Parlament prerokuje „podnikateľské kilečko“ v skrátenom režime
7.7.2020 19:29
akt. 30.03.2021 05:14

Parlament prerokuje „podnikateľské kilečko“ v skrátenom režime

Richard Sulík, minister hospodárstva SR. Zdroj: Branislav Wáclav/Aktuality.sk
Uložiť článok
Návrh, ktorý pripravilo Ministerstvo hospodárstva SR, obsahuje 114 zmien, ktoré by mali zlepšiť podnikateľské prostredie.

Parlament prerokuje návrh zákona, ktorý má zlepšiť podnikateľské prostredie na Slovensku, v skrátenom legislatívnom konaní. Návrh schválilo plénum v závere prvého rokovacieho dňa 9. schôdze. Pokračovať v rokovaní budú poslanci v stredu (8. 7.) od 9. hodiny.

Návrh, ktorý pripravilo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR, obsahuje 114 zmien, ktoré by mali zlepšiť podnikateľské prostredie a pomôcť naštartovať slovenskú ekonomiku po pandémii ochorenia COVID-19. "Máme možnosť schváliť tento návrh, aby začal čoskoro platiť. Nerieši všetko a môžem súhlasiť s tou časťou kritiky, že potrebujeme viac. Budeme pokračovať a dúfam, že na jeseň prídeme s druhým 'kilečkom'," avizoval minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Skrátený režim je podľa neho potrebný pre to, aby navrhované opatrenia mohli začať platiť čím skôr.

Cieľom návrhu je všestranná podpora podnikateľského sektora pomocou opatrení napomáhajúcich oživeniu ekonomiky v čase nasledujúcom po útlme spôsobenom pandémiou choroby COVID-19. Návrh zákona obsahuje opatrenia administratívnej povahy, ako aj odstránenie byrokratických obmedzení malých a stredných podnikateľov a živnostníkov," uviedlo MH v predkladacej správe.

Zákon upravuje napríklad výšku správnych poplatkov, ruší viacero oznamovacích povinností podnikateľov, zavádza možnosť splnenia si povinností voči Sociálnej poisťovni v ďalšej sedemdňovej lehote, či zvyšuje o pätinu limit na preukázateľne vynaložené výdavky na spotrebu pohonných látok oproti údajom z technického preukazu. Prináša odstránenie bariér v podnikaní vo viacerých oblastiach.

"Zároveň sa návrhom zákona odstraňujú zbytočné byrokratické ustanovenia v jednotlivých zákonoch, rušia sa viaceré povinnosti, odstraňujú prekážky v podnikaní a znižujú náklady pre podnikateľov. Odstránenie týchto prekážok prispeje k rýchlejšiemu naštartovaniu hospodárstva SR po uvoľnení opatrení po pandémii choroby COVID-19," predpokladá MH SR.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.