Sošku Český Anděl získala aj slovenská kapela Nocadeň

Český Anděl prvýkrát ocenil aj slovenské albumy. Zvíťazila Auróra skupiny Nocadeň

08.07.2020 09:00
Nocaden   Andel Foto:
Sošku Anděla odovzdal Robovi a Rasťovi Kopinovcom spevák Monkey Business Matěj Ruppert priamo na hraničnom priechode.
debata (1)

České hudobné ceny Anděl priniesli tento rok jednu plánovanú a jednu neplánovanú novinku. Neplánovane, pre opatrenia proti koronavírusu, museli narýchlo kompletne zmeniť formu odovzdávacieho ceremoniálu a plánovane udelili historicky prvú cenu v kategórii Najlepší slovenský album. Stala sa ním Auróra skupiny Nocadeň.

Anděl preletel cez hranice

Galavečer odovzdávania cien Anděl pre pandémiu najprv po mesiacoch príprav presunuli na neurčito. Potom postupne sledovali vývoj a zrodil sa plán na netradičnú formu – diváci mohli namiesto priameho prenosu sledovať odovzdávanie Andělov zo záznamu. „Tento rok bol Anděl úplne iný než kedykoľvek predtým. Som veľmi rád, že produkčný tím nakoniec našiel šikovné riešenie a ceny sa neodovzdali len prostredníctvom tlačovej správy alebo iba on-line na internete,“ povedal pre Pravdu predseda Českej hudobnej akadémie Honza Vedral. "Vznikol unikátny televízny program, ktorý dobre mapuje to, čo sa dialo v hudbe v roku 2019, ale aj dobu, v ktorej vznikal,“ dodal.

„Dennodenne sme sledovali vývoj a hľadali možnosti, ako urobiť slávnostné odovzdávanie cien. Nakoniec sme sa rozhodli nečakať a program nakrútiť na záznam. Živé vystúpenia, ktoré mali byť v priamom prenose, sme umiestnili do priestorov, ktoré boli vďaka opatreniam úplne prázdne," priblížila Lucie Hájková, organizátorka programu. Ceny víťazom doručovali na rôzne miesta, čo znamenalo mnoho intenzívnej práce.

Asi najďalej, až na česko-slovenskú hranicu, sa s cenou presunul spevák Monkey Business Matěj Ruppert. Na hraničnom priechode odovzdal prvú sošku Anděla cez hranice – v kategórii Najlepší slovenský album Robovi a Rasťovi Kopinovcom zo skupiny Nocadeň. „Už samotná nominácia bola pre nás prekvapením. Dozvedel som sa o nej na Instagrame, a keď nás zavolali, že ideme nakrúcať do programu, mysleli sme, že kvôli nominácii. A zrazu sme videli Matěja so soškou,“ priblížil pre Pravdu Rasťo Kopina. Bolo to vraj veľké prekvapenie a naozaj silný zážitok, aj keď iný, ako by bol pri priamom prenose, ale u nás sa veci často dejú neštandardne, takže sú na to zvyknutí.

Nocadeň získala prvého českého Anděla za album... Foto: Archív skupiny Nocadeň
Nocaden promo foto Nocadeň získala prvého českého Anděla za album Auróra.

„Cenu Anděl si veľmi vážime. Keďže u nás momentálne žiadne podobné hudobné ceny nie sú, je skvelé, že Slovákom vytvorili priestor na prestížnom českom oceňovaní,“ povedal Rasťo Kopina. Anděla sleduje pravidelne a snaží sa podľa neho orientovať v aktuálnej českej scéne. „Verím, že to bude fungovať aj opačne,“ povedal. Nocadeň získala prvého českého Anděla za slovenský album, ale pre obmedzenia pre pandémiu sa pri tom nestretli s českým publikom, novinármi ani hudobnými odborníkmi. Svoje aktivity teraz Nocadeň rozvíja aspoň doma na Slovensku. Už čoskoro skupina predstaví nový singel z albumu Auróra a čakajú ju koronakrízou „odložené“ koncerty v Košiciach a v Bratislave, ktoré preložili na október. "Veríme, že teraz už všetko dobre dopadne. Veľmi sa tešíme na fanúšikov a živé hranie,“ povedal Rasťo Kopina.

Slovenská hudba, slovenská porota

Kategória Najlepší slovenský album mala na českom Andělovi premiéru. Prečo vôbec v Česku oceňujú slovenskú hudbu? „Myšlienka oceniť aj slovenskú hudbu existovala už nejaký čas. Napriek tomu, že sú naše krajiny už roky rozdelené, hudobné scény sú stále prepojené a najbližšie. A keďže na Slovensku momentálne nič podobné Andělovi neexistuje, rozhodli sme sa udeľovať aj cenu pre slovenský album,“ vysvetlil Honza Vedral. Aby však o tom nerozhodoval „český pohľad“ na slovenskú hudbu, na princípe žánrových cien Anděl vytvorili slovenskú akadémiu, ktorá má o slovenskej scéne najlepší prehľad. Tá pod vedením Romana „Fleba“ Juhása (hudobný dramaturg Radio Services) hlasovaním zostavila nominácie aj konečné výsledky.

Zo šesťdesiatich troch slovenských albumov, ktoré vyšli v roku 2019, vybralo tridsaťosem slovenských akademikov (hudobní publicisti, dramaturgovia rádií, hudobníci, promotéri) v prvom kole hlasovania do nominácií tri albumy: Best On od Mariána Čekovského, Len tak sa stíšim od Simy Martausovej a Auróru od kapely Nocadeň. V druhom kole hlasovania dostala z tejto trojice najviac hlasov košická skupina Nocadeň, ktorá si odniesla sošku Anděla. "Potešili nás priaznivé ohlasy na novú kategóriu a jej výsledky, ktoré prišli od muzikantov z obidvoch krajín. Ja sama som si vypočula množstvo albumov, ktoré som predtým vôbec nepoznala, a oslovili ma. Myslím, že je to dobré znamenie, aby sme v tom pokračovali,“ zhodnotila organizátorka programu Lucie Hájková.

Architekti šťastia z albumu Auróra

"Som veľmi rád, že vyhrala skupina, ktorá nemá zatiaľ takmer žiadnu „českú kariéru“. Ľudia tak majú príležitosť zoznámiť sa so zaujímavou kapelou zo Slovenska, ktorú u nás nepoznáme a môžeme jej venovať pozornosť. To je náš hlavný cieľ. Veľmi radi budeme v tomto koncepte pokračovať,“ podotkol Honza Vedral.

Zažiaril Mišík

Ceny Anděl mali v tomto roku niekoľko historických „prvýkrát“. Prvýkrát sa neudeľovali v priamom prenose, prvýkrát premenil jeden interpret až šesť nominácií na ceny, prvýkrát ocenili slovenský album a prvýkrát sa do siene slávy dostal nehudobník…

Vladimír Mišík sa stal asi historicky najúspešnejším víťazom jedného ročníka. „Jeho album Jednou sa ukázal ako výrazne nadžánrový. Získal cenu v kategórii Folk aj Rock, aj keď o nich rozhodujú rôzne skupiny akademikov. Na víťazovi sa zhodli nezávisle od seba,“ priblížil Honza Vedral. Aj ďalšie ceny, ktoré získal, podľa Vedrala dokazujú, že Mišíkov album je výnimočný, a preto aj výnimočne v Anděloch zažiaril.

Do siene slávy vstúpil hudobný publicista Jiří Černý, čo je historická udalosť. Pred troma rokmi inovovali stanovy, a tak môže do siene slávy vstúpiť aj osobnosť, ktorá sa svojou prácou zaslúžila o vývoj domácej hudby, práve kvôli takým ľuďom, ako Jiří Černý. "Som veľmi rád, že 365 ľudí hlasovalo za človeka, ktorý českú hudbu neúnavne podporuje už mnoho rokov,“ vyhlásil Honza Vedral.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nocadeň #Aurora #český Anděl #hudobná cena