Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Viva Musica! festival vo veľkom štýle: klasika, filmová hudba i jazz

2019 Symfonia o zemi PR článok Zobraziť galériu (4)
2019 Symfonia o zemi (Zdroj: Viva Musica festival)

16. ročník festivalu Viva Musica! sa uskutoční od 1. do 28. augusta 2020 na rôznych miestach v Bratislave. Minulý týždeň organizátori zverejnili prvých päť koncertov v rámci tohtoročného programu. Ponuku koncertov tento týždeň dopĺňajú dve ďalšie svetové slovenské mená – trubkár a aranžér Juraj Bartoš a hudobná skladateľka a klaviristka Ľubica Čekovská. Obaja na festivale vystúpia s orchestrom.

Excelentný hudobník, skladateľ a aranžér – Juraj Bartoš patrí už niekoľko rokov medzi najvýraznejšie muzikantské osobnosti nielen u nás doma, ale aj v zahraničí. Kritika vyzdvihuje predovšetkým jeho hudobnú všestrannosť, ktorá ho predurčila k tomu, aby bol špičkovým hudobníkom so zmyslom pre jazz, swing i klasickú hudbu. V rámci svojho profilového koncertu na festivale Viva Musica! uvedie virtuózne koncerty pre trúbku a orchester z pera talianskych a českých hudobných majstrov, ale aj vlastné jazzové kompozície. Na koncerte ho pod vedením huslistu a dirigenta Ewalda Danela doplní legendárny Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, ktorý v roku 2020 oslavuje okrúhle 60. narodeniny. Koncert sa uskutoční vo štvrtok 27. augusta 2020 na Nádvorí Starej radnice v Bratislave.

Juraj Bartoš
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Vladimír Yurkovic)

Z prestížneho operného festivalu priamo do Bratislavy

Záverečný koncert 16. ročníka festivalu Viva Musica! prinesie profilový koncert medzinárodne úspešnej slovenskej hudobnej skladateľky, aranžérky a klaviristky Ľubice Čekovskej. „Je pre mňa obrovským potešením, že na Viva Musica! festivale zaznie moja klasická, divadelná aj filmová hudba. Počas korona krízy som si uvedomila jednu veľmi príjemnú skutočnosť – že naše uši rúška nepotrebujú. A tak sa teším, že sa budeme počuť aj vidieť. Príďte!“ pozýva na koncert Čekovská.

Viva Musica! festival -
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Viva Musica festival)

Ľubica Čekovská patrí k najvýraznejším osobnostiam slovenskej hudby. Je držiteľkou niekoľkých medzinárodných ocenení a jej tvorbu vydáva renomované nemecké vydavateľstvo Bärenreiter Verlag-Kassel. Jej diela sú uvádzané na významných festivaloch súčasnej hudby v Nemecku, Rakúsku, Anglicku, Estónsku, v Čechách a na Slovensku. Momentálne pracuje na objednávke novej opery Impresario Dotcom pre slávny operný festival Bregenzer Festspiele v Rakúsku, ktorý jej nové dielo uvedie vo svetovej premiére 20. augusta 2020.

2019 Symfonia o zemi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Viva Musica festival)

V rámci záverečného koncertu 16. ročníka festivalu Viva Musica! zaznie v podaní Orchestra Viva Musica! pod taktovkou Antona Popoviča so sólistom Mikim Skutom prierez Čekovskej klasickou, scénickou a filmovou tvorbou. Koncert sa uskutoční 28. augusta 2020 v bratislavskej Starej tržnici.

Prehľad doteraz zverejnených koncertov 16. ročníka Viva Musica! festivalu:

1.8., Nádvorie Starej radnice – KARVAY, PATKOLÓ, BURANOVSKÝ

4.8., Záhrada Domu Albrechtovcov – MARTIN ADÁMEK: RECITÁL

11.8., Záhrada Domu Albrechtovcov – PETER MAZALÁN: ZIMNÁ CESTA

18.8., Záhrada Domu Albrechtovcov – STROON & VJ KUBRIEL

25.8., Zrkadlová sieň – PAĽA, FANČOVIČ

27.8., Nádvorie Starej radnice – JURAJ BARTOŠ: CLASSICS & JAZZ

28.8., Stará tržnica – ĽUBICA ČEKOVSKÁ: PORTRÉT

Informácie o ďalších koncertoch festivalu organizátori zverejnia v najbližších dňoch.

Program festivalu a viac informácii nájdete na www.vivamusica.sk a na www.facebook.com/vivamusicafestival.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zmena programu a účinkujúcich vyhradená.

Viva Musica! festival v číslach

Festival Viva Musica! vznikol v roku 2005 a od svojho prvého ročníka ponúka ľuďom to najlepšie z klasickej hudby formou príťažlivou pre všetkých. V rámci uplynulých pätnástich ročníkov divákom priniesol viac ako 400 koncertov v podaní špičkových umelcov a hudobných zoskupení z celého sveta. Viva Musica! je najväčším letným festivalom klasickej hudby na Slovensku a jeho obľúbenosť z roka na rok rastie.

Hudobné ukážky:

Juraj Bartoš / Thelonious Monk: Evidence feat. J. Morrison and Juvavum Brassfeat

Juraj Bartoš Quintet

Ľubica Čekovská: Piano Concerto in Two Movements / Miki Skuta (klavír)

Ľubica Čekovská / Trochu inak

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu