Stratený album harmonikára Mojo Buforda

Pre potešenie uší i duší bluesových fanúšikov

V histórii stratených a znova nájdených albumov koluje veľa príbehov o magnetofónových pásoch, ktoré sa objavujú po dlhých desaťročiach na priam neuveriteľných miestach. Najnovšie sa to prihodilo úplne náhodou pri zostavovaní antológie známych garážových rockerov, skupiny The Trashmen (pamätníci si nepochybne spomenú na ich hit Surfin´ Bird) z Minneapolisu, keď sa v obaloch označených názvom skupiny našli v archíve pásy s nahrávkami z troch štúdiových sessions kapely bluesového harmonikára a speváka Mojo Buforda z roku 1969, ktoré sa považovali za dávno stratené.

Našiel sa stratený album bluesového harmonikára Mojo Buforda

George Carter Buford, Jr. (1929-2011), rodák z Hernanda v štáte Mississippi, sa preslávil v Chicagu, keď roku 1959 nastúpil v sprievodnej kapele legendárneho Muddy Watersa na post harmonikára po Little Walterovi, ktorý sa osamostatnil a vydal na sólovú dráhu. O tri roky neskôr sa aj Buford pokúsil o to isté. Odišiel od Muddy Watersa a keďže cítil, že Chicago je príliš preplnené, presťahoval sa do Minneapolisu, kde si postavil vlastnú kapelu. V kluboch Twin Cities, ako znie prezývka Minneapolisu, Bufordova čerstvá nádielka chicagského bluesu bola veľmi žiadaná. Poslucháčom sa najviac páčilo jeho glancnumero, verzia slávnej skladby Got My Mojo Workin´, ktorú v Chicagu spopularizoval Muddy Waters. Buford ju hrával tak často, že sa stala nielen akousi poznávacou značkou jeho hudby ale vyniesla mu aj doživotnú prezývku – Mojo.


Nečudo, že táto skladba sa nachádza aj medzi ôsmymi nájdenými štúdiovými nahrávkami, na ktorých dominuje jeho excelentná ústna harmonika a hlas a dokonca dala aj názov celému albumu – Mojo Workin´. Nový album vychádza koncom tohto mesiaca na CD i čiernom vinyle a otvára ho verzia ďalšieho známeho bluesového štandardu Help Me od Sonny Boy Williamsona II. Nasleduje Blues Is A Botheration od Otisa Spanna a celý rad Bufordových vlastných skladieb, vrátane Love Without Jealousy, ktorá sa neskôr, keď sa znova pripojil k Muddy Watersovi, objavila na albume Mud In Your Ear. Verím, že stratená a znova nájdená „novinka“ Mojo Buforda z pred pol storočia bude potešením uší i duší všetkých fanúšikov, ktorí majú radi echt chicagský blues.

Bonzo Radványi
07/07/2020