Ozveny Jihlavy nájdu Evu aj Woodyho Vašulku

Ozveny Jihlavy je prehliadka toho najlepšieho, čo ponúkol vlaňajší Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jihlava.

07.07.2020 08:00
Ozveny Jihlavy Foto:
Searching Eva
debata

Zo sute v Novej Cvernovke je už park, otvorili ho koncom minulého týždňa a práve tu dnes štartuje prehliadka filmov Ozveny Jihlavy.

Ozveny najvýznamnejšieho podujatia svojho druhu v strednej a východnej Európe sú vo svete etablovanou udalosťou. K Varšave, New Yorku či Viedni sa tento rok pridáva Bratislava. Nultý ročník sa konal vlani v kinosále bratislavskej VŠMU a nadšenecká iniciatíva študentov dostala tento rok profesionálnu podobu. Počas júla a augusta premietnu v Novej Cvernovke šesť celovečerných filmov dokumentárnych foriem a blok víťazných experimentálnych filmov. Každé premietanie bude sprevádzať diskusia na tému daného filmu s medziodborovými teoretikmi i tvorcami.

Film Searching Eva uvedú v rámci prehliadky... Foto: Corso Film
Ozveny Jihlavy Film Searching Eva uvedú v rámci prehliadky Ozveny Jihlavy 14. júla.

Pod holým nebom dnes uvedú filmovú esej o ekologickej kondícii zanikajúceho sveta a nastupujúcej novej forme života – umelej inteligencii – Frem Viery Čákanyovej, ktorá mala premiéru na festivale Berlinale. O klimatickej kríze optikou umelej inteligencie budú v dialógu bádať režisérka filmu Viera Čákanyová, filmová teoretička a poetka Mária Ferenčuhová, environmentálny filozof Lukáš Likavčan a kognitívny vedec Martin Takáč.

Jeden z najzaujímavejších dokumentov vlaňajška Searching Eva je mystifikáciou a špekulatívnym antiportrétom o hľadaní identity v chaose neobmedzených možností názorovo eklektickej dvadsiatničky Evy Collé. Kto je Eva? Je skutočná? Jestvuje len na internete? Film otvára tému telesného a duševného zdieľania ako novej formy fluidnej intimity. Eva je modelka, prostitútka, dcéra aj tuláčka. Už ako štrnásťročná zavrhla koncept súkromia ako prežitok a jej rutinou je kočovanie od jedného konceptu k druhému. Generačnú výpoveď o mladej žene, ktorá nemieni podliehať spoločenským stereotypom nemeckej filmárky Pie Hellenthal bude sprevádzať diskusia s príznačným názvom Žena, autonómia a Instagram.

Počas leta uvedú aj najlepší český dokument o existenciálnom zovretí v tvorivom napätí Sólo Artemia Benkiho. Autor v ňom zachytáva komplikovaný vzťah klavírneho virtuóza Martina P. k hudbe a na pozadí subtílneho portrétu samotára sa pýta, či je výnimočný talent únosný a zlučiteľný s osobným šťastím. V letnom kine uvedú aj životopisný film Efekt Vašulka Hrafnhildura Gunnarsdóttira o prarodičoch "generácie youtube“ – brnianskom rodákovi Woodym Vašulkovi a jeho žene Steine. Slovenskú premiéru bude mať film Kiruna – prekrásny nový svet (2019) švédsko-českej režisérky Grety Stocklassy za účasti tvorcov.

Letný filmový cyklus Ozveny Jihlavy uzavrie masterclass nemeckej režisérky Liny Zacher k víťaznému filmu Fonja (2019). Filmárka ho natočila v spolupráci s mladistvými delikventmi z prevýchovného zariadenia na Madagaskare. Desať z nich sa zapojilo do workshopu, kde sa učili filmovú reč a rozprávať príbehy. Výsledkom je autentická mozaika uzavretej komunity reflektovaná začínajúcimi tvorcami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #prehliadka #dokumentárny film #Jihlava #Ozveny Jihlavy