O úvery z tejto schémy môžu požiadať podnikatelia všetkých kategórií a veľkostí. Veľkou výhodou je okrem samotnej úrokovej sadzby aj možnosť odkladu splácania úveru až na 12 mesiacov. Banka vám odloží splácanie istiny aj úrokov. Vďaka tomu sa môžete okamžite venovať svojmu podnikaniu a nezvýšia sa vaše mesačné náklady v čase, keď sa zíde každé euro. Z prostriedkov úveru so štátnou garanciou môžete financovať svoje prevádzkové potreby, obnovovať svoj dlhodobý hmotný majetok alebo opraviť a rekonštruovať svoj existujúci majetok.

Tento týždeň si už našli finančné prostriedky z Tatra banky aj prvých príjemcov. „Tatra banka eviduje viac ako 2000 žiadostí o tento typ úveru. Tešíme sa, že sa nám podarilo v skutočne krátkom čase od schválenia podmienok podpory a podpisu zmlúv s ručiteľmi zabezpečiť schvaľovanie úverov. Prví klienti už aj stihli načerpať finančné prostriedky z tejto schémy,“ doplnila Zuzana Malcová, vedúca oddelenia vývoja úverových produktov pre malých firemných klientov v Tatra banke.

O akú sumu môžete požiadať a s akým úrokom
Existujúci aj noví klienti banky majú možnosť požiadať o financovanie až do výšky dvojnásobku svojich mzdových nákladov alebo do výšky 25% tržieb spoločnosti, maximálne však dvadsať miliónov eur pre jeden subjekt. Úver je úročený výhodnou úrokovou sadzbou už od 1,9% ročne a za poskytnutie nie je účtovaný bankou žiadny poplatok. Platíte však poplatok za záruku ručiteľovi, ktorého výška závisí od splatnosti a výšky úveru, ktorý je splatný jednorazovo pri poskytnutí. Ak sa vám však podarí udržať zamestnanosť a nebudete mať po 12 mesiacoch vyššie záväzky voči štátnym inštitúciám než v čase žiadosti, poplatok vám bude odpustený.

Na čo môžem prostriedky použiť a na čo nie
Prostriedky z úveru so štátnou zárukou sú účelovo poskytnuté a podnikatelia môžu nimi financovať svoje prevádzkové potreby, obnoviť svoj dlhodobý hmotný majetok alebo opraviť a zrekonštruovať svoj existujúci majetok. Finančné prostriedky z úveru nie je možné posunúť iným subjektom a tretím osobám a nie je možné nimi refinancovať už uhradené záväzky. Počas splácania tiež nemôžete splatiť žiaden svoj existujúci úver predtým ako dôjde k splateniu úveru so štátnou zárukou. V súvislosti s touto podporou tiež nemôžete počas splácania úveru vyplácať podiely zo zisku ani vyplácať iné zdroje.

Úver so zvýhodnenou úrokovou sadzbou s podporou štátu je možné poskytnúť najneskôr 31.12.2020. Využite financovanie na zotavenie vášho podnikania už dnes.