07.07.2020 Zaujímavosti

Slovákom čokoláda chutí! Vlani jej každý obyvateľ zjedol 3,4 kg.

Celková spotreba čokolády a čokoládových cukroviniek na Slovensku podľa predbežných údajov Štatistického úradu SR v roku 2019 dosiahla 3,4 kg na obyvateľa. V súhrne to predstavovalo približne 18,5 tisíca ton.

„Spotreba čokolády a čokoládových cukroviniek na Slovensku posledné roky klesá. Treba si však uvedomiť, že čokoláda je tiež súčasťou spotreby cukrárskych výrobkov, ktorých ročne skonzumujeme porovnateľné množstvo ako čokolády a čokoládových cukroviniek,“ uviedol Róbert Vlačuha, riaditeľ odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva Štatistického úradu SR.

Najvyššiu spotrebu čokolády na obyvateľa dosiahlo Slovensko v rokoch 2012 a 2014, kedy každý občan SR bez rozdielu veku v priemere za rok skonzumoval 5,1 kg čokolády alebo čokoládových cukroviniek. V medzinárodnom porovnaní majú najväčšiu spotrebu čokolády Švajčiari na úrovni 9 kg na obyvateľa a Nemci na úrovni 7,8 kg za rok.

Čokoláda sa vyrába z plodov kakaovníka. Experti na túto komoditu posudzujú kvalitu čokolády podľa odrody kakaových bôbov, obsahu kakaového masla a cukru. Podľa odborníkov ideálny základ zloženia kvalitnej čokolády sú kakaové bôby spracované do kakaovej hmoty a prírodný cukor.

Slovensko tiež obchoduje s čokoládou, na Slovensko sa minulý rok priviezlo 46,2 tisíca ton čokolády, čo predstavovalo hodnotu 219,6 milióna euro. Najväčší objem čokolády sa doviezol z Českej republiky, Nemecka, Francúzska, Rakúska a Poľska. Súčasne sa zo Slovenska vyviezlo spolu 54,4 tisíca ton čokolády v hodnote necelých 211 miliónov euro. Najviac čokolády a čokoládových cukroviniek sa vyviezlo do Maďarska, Českej republiky, Poľska, Rakúska a do Veľkej Británie.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.