Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
energie deregulácia ministerstvo hospodarstva
Foto: ilustračné, GettyImages
8. júla 2020 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Poplatky za distribúciu energií na Slovensku patria medzi najvyššie v Európe, treba to zmeniť

Táto skutočnosť podľa neho spôsobuje, že naše podniky strácajú konkurencieschopnosť. „Toto je to, čo chceme zmeniť,“ skonštatoval. Ako dodal, po viacerých rokoch pôsobenia Ľubomíra Jahnátka na čele Úradu pre reguláciu sieťových odvetví a vlády Smeru je táto oblasť vo veľmi zlom stave.

„My sa musíme pozrieť na ceny energií. Vidíme priestor na korektnejšiu reguláciu,“ vyhlásil. Slová ministra potvrdil aj generálny riaditeľ chemickej fabriky Peter Bláha. „Čím nižšia regulácia, čím jednoduchšia, tým lepšie,“ povedal.

Zlepšenie situácie

Ako ďalej uviedol Sulík, aj Duslo trápia podobné problémy ako väčšinu iných podnikov na Slovensku.

„V prvom rade je to podnikateľské prostredie všeobecne, je to množstvo regulácií, nariadení, príkazov, kontrol, zákazov, to čo sa snažíme systematicky zlepšovať,“ poukázal.

V tejto súvislosti by mal pomôcť Lex korona, o ktorom by sa už v utorok malo rokovať v parlamente. So šéfom Dusla sa minister dohodol, že mu dodá námety na ďalšie opatrenia, ktoré by mohli byť súčasťou druhého balíka na pomoc podnikateľskému prostrediu predstaveného na jeseň.

Významná spoločnosť

Duslo patrí k najvýznamnejším spoločnostiam chemického priemyslu na Slovensku. Je súčasťou medzinárodného koncernu Agrofert, pôsobiaceho v chemickom priemysle, poľnohospodárstve a potravinárstve.

V roku 2005 Duslo, a. s. získalo akcie spoločnosti Istrochem, a. s. a od 1. januára 2006 je Istrochem súčasťou Duslo, a. s.

Spoločnosť sa vyprofilovala na výrobcu hnojív európskeho významu a globálneho dodávateľa gumárskych chemikálií. Podnik má podľa posledných zverejnených údajov približne 2 000 zamestnancov.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.