Zlepšia vám pleť a odbúrajú cholesterol- maliny

Zdieľať
úžasní maliny

Maliny sa vyskytujú na slnečných stráňach, holinách a na okrajoch lesov.

Ripe raspberry with leaf
https://www.gettyimages.com/

Na malinách si môžeme pochutnať ako v nížinách, tak aj pomerne vysoko v horách. V tomto hľadisku je malina veľa prispôsobivý. Iba má rád vlhkejšie pôdu. Maliny obsahujú okolo 13% jednoduchých cukrov, z minerálnych látok potom veľa vápnika, horčíka, fosforu, železa, draslíka, mnoho vitamínu C, karotén a vitamíny skupiny B, ďalej kyselinu jablčnú, vínnu, citrónovú, mravčiu, salicylovú, glykozidy. Tiež obsahujú pomerne veľa pektínu , trieslovín a rastlinná farbivá . Kôstky obsahujú 16% žltozeleného oleja.

Zázračný prínos malín pre naše zdravie

Obsah kyseliny salicylovej je prospešný pri horúčkovitých ochoreniach (znižuje horúčku najmä u malých detí). Maliny sú žlčopudné a močopudné, takže sa odporúčajú pri reumatizme a niektorých ľadvinových a pečeňových chorobách. Vitamín A je prírodným liečebným prostriedkom pri očných ťažkostiach a poruchách videnia. Už v starej čínskej medicíne boli maliny využívané proti šeroslepote. Maliny zlepšujú prísun výživných látok. Vysoká, koncentrácia rutinu (vitamínu P) spevňuje cievy v oku.

Okrem toho obsahujú maliny dostatok biotínu, transportujícího síru, rovnako dôležitú pre lesk a hustotu vlasov aj pre pružnosť pleti. Ďalej pôsobí protizápalovo a močopudne, odbúravajú cholesterol a priaznivo pôsobí pri anémiách. Pomáhajú pri prechladnutí a znižujú vysoký krvný tlak.

Maliny – to nie sú len plody, ale aj listy majú svoje využitie

U malín však nevyužívame iba plody, ale veľký prínos pre zdravie majú aj listy maliníka. Možno ich použiť najmä na kloktanie pri zápaloch ústnej dutiny a pre potieranie pri chronických kožných chorobách. Pôsobí tiež zrážanlivo a protihnačkovo. Malinové lístie sa oddávna zbieralo na čaj . Najlepšie obdobie pre zber listov maliníka je máj. Pri sušení je potrebné dbať na to, aby sa nezmenila farba listov. V prípade, že sa to nepodarí, počítajte s nižším obsahom účinných látok.

Usušené listy treba uchovávať v dobre uzavretej nádobe, ktorá je chránená pred svetlom. Listy obsahujú triesloviny, flavóny a organické kyseliny, z ktorých najhojnejšie je zastúpená kyselina citrónová, ďalej značné množstvo vitamínu C, cukry , stopy silice a rad ďalších látok.

Maliny v kuchyni

Sú najlepšie čerstvé, napríklad so smotanou, v pudingových pohároch či v dezertoch . Pre zapamätanie ich chuti a arómy až do zimy, ich však môžeme tiež konzervovať. Varíme z nich džem , marmeládu , sirup , kompót , ale aj víno alebo pálenku. Okrem toho maliny sušíme a zmrazujeme. Zaujímavosťou je, že z plodov malín sa vyrába napríklad Kofola a iné nealkoholické nápoje.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané