Poškodený technický preukaz? O nový požiadate ktorékoľvek oddelenie dokladov

Roland Regely | rubrika: Článok | 8. 7. 2020
Od 1. augusta 2019 sa už nepredkladajú žiadosti o prihlásenie vozidla do evidencie vozidiel a žiadosti o vykonanie zmeny v evidencii vozidiel.
Poškodený technický preukaz? O nový požiadate ktorékoľvek oddelenie dokladov

Zdroj: Shutterstock

Roztrhali ste alebo inak poškodili technický preukaz od vášho milovaného auta? Stane sa. Dôležité je vedieť, že majiteľ resp. držiteľ auta môže o výmenu dokladov z dôvodu poškodenia, straty alebo odcudzenia osvedčenia o evidencii časť I alebo časť II požiadať ktorékoľvek pracovisko vedenia evidencie vozidiel v Slovenskej republike. 

Od 1. augusta minulého roku sa už proces vydávania technických preukazov jemne zjednodušil. Pri žiadaní o nových techničák už nie je potrebné predkladať žiadosť o prihlásenie vozidla do evidencie vozidiel ani žiadosti o vykonanie zmeny v evidencii vozidiel.

Kedy je technický preukaz neplatný?

Doklady od vozidla sú neplatné, ak:

  • sú v nich neoprávnene vykonané zmeny,

  • záznamy v nich uvedené nezodpovedajú skutočnosti (napr. zmena priezviska, zmena názvu spoločnosti, zmena trvalého pobytu, resp. sídla spoločnosti atď.),

  • sú poškodené tak, že údaje v nich uvedené sú nečitateľné,

  • boli zničené, stratené alebo ukradnuté,

  • bolo vozidlo ukradnuté,

  • tiež čipová karta osvedčenie o evidencii časť I je neplatná, ak je neplatné papierové osvedčenie o evidencii časť II.

Z vyššie uvedeného vyplýva, že ak napr. zmeníte trvalý pobyt, je potrebné tiež vymeniť osvedčenie o evidencii vozidla z dôvodu, že údaje v ňom uvedené su neaktuálne a preto je osvedčenie neplatné.

 

Čo všetko treba k novému dokladu?

Zákon hovorí, že pri výmene pôvodne vydaných dokladov je držiteľ vozidla povinný preukázať svoju totožnosť občianskym preukazom a predložiť okrem samotných dokladov aj platné potvrdenie o poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla.

Toto všetko budete potrebovať k novému technickému preukazu:

  • technický preukaz,

  • osvedčenie o evidencii vozidla,

  • platný občiansky preukaz,

  • vyplnenú žiadosť,

  • doklad o uzavretí povinného zmluvného poistenia za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla.

V zákone sa ďalej píše, že prevádzkovateľ vozidla môže na základe písomnej žiadosti požiadať o vydanie duplikátu osvedčenia o evidencii z dôvodu jeho poškodenia, zničenia, straty alebo odcudzenia

  • výrobcu alebo zástupcu výrobcu, ktorý vydal osvedčenie o evidencii vozidla, ak ide o vozidlo, ktoré ešte nebolo prihlásené do evidencie vozidiel, ak tejto povinnosti podlieha; výrobca alebo zástupca výrobcu je oprávnený duplikát vydať len na základe písomného súhlasu štátneho dopravného úradu,

  • okresný dopravný inšpektorát príslušný podľa miesta evidencie vozidla, ak ide o vozidlo, ktoré je prihlásené do evidencie vozidiel.

V prípade, že si poškodíte jeden z technických preukazov (papier alebo kartičku) vydávajú sa obidva nové doklady – papierové osvedčenie o evidencii časť II a čipová karta osvedčenia o evidencii časť I. 

Ak sa žiadosť podáva z dôvodu straty alebo odcudzenia technického osvedčenia vozidla, prílohou k žiadosti je doklad o ohlásení straty alebo odcudzenia.

Koľko stojí vydanie nového techničáku?

Vydanie každého dokladu je spoplatnené sumou 6 eur, t. j. celkovo výmena dokladov vozidla vás vyjde na 12 eur. Ak sa vydávajú nové doklady za pôvodné zničené, stratené, odcudzené alebo poškodené, vyberá sa poplatok vo výške 6 eur za každý takýto doklad.

S účinnosťou od 1. septembra 2019 prijatím zákona č. 216/2019 Z.z., ktorým sa novelizuje zákon o správnych poplatkoch je výmena dokladov od vozidla pri zmene priezviska po uzavretí manželstva oslobodená od poplatkov, ale iba v prípade ak nežiada o urýchlené doručenie osvedčenia o evidencii časť I.

V ponuke aj urýchlené vydanie do dvoch dní

Ak potrebujete technický preukaz čím skôr, môžete požiadať o tzv. urýchlené vydanie čipovej karty osvedčenia o evidencii časť I do dvoch pracovných dní. V takomto prípade je poplatok vo výške 30 eur.

Anketa

Máte občiansky preukaz vždy so sebou?

1. V ktorej časti sveta od vás budú vyžadovať okrem vodičského preukazu aj tzv. medzinárodný vodičský preukaz?

2. Možno medzinárodný vodičák používať aj ako náhradu klasického vodičského preukazu?

3. Ktorý typ vodičského preukazu je vhodný na cesty v USA?

4. Kde všade môžete požiadať o vydanie medzinárodného vodičského preukazu?

5. Ktorá krajina Európskej únie vyžaduje medzinárodný vodičský preukaz?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+6
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok