Veštec z Omahy, ako média radi prezývajú známeho miliardára Warrena Buffetta, cez víkend oznámil, že investoval 9,7 miliárd dolárov do nákupu časti firmy Dominion Energy, ktorá prepravuje zemný plyn a vlastní aj veľké zásobníky na túto komoditu. Nekúpil však celú firmu, ale  práve len jej plynovody a zásobníky.

„Som hrdý, že sme do nášho portfólia pridali taký kvalitný energetický biznis,“ oznámil W. Buffett cez víkend. Jeho investičná firma Berkshire Hathaway už vlastní niekoľko energetických spoločnosti, najmä v amerických štátoch Nebraska a Iowa. Terajší nákup aktív Dominion Energy nie je až taký megadeal, ale aj tak je to najväčšia akvizícia Berkshire Hathaway od roku 2015.

EBE 298 Frankfurt nad Mohanom - Na snímke lietadlá typu Boeing 747 spoločnosti Lufthansa stoja na letisku v nemeckom Frankfurte nad Mohanom 20. apríla 2020.  Kvôli pandémii nového koronavírusu musela Lufthansa zrušiť 97 percent svojich letov. FOTO TASR/AP
Boeing 747 aircrafts of German Lufthansa are parked at the airport in Frankfurt, Germany, Monday, April 20, 2020. Due to the coronavirus Lufthansa had to cancel 97 percent of its flights. (AP Photo/Michael Probst)
Neprehliadnite

Buffett sa opäť popálil na akciách aeroliniek, skoro všetky so stratou predal

Energie ako istota

Prečo si známy investor vybral práve energetický biznis? Môže to byť stávka na istotu, keďže zemný plyn sa bude predávať firmám aj domácnostiam ešte veľmi dlho.

„Zemný plyn je v USA celkom rozumnou investíciou, produkuje sa z neho masívne množstvo elektriny a niektoré elektrárne majú 100-percentné odchytávanie CO2, môže teda ísť o ,čistýʻ doplnok k zeleným technológiám ako je solár alebo vietor,“ hodnotí nákup Ján Jursa, analytik Finaxu.

Navyše, energetické firmy sú tlačené regulátormi, aby boli viac zelenšie a masívne investovali do znižovania uhlíkovej stopy.

Druhý motív môže byť ten, že W. Buffett zhodnotil, že akcie energetických firiem a ceny plynu sú dnes nízke  a môžu do budúcna rásť, na čom by zarobil. Buffettova stratégia je založená na hľadaní podhodnotených firiem, ktoré majú z dlhodobého hľadiska vyššiu hodnotu ako im aktuálne prisudzuje trh.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa