Hore

Rovnica fotografie

Fotografia je ako krasokorčuľovanie. Hodnotí sa technická kvalita a umelecký dojem. Na konci porota udelí za oboje body.

Za vznikom každej fotografie je niekoľko faktorov, ktoré spolu tvoria rovnicu. Snahou fotografa, rovnako ako krasokorčuliarov, je získať čo najviac bodov. Trvá dlho, kým sa prepracujete k vysokým číslam a viete udržiavať vysoký bodový priemer. Ako a ktoré faktory, prvky rovnice, vplývajú na výsledok?

Fotoaparát

Bez fotoaparátu nič nenafotíte. Ako je ale dôležitý? Digitálny fotoaparát ovplyvňuje technickú kvalitu fotografií, svojim obrazovým potenciálom, svojimi funkciami a parametrami ovplyvňuje to, čo fotograf môže fotografovať.

Niektoré funkcie a parametre ovplyvňujú úspešnosť, napr. rýchlosť a presnosť automatického zaostrovania. Iné prispievajú ku komfortu, napr. veľkosť a kvalita hľadáčika a displeja, ergonómia držania a ovládania. Potom sú tu kreatívne využiteľné funkcie, napr. multiexpozícia.

Kvalita snímačov je dnes tak vysoká, že väčšina amatérov naplno nevyužije ich potenciál. Ak je na fotografiách niečo zlé, väčšinou je to chyba fotografa. Sú samozrejme technicky náročné situácie a žánre, kde sa vyžaduje špičková technika. Skôr vám ale funkcie a parametre len pomáhajú. Je príjemné vlastniť výborný fotoaparát, ale ak podceníte ďalšie faktory rovnice vzniku fotografie, výsledné číslo nebude vysoké. Budete sa tešiť z drahej hračky, ale nie z fotografií.


Mať kvalitný fotoaparát je príjemné. Moderné fotoaparáty nám pomáhajú minimalizovať odpad. Ich parametrom a výbave často prisudzujeme väčší význam, aký v skutočnosti majú. Obrazový potenciál, aj základných modelov je na výbornej úrovni.

Fotoaparát má v rovnici relatívne malý vplyv na výsledok. Začínajúci fotografi preceňujú jeho vplyv na fotografiu. Znamená to, že netreba investovať do kvalitného fotoaparátu? Nie. Fotoaparát má svojimi funkciami a parametrami zodpovedať potrebám a úrovni fotografa, prípadne byť o úroveň vyššie, aby fotografa technicky príliš neobmedzoval.

Objektívy

Skúsení fotografi vedia, že objektívy sú dôležitejšie ako fotoaparáty. Priamo vplývajú na technickú kvalitu fotografií a na výrazové prostriedky, ktoré môže fotograf využiť. Za vznikom fotografie je objektív a snímač. Dobrý objektív + dobrý snímač = vysoký obrazový potenciál. Fotoaparát vám len pomáha ho využiť. Začiatočníci paradoxne na objektívoch šetria a radšej si priplatia za fotoaparát. To sa na fotografiách nijako neprejaví. Kúpte si ale objektív so zaujímavými vlastnosťami a na fotografiách to okamžite uvidíte.


Investícia do objektívov sa z technického hľadiska prejaví viac ako investícia do fotoaparátu. Môže to byť aj niekoľkonásobne.

Opakujem, nie je to ani tak o technickej kvalite, ako vplyve parametrov a charakteru objektívov na vašu kreativitu. Uhol záberu ovplyvňuje priblíženie a prácu s perspektívou, svetelnosť ovplyvňuje prácu s malou hĺbkou ostrosti a možnosť fotografovať za horších svetelných podmienok. Ďalej sú to napr. schopnosť snímať detaily, alebo jedinečný charakter bokehu. Objektívy prinesú do rovnice oveľa viac bodov ako fotoaparát.

Objektívy sú dôležitejšie ako fotoaparát, ale celkovo by mala byť zostava vyrovnaná. Fotoaparát nižší o niekoľko tried vás bude brzdiť pri využití objektívov, napr. pomalým zaostrovaním, mizerným hľadáčikom atď.


https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/o-fotografii/technicka-kvalita-fotografii/

Znalosti fotografa

Fotoaparáty a objektívy, to je niečo, za čo musíte zaplatiť. Ani vysoká cena nie je zárukou úspechu. Tá sa prejaví až u pokročilých fotografov. Tí už ale pochopili, že najviac bodov do rovnice prinášajú schopnosti a znalosti fotografa. Rozdeliť ich môžeme na technické a umelecké/kreatívne.

Technické znalosti umožňujú využívať funkcie fotoaparátu, objektívov a ďalšieho fotopríslušenstva. Spolu s pochopením princípov vzniku fotografie to vplýva na zvýšenie technickej kvality fotografií, zmenšenie množstva odpadu, schopnosť rýchlo reagovať a hlavne na kreatívne využitie vlastnosti techniky.

Nepodceňujte technické znalosti. Len s nimi pochopíte, ako funguje fotoaparát, objektívy, blesky, filtre a dokážete ich naplno využiť.

Niekedy sú technické možnosti fotografa obmedzené. Nie každý má na drahú techniku, alebo ju ani nechce. Môcť fotografovať nie je nutne podmienené vysokými investíciami. Veľa zábavy môže priniesť aj jednoduchá a lacná technika. Samozrejme tu musíte počítať s technickými obmedzeniami. Neobmedzená je ale kreativita fotografa, aj keď je ovplyvnená technickými možnosťami. Aj fotografia urobená z podomácky vyrobenej pinhole môže mať dokonalú kompozíciu a zaujímavý námet. Sú nezávislé na použitej technike.

Čím skôr sa naučíte umelecké princípy fotografie, tým skôr budú mať vaše fotografie “hlavu a pätu”. Umelecký prvok znalosti fotografa v sebe zahŕňa znalosť expozičného trojuholníka, využitie optických vlastností objektívov, znalosti kompozície a fotografické videnie.

Osobne si myslím, že pre fotografa je najdôležitejšie fotografické videnie. Schopnosť sa na svet pozerať, ako cez hľadáčik fotoaparátu a vedieť si vizualizovať výsledok bez toho, aby ste vôbec priložili fotoaparát k oku. Fotografické videnie v sebe zahŕňa všetko, čo viete o technickej a umeleckej stránke fotografie. Je to “varenie” s množstvom ingrediencií. Je na vás, aký recept z ingrediencií zostavíte.

Vaše znalosti výrazne vplývajú na výsledok rovnice, viac ako použitá technika. Získavanie znalostí prebieha neustále a nikdy nekončí. Je to výsledok štúdia a praxe. S rovnakým technickým vybavením môžete fotografovať každý deň lepšie a lepšie. Navyše vás to nič nemusí stáť. Investícia do vzdelania a praktikovanie fotografie sú užitočnejšie, ako nepremyslené investovanie do techniky.

https://www.ephoto.sk/ephoto/redakcny-blog/urovne-fotografu-levely/

https://www.ephoto.sk/ephoto/redakcny-blog/fotografi-vs-nefotografi/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/kompozicia-/ocami-fotografa/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/kompozicia-/fotograficke-videnie-kreativnejsie-na-bezne-motivy/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/kompozicia-/fotograficke-videnie-ked-je-viac-naozaj-viac/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/kompozicia-/zaklady-fotografickeho-videnia/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/o-fotografii/ako-dosahovat-vyssi-kvalitativny-standard/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/o-fotografii/kategorizacia-fotografov/

Energia

Dnes je množstvo fotografov, ktorí majú kvalitné technické vybavenie a ovládajú všetky aspekty vzniku fotografie. Majú naštudované technické postupy, kompozíciu, majú i fotografické videnie. Produkujú technicky kvalitné fotografie, na ktoré sa dá pozerať. Všeobecne sa páčia. Títo fotografi majú všetko, techniku i znalosti. Niekedy im ale chýba energia, aby všetko zužitkovali naplno. Skĺzavajú do rutiny. Produkujú množstvo dobrých, nie však výborných fotografií. Na fotografovaní môže byť najťažšie prinútiť sa k väčšej kreativite. Pomáha tu, ak sa na niečo špecializujete. Energiu vám môžu dodať úspechy pri prezentovaní a publikovaní fotografií, umiestenie na súťažiach. Stanovte si ciele, napr. že na Vianoce obdaríte príbuzných vlastným kalendárom. Energiu vám dodajú aj kamaráti fotografi, spolu sa to predsa tiahne ľahšie.

Vloženie energie do fotografovania je posledným článkom rovnice. Môže a nemusí do výsledku prispieť veľkým počtom bodov. Je to premenná s veľkým rozsahom. Ja som ale za to, že aj jeden bodík k dobru sa počíta a zaváži pri porovnaní s fotografmi, ktorí toľko energie do fotografovania nedávajú.

https://www.ephoto.sk/ephoto/redakcny-blog/byt-pokrocily-nestaci/

https://www.ephoto.sk/ephoto/redakcny-blog/nenechavajte-si-fotografie-pre-seba/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/o-fotografii/kolko-energie-do-fotografovania-vlozite-tolko-sa-vam-vo-fotografii-vrati/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/o-fotografii/mat-vlastny-styl/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/o-fotografii/vzdy-o-trochu-viac/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/o-fotografii/projekt-vas-posunie-vpred/

Záver

Každý parameter rovnice vzniku fotografie je dôležitý. Dôležitosť sa môže meniť, ale všeobecne platí, že dôležitejšie sú znalosti a energia, ako technická výbava. I tá je ale dôležitá, pretože vám umožňuje realizovať vaše zámery. Sú žánre, kde je technika veľmi dôležitá a žánre, kde do rovnice prináša len málo bodov.

Začiatočníci majú často mylnú predstavu o dôležitosti techniky. Je to chyba, ak si nedajú poradiť a niektorí si skutočne nedajú poradiť. Človek sa niekedy učí na vlastných chybách, býva to ale bolestnejšie a drahšie. V začiatkoch by sa fotograf mal zamerať na vzdelávanie a prax. Vyčkať s kúpou drahšej techniky. Ak investovať, tak do objektívov.

U štatisticky priemerného fotografa (namyslím tým kvalitu jeho fotografií), by mala byť rovnica vyrovnaná. Technika by nemala brzdiť fotografa a fotograf by mal mať dostatočné znalosti, aby ju naplno využil. Keď sa z vás stane dobý fotograf a budete mať špičkovú výbavu, viac bodov budete získavať už len na základe znalostí a energie vloženej do fotografovania.

https://www.ephoto.sk/ephoto/redakcny-blog/mojich-8-fotografickych-chyb/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jozef84
2020-07-08 06:54:23
Karol dobre napísaný článok. Tvoja druhá veta by sa mala zarámovať. Pridal by som tam ešte, že je dôležitý aj postproces ku výslednej fotografii, ako čerešnička na torte. Nie vždy a s každým fotoaparátom(objektívom) sa podarí mať hotový a uspokojivý výsledok bez následného postprocesu. Obrazový výstup z niektorých značiek fotoaparátov je ako Yperit(bez farby a zápachu). Na to je dobrý postproces, ktorý vyťaží z urobených fotiek viac a dodá fotkám "umelecký" dojem. Orez, nastavenie bielej, oprava niektorých chýb pri fotení, doladenie jednotlivých častí fotky alebo aj celej fotky, niekedy montáž. Výsledným produktom nezvládnutého postprocesu býva mnohokrát horšia fotka, ako originál a niekedy koncový výstup z drahej zostavy horší, ako z prvých mobilov.Za tie roky si tu na e-photo vybudoval dobrý model pre začiatočníkov a pokročilých, ako sa dopracovať ku kvalitným fotkám. Bolo by možno dobré zasa oprášiť kritické okienko a znova naučiť ľudí konštruktívne a k veci posudzovať fotky, aby to nebolo len zbieranie likeov, ale aj konštruktívna diskusia, ktorá nastavuje zrkadlo a pomôže k lepším fotkám.
 
z80
2020-07-08 10:19:04
Vynikajúci článok.
U mňa momentálne E=0
 
blahoslav J B Art
2020-07-08 11:12:42
Konečne rovnica pre technofilov, podľa ktorej môžu vyfotiť fotky, ktoré by mohli zverejniť aj širšiemu publiku 😁😂🙃
 
JohnNewton
2020-07-08 12:26:25
príspevok od: blahoslav J B Art
Konečne rovnica pre technofilov, podľa ktorej môžu vyfotiť fotky, ktoré by mohli zverejniť aj širšiemu publiku 😁😂🙃
Pravdu máš, širšie publikum napr. na FB je ako stvorené pre technických i fotografických analfabetov
 
photox
2020-07-08 14:47:50
príspevok od: JohnNewton
Pravdu máš, širšie publikum napr. na FB je ako stvorené pre technických i fotografických analfabetov
Kolko fotografii pribudne kazdy den na ephoto? Na Instagram co je odnoz FB 20 milionov. Kolko z tych fotografii ktore pribudnu mesacne na ephoto je takych o ktorych mozno povedat, ze su dobre? Na Instagram kazdy den pribudne naozaj dobrych desiatky tisice.
Vam roky trvalo kym ste pochopili, ze objektiv je dolezitejsi ako fotoaparat tak nie ste dobri ani v technike ani vo fotografii.
 
Harold
2020-07-08 16:01:40
Dobrý článek, pravdivá slova...
 
JohnNewton
2020-07-08 16:57:18
príspevok od: photox
Kolko fotografii pribudne kazdy den na ephoto? Na Instagram co je odnoz FB 20 milionov. Kolko z tych fotografii ktore pribudnu mesacne na ephoto je takych o ktorych mozno povedat, ze su dobre? Na Instagram kazdy den pribudne naozaj dobrych desiatky tisice.
Vam roky trvalo kym ste pochopili, ze objektiv je dolezitejsi ako fotoaparat tak nie ste dobri ani v technike ani vo fotografii.
Vitaj v klube, môžeš nám robiť predsedu so širokáčom , clonou 22 a s top galériou.
 
photox
2020-07-08 17:15:55
príspevok od: JohnNewton
Vitaj v klube, môžeš nám robiť predsedu so širokáčom , clonou 22 a s top galériou.
Na rozdiel od teba nerozpravam o veciach ktorym nerozumiem a mozem kazdy den do nekonecna pridavat fotografie uz z toho co mam nafotene.
 
JohnNewton
2020-07-08 17:17:36
príspevok od: photox
Na rozdiel od teba nerozpravam o veciach ktorym nerozumiem a mozem kazdy den do nekonecna pridavat fotografie uz z toho co mam nafotene.
Začni
 
photox
2020-07-08 17:20:11
príspevok od: JohnNewton
Začni
Kvoli comu?
 
JohnNewton
2020-07-08 17:27:38
Lebo"mozem kazdy den do nekonecna pridavat fotografie uz z toho co mam nafotene"

Ja som mohol mať každú ženu, ale nechcel som
 
photox
2020-07-08 17:41:57
príspevok od: JohnNewton
Lebo"mozem kazdy den do nekonecna pridavat fotografie uz z toho co mam nafotene"

Ja som mohol mať každú ženu, ale nechcel som
Pri pohlade na tvoje fotografie ani keby si vyhulil kilometrovy haš.
 
JohnNewton
2020-07-08 19:28:25
príspevok od: photox
Pri pohlade na tvoje fotografie ani keby si vyhulil kilometrovy haš.
Pán je znalec drog . To veľa vysvetľuje, napríklad to prerastené foto sebavedomie. Ty máš také schopnosti, že ťa zrejme ako prvého foto génia po smrti zabalzamujú a vystavia
 
Porubo
2020-07-08 21:19:37
Mne sa nezda tie objektivy, sice bez objektivu tazko fotit, ale takisto bez pamatovej karty ci baterie. Skor by som dal nieco ako prislusenstvo. Pre krajinky je omnoho dolezitejsie mat stativ nez "lepsi" objektiv. (tzv. setak sa velmi podcenuje ale je to dobry objektiv - niekedy je to na nervy davat na taky CPL a nerozhybat si pri tom ostrenie ale posluzi velmi dobre aj tak) Pre portrety zasa modifikatory svetla (napr. softboxy) nez "lepsi" objektiv (tu tiez sa da vela spravit setakom v studiu netreba velmi svetly objektiv a dobre nasvietenie robi divy). Niekedy je lepsie kupit si dazdnik za par eur nez priplatit tisicky na objektiv. A to sa tyka vela zanrov.
Mozno aj tu energiu bych rozdelil, lebo casto velkou limitaciou je mat dostatok casu a venovat sa tomu - vacsia limitacia nez rutina. Teda tyka sa to najma amaterov.
 
smarek
2020-07-08 22:29:13
Výborné zhrnutie Karol Tiež som dospel ku rovnakému poznaniu a snažím sa na mojich kurzoch fotografovania motivovať klientov k tomu, aby hlavne fotili zároveň sa neustále vzdelávali. Inak sa nedá nikam pohnúť. Zhrnul by som to do jednej vety, ak je to vôbec možne.
FOTKY ROBÍ FOTOGRAF, NA ŇOM TO CELÉ STOJÍ A ZÁROVEŇ PADá, FOTOAPARÁT JE LEN PROSTRIEDOK AKO ZAZNAMENAŤ VÍZIU FOTOGRAFA PRED VZNIKOM SAMOTNEJ FOTOGRAFIE.

Dobré svetlo prajem

Marek
 
Marian123
2020-08-05 10:11:32
Dobry clanok.
P.S: Pre niektorych komentatorov by pomohlo vytvorit novu podskupinu - napr. BEZ OBSAHU
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované