Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Spotguide – Dánsko

Je najjužnejšou a zároveň najmenšou krajinou Škandinávie a podľa prieskumov tu žijú najšťastnejší ľudia na svete. Možno je to aj tým, že tu tak perfektne fúka.
Laci Kobulsky

Napriek menšej rozlohe má Dánsko vďaka vyše 400 ostrovom takmer 7 300 kilometrov pobrežia. Jutský polostrov tvorí hlavnú pevninskú časť Dánska. Najlepšie spoty na jazdenie nájdete na severozápade krajiny, kde vás čakajú siahodlhé pieskové alebo kamienkové pláže, duny a silný vietor. Práve na túto oblasť sme sa v našom sprievodcovi zamerali aj my.

Vlny aj flat

Väčšinou sa do Dánska chodí za vlnami. Najväčšie vnútrozemské more v Dánsku Limfjord však ponúka množstvo skvelých spotov s rovnou hladinou, ktoré ocenia aj začínajúci jazdci. Navyše, pohodovosť Dánov a ich easy prístup k životu sú nákazlivé, takže výjazd sem si určite užijete.

Sezóna sa začína koncom apríla a končí sa v októbri, keď teplota vody klesne na desať stupňov. S teplou vodou tu však nepočítajte ani v najväčšom lete, 5 mm neoprén je istota. Prevažne tu fúka vietor zo západu, najsilnejší je na jar, jeseň a cez zimu. Veterné dni si však užijete aj cez leto. Pri vetre z juhozápadu čakajte dážď, pri severozápade skôr slnko, avšak väčšiu zimu.

Ako ušetriť

Čo sa týka cien, sú vyššie, než na aké sme zvyknutí. Aj keď daň na alkohol pred rokmi znížili, stále sa oplatí pribaliť si na cestu fľašku alebo radšej dve.

Severozápad Dánska je ako stvorený na kempovanie. Aj keď svoj van nemôžete odstaviť kdekoľvek, je tu veľa stanovíšť a kempov pre karavany, ktoré sa nachádzajú blízko spotov.

Počasie

Hovorí sa, že v Dánsku deväť mesiacov prší a štyri je zlé počasie. Ani v lete tu nie sú výnimkou teploty okolo dvadsiatky a častý dážď. Na ten sa pripravte aj na jeseň. Jar je najsuchšia. Turistická sezóna je nečakane v máji a júni. Krajina je vtedy najkrajšia a najzelenšia. Po októbri krajina upadne do hibernácie.

Spoty

1. Ejsingholm

Jeden z najvyhľadávanejších spotov s flat vodou. Veľká pláž s dlhou plytčinou. Pozor, niektoré časti môžu byť pri brehu až príliš plytké na vašu finu. Taktiež v pravej časti pláže sú na dne nepríjemné mušle. Jazdí sa pri východnom smere vetra.

2. Lundo

Výborný spot pre začiatočníkov. Rovná voda, bezpečné miesto.

3. Ronbjerg

Aj tu platí to, čo pri vyššie menovaných. Pokojná voda, dobrý prístup. Vhodné pre začiatočníkov.

4. Agger

Miesto, ktoré je vhodné pre skúsenejších jazdcov. Nachádza sa na otvorenom mori. Pri dobrom vetre dosahujú vlny výšku sťažňa. Najlepšie tu funguje západný vietor, juh a juhovýchod.

5. Krik Vig

Len pár kilometrov od Aggeru nájdete vnútrozemský spot, ktorý funguje takmer na všetky smery vetra. Rovná hladina najmä pri juhozápadnom a západnom vetre.

6. Norre Vorupor

Pekné vlny, ktoré chodia v pravidelných lajnách okolo veľkého skalnatého vlnolamu. Toto miesto funguje pri severovýchodnom smere vetra, keď sa jazdí naľavo od móla.

7. Klitmoller

Podmienky tu si vydobyli celosvetovo skvelú reputáciu. Konajú sa tu preteky PWA a trénovať sem chodia viacerí európski pro rideri. Obrovské mocné vlny prichádzajú hlavne pri juhozápadnom a južnom smere vetra. Na toto miesto sa vybavte topánkami. Dno je pokryté mušľami ostrými ako žiletky. Pozor na známe Klitmoller práčky, keď idú vlny za sebou a po spadnutí do vody je veľmi ťažké dostať sa späť na dosku. Počas dobrej predpovede býva na pláži dosť plno. Vtedy sa môžete presunúť smerom na Klitrosen.

8. Vandet

Ak sú vlny v Klitmolleri pre vás veľké, dajte si oddychovú sešn na jazere Vandet. Príjemná rovná hladina a stopercentná bezpečnosť.

9. Hanstholm

Keď fúka sever a severozápad, waveoví nadšenci smerujú na sever do Hanstholmu. Čakajte silný vietor a masívne vlny. Našťastie, prúdy nie sú vďaka vlnolamom silné.

10. Hamborg

Len o pár kilometrov ďalej sa nachádza spot ponúkajúci podobné podmienky, ale vlny tu nechodia v takých pekných setoch ako na Hanstholme. Pri vstupe do vody pozor na kamene a betónové bloky.

11. Visgo

Nájdete tu podobné podmienky ako v Hamborgu, akurát si dajte pozor na silné spodné prúdy.

12. Bulbjerg

Pri západnom smere vetra sa tu jazdí sideshore, čiže popri brehu. Pekné vlny, dostatok miesta na vode a krásne okolie určite lákajú. Pozor, je to miesto pre skúsených jazdcov. Vlny sa tvoria pri reefe a rátajte aj so silnými prúdmi.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu