaní prostredníctvom e-mailu a pošty s presnými odporúčaniami, čo robiť. Išlo hlavne o nabádanie k disciplinovanosti, pokoju a rešpektovaniu odporúčania lekárov a epidemiológov a zabezpečenie dobrej kompenzácie diabetes mellitus ovplyvnením režimových opatrení v domácom prostredí.

Najviac otázok bolo o nosení rúška, dezinfekcii rúk, možnostiach získania dezinfekčných prostriedkov za prijateľné ceny a zabezpečení liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín pomocou ereceptu a e-lekárskeho poukazu.

Pravidelné informácie o odporúčaní hlavného odborníka MZ SR pre diabetológiu, poruchy látkovej premeny a výživy, ako riešiť akútne situácie v súvislosti s diabetes mellitus, hlavného hygienika SR, ale aj pravdivé webové stránky pomohli udržať pokoj aj v čase zákazu vzájomných návštev. Táto situácia dokázala, aké je dobré, že mobilné telefóny, internet a kuriérska služba sú dnes bežnou súčasťou života ľudí v každom veku.

Pandémia zmenila život aj diabetikom

Všetci členovia DIAMART-u dostali poštou časopis DIAMART-Spravodaj 1/2020 špeciál s aktuálnymi informáciami a odpoveďami na najčastejšie otázky. Spolu s ním dostali aj časopis DIAspektrum poskytnutý ZDS zameraný na ochorenie COVID-19 aj s rúškom na tvár.

Členovia DIAMART-u si však pomáhali aj navzájom. Mgr. Martin Ladyr z Prahy cez Dia lékárnu DIAstyl-u ponúka online objednávku na respirátory FFP2. Denisa Kuzicová z Vrútok ponúka štíty na tvár. Ing. Lukáš Ročiak poskytuje poradenstvo o výživových doplnkoch a aloe v súvislosti s prevenciou infekcií a pre členov DIAMART-u nahral edukačné video.

Pandémia COVID-19 významne zmenila život aj diabetikom ako druhej najohrozenejšej skupiny. Vďaka edukácii, dobrovoľníkom, zdravotníckym a sociálnym pracovníkom, včasným protiepidemickým opatreniam, elektronickému zdravotníctvu, moderným telekomunikačným prostriedkom a zvyku dodržiavať pravidlá z titulu celoživotnej choroby diabetes mellitus sa aj DIAMART snaží neviditeľného nepriateľa poraziť disciplínou a rozvahou.

PhDr. Andrea Bukovská, MHA, MPH
predsedníčka DIAMART-u
edukátor diabetes mellitus

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 12:31