Rowling si zavarila. Od jej slov o trans ľuďoch sa dištancujú aj fanúšikovia

Dve najvýznamnejšie fanúšikovské webstránky venované Harrymu Potterovi sa verejne dištancovali od autorky J.K. Rowling, informuje spravodajský portál BBC.

07.07.2020 08:30
Spisovateľka J.K. Rowling a jej manžel Neil... Foto: ,
Spisovateľka J.K. Rowling a jej manžel Neil Murray na archívnom zábere.
debata (1)

The Leaky Cauldron a Mugglenet tak urobili prostredníctvom spoločného vyhlásenia v súvislosti s autorkinými vyjadreniami na adresu trans ľudí. Jej názory na „marginalizovaných ľudí sa nezhodujú s posolstvom akceptácie“, ktoré podľa vlastných slov nachádzajú v jej knihách a preto už nebudú používať jej fotografie ani odkazovať na jej webstránku.

Proti komentárom, ktoré Rowling zdieľala prostredníctvom sociálnych sietí a blogu, sa pritom vyjadrili aj herecké hviezdy filmov o Harrym Potterovi – Daniel Radcliffe, Emma Watson a Rupert Grint a tiež Eddie Redmayne, ktorý stvárnil hlavnú rolu v potterovskom spin-offe Fantastické zvery a ich výskyt (2016) a jeho pokračovaní.

The Leaky Cauldron a Mugglenet priznali, že je „zložité vystúpiť proti niekomu, čiu prácu tak dlho obdivovali“, no zároveň by bolo podľa nich nesprávne nedištancovať sa od jej „škodlivých a vyvrátených predstáv o tom, čo znamená byť transrodovou osobou“.

„Náš postoj je pevný – trans ženy sú ženy. Trans muži sú muži. Nebinárni ľudia sú nebinárni,“ skonštatovali s tým, že stoja pri fanúšikoch Harryho Pottera, ktorí patria do týchto komunít.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #odmietnutie #transexuál #vyjadrenie #J.K. Rowlingová

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...