Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Ako správne napísať popis pracovného miesta v roku 2024?

popis pracovného miesta
popis pracovného miesta Foto: Getty Images
2. novembra 2023 Autor Ing. Lenka FalatováZdroj Podnikam.sk Tlačiť

Hoci v súčasnej situácii firmy svojich zamestnancov skôr prepúšťajú ako prijímajú, ide aj o obdobie kedy je mnoho ľudí nútených zmeniť prácu a získať tak možnosť nájsť si svoju vysnívanú pracovnú pozíciu. Firmy, ktoré momentálne hľadajú nových zamestnancov tak majú možnosť získať vysoko kvalifikovanú pracovnú silu. Ako však uchádzača o voľnú pracovnú pozíciu správne osloviť a zároveň mu poskytnúť komplexnú informáciu o tom, čo bude jeho náplňou práce?

Popis pracovného miesta slúži predovšetkým na vnútropodnikové účely a je jedným z najdôležitejších dokumentov v rámci práce oddelenia riadenia ľudských zdrojov. Niektoré firmy, najmä tie menšie považujú popis pracovného miesta za zbytočnú byrokraciu a nepripisujú mu veľký význam. Naopak v korporátoch je existencia tohoto dokumentu samozrejmosťou. Jasné definovanie úloh a kompetencií zamestnancov je však základom dobrého fungovania, ako aj dobrých vzťahov v každej spoločnosti, bez ohľadu na jej veľkosť. Nejasne definované kompetencie zamestnancov môžu viesť k nespokojnosti tak na strane vedenia spoločnosti ako aj na strane zamestnanca. Zamestnávateľ by mal vždy jasne a písomne zadefinovať všetky očakávania, čo má najmä od novo prichádzajúcich zamestnancov, aby sa o ne vedeli oprieť pri plnení svojich úloh a aby hneď na začiatku pri príchode do spoločnosti vedeli, čo sa od nich bude očakávať a na čo sa majú pripraviť.

Určenie jasných kompetencií je veľmi dôležité aj z hľadiska pracovnej hierarchie, aby všetci vedeli, kto má ktorú prácu vykonávať a neboli tak niektoré činnosti vykonávané duplicitne, a naopak aby sa nestávalo, že sa jeden pracovník spoľahne na druhého a nakoniec prácu neurobí nikto. Na základe jednotlivých kompetencií opísaných v popise pracovného miesta sa nastavuje tiež odmeňovanie zamestnancov, ako aj vzájomná zastupiteľnosť jednotlivých zamestnancov.

Čo by mal obsahovať popis pracovného miesta?

Všeobecný popis pracovného mesta neexistuje, keďže každé pracovné miesto je jedinečné a záleží od konkrétnej spoločnosti, čo bude od zamestnanca na danej pozícii vyžadovať. Väčšinou však popis obsahuje minimálne tieto body:

Všeobecné informácie o pracovnej pozícii

Základnou informáciou je názov pracovnej pozície a jej účel. Názov pozície by mal vyjadrovať jej podstatu a preto by ste mu mali venovať náležitú pozornosť. Musí byť zrozumiteľný aj pre človeka mimo spoločnosti a zároveň vyjadruje aj postavenie zamestnanca vo firme. Názvy by mali byť v rámci spoločnosti jednotné. Na rovnakej úrovni riadenia by mali mať zamestnanci zhodné pomenovania. Líšiť by sa mali len ich zameraním a špecializáciou. Názvy by mali tiež do určitej miery korešpondovať s názvami rovnakých pozícií v iných spoločnostiach.

Všeobecné informácie môžu obsahovať aj krátky popis pracovného miesta, pokiaľ z názvu nie je úplne jasné pracovné zaradenie zamestnanca, avšak zatiaľ bez konkretizácie úloh.

Pracovná hierarchia v spoločnosti

Popis pracovného miesta by mal obsahovať aj zaradenie danej pozície v organizačnej štruktúre vrátane vzťahov nadriadenosti a podriadenosti k danému miestu. Každá pozícia musí byť identifikovateľná vo firemnej hierarchii.

Zodpovednosť zamestnanca za konkrétne úlohy

Tu by mala byť spomenutá základná pracovná náplň zamestnanca v rámci spoločnosti, jeho hlavné úlohy a procesy, ktoré bude vykonávať. Pracovná náplň je najdôležitejšou súčasťou popisu pracovného miesta. Zahŕňa všetko, čo pracovník na danom pracovnom mieste vykonáva.

Je potrebné určiť, za čo všetko bude zamestnanec zodpovedný. Každý bod by mal obsahovať aj krátke vysvetlenie, čo sa od zamestnanca očakáva. Predmet pracovnej činnosti a stručnú charakteristiku práce uvádza zamestnávateľ aj v pracovnej zmluve.

Zodpovednosti zamestnanca sú kľúčové aj pre jeho následné hodnotenie, najmä ak je hodnotený v závislosti od výkonu, či výsledkov. Predmet práce môže byť opísaný rôzne, buď voľným textom, alebo v bodoch. Mal by však obsahovať činnosti, úlohy, procesy a kompetencie zamestnanca.

Požiadavky na zamestnanca na danej pozícii

Každý zamestnanec, ktorý sa hlási na danú pozíciu by mal spĺňať určité minimálne kvalifikačné predpoklady. Tu zamestnávateľ opíše, čo je nevyhnutné aby zamestnanec vedel a ovládal pre výkon danej pracovnej pozície. Môže ísť napríklad o minimálne dosiahnuté vzdelanie, predchádzajúce skúsenosti, či nutnosť ovládať špecifické technológie, či technické zariadenia. Popis minimálnych požiadaviek môže vyžadovať aj určité zručnosti, ktoré musí zamestnanec ovládať. Na tento bod popisu pracovného miesta by ste mali klásť obzvlášť veľký dôraz, aby zamestnanec ovládal všetko, čo bude na danej pozícii potrebovať, alebo naopak, aby ste nedávali do popisu pracovného miesta prehnané požiadavky, ktoré pre výkon funkcie nie sú nutné a môžu odradiť niektorých kandidátov na danú pozíciu.

Hodnotenie a odmeňovanie

V popise pracovného miesta má byť uvedený aj spôsob hodnotenia, platová trieda, alebo predpokladané platové ohodnotenie. Hodnotenie zamestnancov by malo byť predovšetkým férové a na rovnakej hierarchickej úrovni by malo byť podobné aj ohodnotenie.

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Témy

know-howpopis pracovného miestarok 2024

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Personalistika

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

09máj8:30Compliance management system (CMS)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

09máj8:30Rast cien stavebných materiálov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Stavebníctvo

09máj8:30Compliance management system (CMS)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X