Zmija uhryzla cez víkend Nemca do jazyka. Čo robiť v takýchto prípadoch?

Dnes vydala agentúra ČTK správu, že počas víkendu musela horská služba v rakúskych Alpách zasahovať pri raritnom prípade. Pomáhali Nemcovi, ktorého uhryzla do jazyka zmija.

07.07.2020 14:00
fľaše, alkohol, Foto:
Pravdepodobne alkohol spôsobil, že Nemec sa rozhodol v rámci skúšky odvahy oliznúť červa - a bola to zmija.
debata (7)

Účastníci zábavy na jednej z miestnych chát sa podľa periodika Kleine Zeitung zrejme pod vplyvom alkoholu chceli pobaviť skúškou odvahy. Mladú zmiju považovali za červa, nie za hada.

Ku incidentu došlo na Neubergerskej chate, kde sa konala rozlúčka so slobodou. 38-ročný Nemec sa rozhodol v rámci skúšky nebojácnosti oliznúť červa, ktorý ležal na zemi. V skutočnosti však išlo o zmiju, ktorá ho vzápätí v rámci obrany uhryzla do jazyka. Nemcovi začal jazyk opúchať, preto ho horská služba dopravila do nemocnice.

Vretenica obyčajná označovaná aj ako zmija (Vipera berus) je aj v našich podmienkach jediný voľne žijúci jedovatý had. Útok vretenice je veľmi rýchly a postihnutý ju vôbec nemusí zbadať. Jej jed obsahuje látky, ktoré znižujú zrážanlivosť krvi. Uhryznutie je obyčajne sprevádzané bolesťou, po chvíli môže vzniknúť opuch a okolie rany sa môže sfarbiť do červenomodra. V mieste postihnutia sú dve bolestivé ranky, ktoré sú od seba vzdialené približne jeden centimeter. Niekedy však môže byť ranka len jedna!

Závažnejšie uhryznutie sprevádza nevoľnosť, bolesti hlavy, vracanie a hnačky. Môže sa objaviť aj krvácanie zo slizníc a zrýchlený tep. Uhryznutie je nebezpečné najmä pre deti a oslabených dospelých. Nebezpečné sú aj uhryznutia do tváre a krku. Samozrejme, ku absolútne raritnému uhryznutiu do jazyka nemá za normálnych okolností počas bežného pobytu v prírode ako dôjsť. „Ranu nikdy nevyciciavajte ústami, nerozrezávajte, nevypaľujte,“ upozorňuje publikácia Neotrávte sa (vydavateľstvo IKAR), ktorej autorkami sú PharmDr. Blažena Cagáňová a PharmDr. Silvia Plačková, obe z Národného toxikologického informačného centra (NTIC) Univerzinej nemocnice v Bratislave. Na bratislavské telefónne číslo 5477 4166 NTIC môžu volať odborníci aj laici 24 hodín denne. Viac o tejto konzultačnej službe pri akútnych otravách možno nájsť na www.ntic.sk.

Ďalej sa tam odporúča: „Miesto nad ranou nesťahujte ani neprikladajte ľad. Zachovajte pokoj. Miesto uhryznutia dezinfikujte, postihnutú končatinu znehybnite, ak je to možné, podložte dlahou. Postihnutého držte v teple a v pokoji. Privolajte lekársku pomoc a zabezpečte transport do zdravotníckeho zariadenia.“

Veľmi často je pre laikov problém odlíšiť jedovatú vretenicu od nejedovatej užovky. Vretenica má na rozdiel od užovky hlavu trojuholníkového tvaru, ktorá je výrazne širšia ako krk, zrenice má zvislé elipsoidné na rozdiel od užovky, ktorá má zreničku okrúhlu. Vretenica má na krku škvrnu vo výraznom tvare písmena V a po chrbte sa jej ťahá výrazná kľukatá čiara a škvrny zapadajúce do jednotlivých uhlov kľukatej čiary na bokoch.

Prípady uhryznutia vretenicou sú v našich podmienkach skôr z radu mediálnych pikantérií. „Vretenica má dva pohyblivé zuby, takže urobí dve ranky asi centimeter od seba. Niekedy však zasiahne kožu len jedným zubom a nemusí vypustiť ani jed, to je tzv. suché uhryznutie. Pacienta preto treba pozorovať v nemocnici, protijed sa nedáva automaticky, ale podľa príznakov. Naopak, užovka má množstvo malých zúbkov. Vretenica má zvislé, elipsovité zrenice, zatiaľ čo užovka ich má okrúhle,“ povedala v minulosti v rozhovore pre Dobré zdravie v Pravde PharmDr. Silvia Plačková (viď článok nižšie).

Podľa odborného článku v časopise Lekárnik, ktorý možno nájsť aj na webe NTIC, po uhryznutí bez klinických prejavov je nevyhnutné minimálne 7-hodinové sledovanie u dospelých a 24-hodinové sledovanie v prípade detí.

Podľa najnovších poznatkov je po uhryznutí hadom zakázané:

Narezanie rany – môže viesť ku poškodeniu ciev a nervov.

Vysatie rany ústami – zanesenie infekcie

Naloženie škrtidla – môže spôsobiť vstrebanie jedu hlbokými kostnými cievami do tepnovej cirkulácie a zväčšuje pôvodnú traumu. Po uvoľnení škrtidla môže dôjsť ku srdcovo-cievnemu kolapsu následkom uvoľnenia toxických produktov z natrávenia tkaniva.

Vypaľovanie rany či prikladanie ľadu – zhoršenie lokálneho poškodenia

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #otrava #Národné toxikologické informačné centrum #uhryznutie #vretenica #NTIC #zmija