Pandémia koronavírusu priniesla v ostatných mesiacoch šok aj na realitnom trhu. Ten síce počíta s ekonomickými cyklami, no zrejme nikto nebol pripravený na podobne nepredvídateľnú udalosť, ktorá na dlhé týždne zmenila celkovú spoločenskú situáciu. Neistota sa zákonite prejavila aj u kupujúcich a predaje bytov od polovice marca prudko klesli.

„Pre koronakrízu sa ľudia prirodzene venovali iným témam. Záujem o kúpu nehnuteľnosti poklesol v úvodných týždňoch zhruba o tri štvrtiny,“ hovorí Peter Kavecký z developerskej skupiny Lucron. Prepad na podobnej úrovni oproti dlhodobému stavu zaznamenali aj ďalší.

Efekt ekonomickej neistoty v súvislosti s Covidom-19 a spomalenie dopytu vidí aj hlavný analytik Bencont Investments Rudolf Bruchánik. Výpadok bol podľa neho evidentný najmä v apríli, no v máji sa už situácia začala zlepšovať a záujem kupujúcich sa zvyšoval. „Neistota je na trhu stále prítomná, kúpu bytu však vníma väčšina obyvateľstva ako dlhodobú a bezpečnú investíciu,“ uvádza.

Obdobie stagnácie

Pre vládne opatrenia, ktoré výrazne obmedzili pohyb, sa v novej situácii ocitli aj realitné kancelárie, ktoré nemohli dočasne robiť klasické obhliadky, a biznis sa im prakticky zastavil. Niektoré spustili pre záujemcov virtuálne prehliadky, tie však nie sú plnohodnotnou náhradou osobnej návštevy. Podľa Filipa Žoldáka, partnera realitnej kancelárie Herrys, sa počet stretnutí a obhliadok po uvoľnení opatrení dostal na úroveň prelomu februára a marca. „Čo sa však zmenilo, sú náklady. Oproti obdobiu pred koronou musíme v súčasnosti do reklamy investovať tri- až štyrikrát viac v prepočte na jeden generovaný dopyt,“ hovorí. Dodáva, že celkovo sa sentiment zlepšuje a už v máji sa objem obchodov dostával na úroveň dvoch tretín až sto percent spred obdobia pandémie.

Realitný trh je úzko nadviazaný na stav ekonomiky čeliacej kríze, ktorej dôsledky budú citeľné dlhšie obdobie, keď sa svet bude dostávať do „nového normálu“. Dočasné jarné „odstavenie“ sa prejaví podľa F. Žoldáka o dva či tri mesiace.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa