Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nikoho som nežiadal pokľaknúť, koriguje Hamilton. Prezradil mená iniciátorov

Lewis Hamilton tvrdí, že pred Veľkou cenou Rakúska, úvodným podujatím skrátenej sezóny formuly 1, nepožiadal žiadneho z pretekárov, aby pokľakol. Jediný jazdec tmavej pleti v šampionáte je však vďačný tým, ktorí to urobili.

07.07.2020 09:50
Lewis Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton pred Veľkou cenou Rakúska F1.
debata (3)

Britský úradujúci šampión uviedol, že podnet prišiel z kampane F1 End Racism (Koniec rasizmu) a od dvoch riaditeľov Asociácie pretekárov (GPDA) – Sebastiana Vettela a Romaina Grosjeana. Diskusiu na túto tému viedli piloti na piatkovom mítingu v Spielbergu.

Primárnym cieľom bolo odlíšiť antirasistické gesto na štartovej čiare okruhu od ceremoniálu s národnom hymnou, ktorý uskutočnil vzápätí na červenom koberci. Kvôli dodržiavaniu rozstupov bol okrúhly.

Ako sme informovali v pondelok, jazdci mali oblečené čierne tričká s nápisom End Racism (Hamilton mal ako jediný nápis hnutia Black Lives Matter). Z dvadsiatky pilotov nepokľakli šiesti.

Tí ubezpečili, že to neznamená, že nepodporujú boj proti rasizmu.

"Som presvedčený o tom, že to, čo je v našom každodennom živote dôležité, sú skôr fakty a správanie sa, než formálne gestá, ktoré by sa v niektorých krajinách mohli považovať za kontroverzné.

Nekľaknem si, čo však vôbec neznamená, že mám v boji proti rasizmu menšie odhodlanie," napísal Charles Leclerc z Ferrari.

Veľká cena Rakúska Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Tribúny bez divákov počas tréningu pred Veľkou...

Jeho kolega Vettel, ktorého tento rok čaká rozlúčková sezóna s červenou kombinézou, bol podľa Hamiltona jedným z iniciátorov pokľaknutia.

"Na mítingu s tým prišli Seb (Vettel) a Grosjean. Spýtali sa jazdcov, či by to urobili alebo nie. Samozrejme sa našlo zopár, ktorí zvolili druhú možnosť. Všetkých som nechal povedať, čo chcú.

A potom som sa na nich otvorene obrátil so slovami: Pozrite sa, chlapci, ja to spravím, ale vy urobte to, čo považujete za správne," upresnil Hamilton pre Autosport.com správy, že pokľaknutie žiadal od celého štartového poľa.

„Som skutočne vďačný tým, ktorí so mnou pokľakli. Myslím si, že je to stále silný odkaz, no v konečnom dôsledku to, či si kľaknete alebo nekľaknete, nezmení svet,“ doplnil.

Nepátral po tom, prečo sa šiesti piloti rozhodli zostať stáť. „Nepoznám ich dôvody alebo názory. Postoje niektorých sú mi známe, ide však o súkromnú vec a nechcel by som sa s tým podeliť. Ale nikto by nemal byť nútený do pokľaknutia,“ zdôraznil Brit.

Priznal, že ho inšpiroval už bývalý hráč amerického futbalu Colin Kaepernick.

V roku 2016 vtedajší rozohrávač San Francisca prišiel s pokľakom počas hymny. Nepáčil sa mu útlak orgánov verejnej moci proti afroamerickému obyvateľstvu v USA.

"Rozprával som sa s ním pred pár rokmi. Vtedy som bol však trochu umlčaný. Povedali mi, aby som sa držal v úzadí, nepodporoval to, čo mi bolo úprimne ľúto.

Teraz viem, že som urobil pokrok a budem sa snažiť v tom pokračovať. Neviem, či budú ďalšie príležitosti na pokľaknutie, ale určite to nikto nespraví pri národných hymnách," dodal.

Chváli aj iniciatívu svojho zamestnávateľa. Mercedes len niekoľko dní pred rakúskym štartom prelakoval svoj tradične strieborný monopost načierno. V rovnakej farbe majú jeho jazdci prilby a kombinézy.

„Je skvelé, že Mercedes vzal na vedomie problém, ktorému čelíme na celom svete a rozhodol sa s tým niečo urobiť. Nakoniec to však nemusí stačiť a všetci by sme mali urobiť viac,“ vyzýva šesťnásobný majster sveta.

Už tento víkend je na programe Veľká cena Štajerska, opäť na Red Bull Ringu. Hamilton sa v nej bude snažiť odčiniť nevydarené preteky. Skončil v nich štvrtý.

K tomuto výsledku prispel aj päťsekundový trest za kolíziu s Alexom Albonom z Red Bullu.

Najkrajšie monoposty v histórii (PlanetF1) Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Brawn BGP001 (2009).

Kalendár F1 2020

Dátum, dejisko a meno víťaza
1. 3. – 5. júla VC Rakúska Valtteri Bottas
2. 10. – 12. júla VC Štajerska Lewis Hamilton
3. 17. – 19. júla VC Maďarska Lewis Hamilton
4. 31. júla – 2. augusta VC V. Británie Lewis Hamilton
5. 7. – 9. augusta VC k 70. výročiu F1 (Silverstone) Max Verstappen
6. 14. – 16. augusta VC Španielska Lewis Hamilton
7. 28. – 30. augusta VC Belgicka Lewis Hamilton
8. 4. – 6. septembra VC Talianska Pierre Gasly
9. 11. – 13. septembra VC Toskánska Lewis Hamilton
10. 25. – 27. septembra VC Ruska Valtteri Bottas
11. 9. – 11. októbra VC Eifelu Lewis Hamilton
12. 23. – 25. októbra VC Portugalska Lewis Hamilton
13. 31. októbra – 1. novembra VC Emilia-Romagna Lewis Hamilton
14. 1 – 15. novembra VC Turecka Lewis Hamilton
15. 27. – 29. novembra VC Bahrajnu Lewis Hamilton
16. 4. – 6. decembra VC Sachiru Sergio Pérez
17. 11. – 13. decembra VC Abú Zabí Max Verstappen

Konečné poradie:

Jazdci: 1. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) 347 bodov, 2. Valtteri Bottas (Fín./Mercedes) 223, 3. Max Verstappen (Hol./Red Bull) 214, 4. Sergio Perez (Mex./Force India) 125, 5. Daniel Ricciardo (Aus./Renault) 119, 6. Carlos Sainz (Šp./McLaren) 105, 7. Alexander Albon (V. Brit./Red Bull) 105, 8. Charles Leclerc (Mon./Ferrari) 98, 9. Lando Norris (V. Brit./McLaren) 97, 10. Pierre Gasly (Fr./AlphaTauri) 75, 11. Lance Stroll (Kan./Racing Point) 75, 12. Esteban Ocon (Fr./Renault) 62, 13. Sebastian Vettel (Nem./Ferrari) 33, 14. Daniil Kvjat (Rus./AlphaTauri) 32, 15. Nico Hülkenberg (Nem./Racing Point) 10, 16. Kimi Räikkönen (Fín./Alfa Romeo) 4, 17. Antonio Giovinazzi (Tal./Alfa Romeo) 4, 18. George Russell (V. Brit./William­s/Mercedes) 3, 19. Romain Grosjean (Fran./Haas) 2, 20. Kevin Magnussen (Dán./Haas) 1, 21. Nicolas Latifi (Kan./Williams) 0, 22. Jack Aitken (V. Brit./Williams) 0, 23. Pietro Fittipaldi (Braz./Haas) 0.

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 573 bodov, 2. Red Bull Racing Honda 319, 3. Mclaren Renault 202, 4. Racing Point BWT Mercedes 195, 5. Renault 181, 6. Ferrari 131, 7. Alphatauri Honda 107, 8. Alfa Romeo Racing Ferrari 8, 9. Haas Ferrari 3, 10. Williams Mercedes 0

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Veľká cena Rakúska #Black Lives Matter