Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík počas tlačovej besedy o dotáciách na nájmy pre zatvorené prevádzky v čase pandémie ochorenia COVID-19. Bratislava, 23. jún 2020.
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: archívne, SITA/Branislav Bibel
7. júla 2020 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Minister hospodárstva plánuje predložiť na schválenie návrh za nového predsedu ÚRSO Andreja Jurisa

„V stredu by sme mohli mať nového šéfa regulačného úradu a jeho prvoradou úlohou bude dať ceny na poriadok, to znamená stanoviť férové ceny, ktoré zohľadnia oprávnené náklady distribučných spoločností, ale nebudú im naháňať extra veľké zisky na úkor konkurencieschopnosti spotrebiteľov energií,“ vyhlásil Sulík.

Ako dodal, Jurisa považuje za mimoriadne zdatného človeka. „Najlepšie bude, keď na čele ÚRSO nebude profesor z Komjatíc, a toto sa podarilo,“ skonštatoval minister.

Po zmenách v regulačnom zákone, ktoré prijal bývalý parlament, stačí ak nového šéfa regulačného úradu už schváli len vládny kabinet. Predtým musel odobriť nového predsedu ÚRSO aj prezident SR.

Jedenásť kandidátov

O novom šéfovi Úradu pre reguláciu sieťových odvetví sa rozhodlo nakoniec medzi 11 kandidátmi. Podľa informácií portálu vEnergetike.sk sa o pozíciu predsedu regulačného úradu pobili Ľubomír Blaško, Michal Cabala, Erik Jančík, Andrej Juris, Martin Kumpan, Jozef Legény, Marián Nicz, Ján Matuský, Rudolf Sloboda, Kristián Takáč a Ivan Zachar. Týchto 11 kandidátov vybrala výberová komisia na Ministerstve hospodárstva SR.

Celkový počet kandidátov na predsedu ÚRSO bol 14. Na samotné výberové konanie sa dostavili 12, jeden nesplnil požiadavky na dosiahnutú prax,“ povedal na online energetickej konferencii Smart Energy Forum štátny tajomník ministerstva a predseda výberovej komisie Karol Galek.

Vybraných kandidátov následne vypočuli ešte poslanci hospodárskeho parlamentného výboru. Konečné slovo však má minister hospodárstva, ktorému výberová komisia predostrela najvhodnejších kandidátov.

Odvolanie Jahnátka

Vláda začiatkom júna odvolala Ľubomíra Jahnátka z čela Úradu pre reguláciu sieťových odvetví na návrh ministra hospodárstva Richarda Sulíka.

Podľa predloženého materiálu totiž pri svojom menovaní nespĺňal zákonné podmienky stanovené na výkon funkcie predsedu úradu, úrad pod jeho vedením nekonal nezávisle a problematické je aj pôsobenie jeho syna v spoločnosti Jadrová energetická spoločnosť Slovenska, a. s.

Do čela regulačného úradu Jahnátka zvolila bývalá vláda v júli 2017. Túto funkciu mal vykonávať až do roku 2023.

Množstvo prešľapov

Podľa Sulíka splnila vláda vďaka odvolaniu Ľubomíra Jahnátka prvý predpoklad k zabezpečeniu naozaj nezávislého a odborného fungovania Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. „Pán Jahnátek bol všetko iné, len nie nezávislý,“ vyhlásil. Podľa neho urobil mnoho prešľapov, ktoré nie sú zlučiteľné s riadnym výkonom funkcie.

Dochádzalo k takým rozhodnutiam, že mám podozrenie, že tam bola korupcia,“ doplnil s tým, že ak nové vedenie narazí na trestnoprávne konanie, očakáva, že vyvodí aj trestnoprávnu zodpovednosť vo forme podania trestného oznámenia.

Škody údajne vznikli miliónom spotrebiteľov, keďže mohli platiť nižšie ceny za energie. Samotný Ľubomír Jahnátek označil svoje odvolanie za nezákonné a je pripravený sa brániť súdnou cestou.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.