Arca Capital sa chváli tým, že má veľmi dobré rozložené biznisy v rôznych odvetviach hospodárstva od energetiky až po cestovný ruch. Bežne uvádza, že firiem na jej materskej lodi je viac ako 150. Lenže dopátrať sa k všetkým a ešte ohodnotiť ich finančné zdravie či hodnotu je veľmi ťažká úloha. Najnovšie do médií presiaklo, že niektoré firmy, ktoré Arca kúpila, tvrdia, že na jej palube vlastne nie sú. Tvrdí to napríklad Celulózka vo Vranove. Koľko takých čiernych pasažierov sa na palube vezie?

Zamestnanec s ochranným rúškom a v rukaviciach dezinfikuje priestor pre batožinu
Neprehliadnite

Arca Capital: ďalší problém. Personálne agentúry Manuvia žiadajú o ochranu pred veriteľmi

Zdroje TRENDu naznačujú, že firiem v portfóliu dravých finančníkov vôbec nemusí byť toľko a navyše nie všetky dcéry či vnučky sú finančné zdravé. Skôr by sa dalo povedať, že mnohé z nich sú kapitálovo podvyživené a podľa toho podávajú aj výsledky. Niektoré majú dlhodobé straty, iné záporné imanie a veľa z nich má vysoké zadlženie. Napríklad IT firma Card-Net je zadlžená oproti vlastnému majetku až na 341- percent. Dovolenkový rezort Gothal Residence má zalženosť 95- percentnú.

Vôbec, cudzí kapitál sa v biznisoch Arcy objavuje až príliš často. Na tom by nebolo nič zlé, keby firmy z požičaných peňazí prosperovali a vracali úvery. Lenže cudzie zdroje  v podobe zmeniek či dlhopisov sú často veľmi drahé a nie vždy sa firmám darí vrátiť požičané. Aj preto Arca Investments, materská loď Arcy, nedávno požiadala o ochranu pred veriteľmi.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa