Kolorektálny karcinóm: Nádor na pravej časti čreva je zákernejší

Je rozdiel, či je kolorektálny karcinóm umiestnený na pravej alebo ľavej časti hrubého čreva. Pravá časť je omnoho zákernejšia, pretože pacient pociťuje príznaky obyčajne neskôr, čo sa mu môže stať osudným.

08.07.2020 06:00
nádor, črevo, kolorektálny karcinóm Foto:
Príznakovosť tohto ochorenia je úplne iná v pravej časti a v ľavej časti hrubého čreva.
debata

Karcinóm hrubého čreva a konečníka na Slovensku každý rok diagnostikujú takmer 5-tisíc ľuďom a každoročne na túto rakovinu v SR zomrie 1 800 ľudí. Až štvrtina z nich sa však o chorobe dozvie v metastatickom štádiu, keď je už liečba zložitejšia. Ak je postihnutie limitované na črevnú stenu, najbližších 5 rokov prežije 90 % pacientov. Pri postihnutí regionálnych lymfatických uzlín sa 5-ročné prežívanie štatisticky zaznamenalo u 30 % pacientov. Pri vzdialených metastázach uvedené obdobie prežije len 10 % všetkých pacientov.

Video
Doc. MUDr. Martin Huorka vysvetľuje, že rakovina hrubého čreva má úplne iné príznaky, ak sa vyvinie v pravej alebo ľavej časti čreva.

"Príznakovosť tohto ochorenia je úplne iná v pravej časti a v ľavej časti hrubého čreva. Pri postihnutí ľavej časti čreva pacient zaznamená príznaky skôr, okrem krvi v stolici je tu ešte tzv. rektálny syndróm. Znamená to, že pacient má raz hnačku a raz zápchu, čo je jednoznačne varovný signál,“ vysvetľuje gastroenterológ z Bratislavy doc. MUDr. Martin Huorka. "Medzi ďalšie príznaky postihnutia ľavej časti čreva patrí v pokročilých štádiách nepriechodnosť čreva, ktorého priesvit je zúžený, môže vzniknúť zápcha a nadmerné nafukovanie.“

Postihnutie pravej časti čreva je veľmi zákerné. Pacient totiž môže byť do vysokých štádií rakoviny bez príznakov. "Vo vysokom percente zistíme len laboratórny príznak, pacient je chudokrvný. Pri anémii býva najčastejšou príčinou krvácanie z tráviaceho traktu. U anemických mužov treba preto ihneď pátrať po tejto príčine, u žien po vylúčení gynekologického pôvodu krvácania je takisto plne indikované kolonoskopické vyšetrenie.“

Klinické príznaky
Pravá časť hrubého čreva Ľavá časť hrubého čreva
anémia (chudokrvnosť) krvácanie z rekta (konečníka)
chudnutie bolesť v ľavej časti brucha
nechutenstvo nepravidelná stolica (raz hnačka, raz zápcha)
bolesť v pravej časti brucha nepriechodnosť čriev (ileus, v pokročilých štádiách)
Zdroj: prezentácia – gastroenterológ doc. MUDr. Martin Huorka

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nádor #Dobré zdravie #hrubé črevo #kolorektálny karcinóm