07.07.2020 Zaujímavosti

Rakúsko bude udeľovať cenu Simona Wiesenthala za boj proti antisemitizmu.

Foto: ORF

Zriadenie novej ceny Simona Wiesenthala oceňujúcej občianske iniciatívy na boj proti antisemitizmu schválili v utorok na ústavnom výbore všetky rakúske parlamentné frakcie okrem krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska.

Cena, ktorá bude každoročne určená najviac trom jednotlivcov alebo trom skupinám, sa bude udeľovať za výnimočnú občiansku angažovanosť v boji proti antisemitizmu a za zvyšovanie povedomia o holokauste. 

Nová cena dotovaná sumou 30.000 eur má ostatným dodať odvahu, aby pozdvihli svoj hlas, povedal pre APA predseda rakúskej Národnej rady Wolfgang Sobotka. Pomenovaná bude podľa architekta, publicistu a spisovateľa židovského pôvodu Simona Wiesenthala. Ten prežil holokaust a od oslobodenia koncentračného tábora Mathausen v roku 1945 sa po celý zvyšok života venoval pátraniu po nacistických zločincoch a tomu, aby boli postavení pred súd.

FPÖ novú cenu nepodporila, lebo nesúhlasila s jej názvom. Namiesto Wiesenthala navrhovali cenu pomenovať podľa sociálneho demokrata Bruna Kreiského, ktorý bol v rokoch 1970 – 1983 rakúskym kancelárom. Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) návrh FPÖ odmietla.

Wiesenthalova dcéra Pauline Kreisbergová-Wiesenthalová v písomnom vyhlásení uviedla, že rozhodnutie Rakúska zriadiť cenu Simona Wiesenthala práve v dnešnom čase, keď stúpajú prejavy rasizmu a antisemitizmu a keď čoraz častejšie dochádza k popieraniu holokaustu, je veľmi dôležité. Jej otec by sa cítil určite veľmi poctený, že táto cena je pomenovaná po ňom, dodala.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.