ošetrovanie paradajok
Zdroj: iStock

Ako zastrihávať paradajky, aby ste získali zdravú úrodu?

Skvelý pocit, keď si zo záhrady alebo z balkóna môžete odtrhnúť chutnú paradajku a viete, že v nej nie je žiadna chémia! Ak však chceme mať bohatú a zdravú úrodu, potrebujeme poznať pár faktov.

Paradajky môžeme nazvať solárnou továrňou na výrobu cukru. Prvý mesiac rastu rastliny je všetok cukor, ktorý produkuje, nasmerovaný na rast listov. Počas tejto fázy sadenica rastie veľmi rýchlo. Vďaka listom je schopná vyprodukovať ešte viac cukru, ako je treba na rast zelenej časti. Vtedy začne vytvárať vedľajšie vetvy a kvety. V nasledujúcich týždňoch mení celý charakter rajčiaka.

rastúce paradajky
Zdroj: iStock

Čo, keď paradajka „ľahne“?

Ak rastlinu v tomto období nepodporíme oporou, pod ťarchou listov a plodov „ľahne“ na zem. Keď sa hlavná stonka dostane do vodorovnej polohy, rastlina sa začne ešte výraznejšie vetviť. Nie je to však nič pozitívne, pretože budú pribúdať najmä listy, a nie plody, navyše do konca sezóny takto vznikne veľmi nevzhľadná, nepreniknuteľná a často aj chorobami napadnutá zelená spúšť. Ako sa tomu vyhnúť?

Prvé kroky pre zdravú úrodu paradajok

Základom pekných a zdravých plodov je zdravý rast zelenej časti. V prvom rade podporme hlavnú stonku oporou. Aby mala dostatok výživy na tvorbu plodov, priebežne odstraňujme vedľajšie vetvičky, ktoré rastú v osách medzi hlavným kmeňom a listami a nemajú kvety. Rast hlavnej stonky podporíme tým, že odstránime všetky vedľajšie vetvičky pod prvým zoskupením kvetov.

prestrihávanie paradajok
Zdroj: iStock

Aby cukor smeroval do plodov

Riadne prestrihaná a oporou spevnená rastlina rajčiaka má všetky kvety i listy vystavené slnku. Po nasadení kvetov rastlina nasmeruje väčšinu vyrobeného cukru na rast plodov. Výsledkom sú veľké plody, ktoré stabilne produkuje až do prvých mrazov. Naopak, neprestrihanej rastline zostáva veľa častí ukrytých v tieni. Takto nedosiahneme ani chutnú bohatú úrodu, ani zdravé zelené časti.

Ak ponecháme viac stoniek, rastlina použije časť drahocenného cukru namiesto plodov do rastu vedľajších stoniek. Vo všeobecnosti platí, že viac stoniek znamená aj menšie plody. Prestrihaná rastlina s oporou vyprodukuje väčšie plody, navyše o dva až tri týždne skôr ako neprestrihaná.

Maximálna fotosyntéza a minimálne riziko ochorení

Snahou každého pestovateľa paradajok je maximalizovať účinnosť fotosyntézy a minimalizovať riziko ochorení rastliny. Najlepšie to dosiahneme vtedy, ak má každý list dostatok priestoru a nedotýka sa zeme. Keď rastlina rajčiaka leží na zemi alebo keď je extrémne hustá, výrazne sa znižuje tvorba cukru. Ak zelené časti potrebujú viac cukru, ako je rastlina schopná vyrobiť, žltnú a opadávajú.

To stále nie je všetko. Prestrihávanie umožňuje rastline rýchlejšie vyschnúť – po daždi alebo po polievaní. Tým pádom majú bakteriálne a hubové patogény menšie možnosti šírenia. Lepšie vetraná je aj pôda.

Podčiarknuté a zrátané: vertikálne pestované a prestrihané paradajky majú menšie problémy s chorobami a škodcami, pretože ich listy zostávajú suchšie a pôda je bez patogénov.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje