Vo veku 91 rokov zomrel skladateľ Ennio Morricone

NETKY.SK • 6 Júl 2020, 22:23 • 2 min
Vo veku 91 rokov zomrel skladateľ Ennio Morricone

RÍM - Vo veku 91 rokov zomrel v Ríme taliansky hudobný skladateľ Ennio Morricone. Informovala o tom v pondelok agentúra APA s odvolaním sa na Morriconeho príbuzných.

slovakia

left justify in out

Svetoznámy skladateľ Morricone zomrel v noci na pondelok na klinike v Ríme na následky minulotýždňového pádu, pri ktorom utrpel zlomeninu stehennej kosti, uvádza agentúra ANSA.

 

Ennio Morricone sa narodil v Ríme 10. novembra 1928. Svoju skladateľskú kariéru začal v roku 1961, keď skomponoval hudbu k filmu Il Federale v réžii Luciana Salceho.

 

Svetoznámym sa stal, keď jeho hudba zaznela vo filme Sergia Leoneho s názvom Per un pugno di dollari (Za hrsť dolárov,1964). Jeho skladby preslávili aj westerny Il Buono, il brutto, il cattivo (Dobrý, zlý a škaredý, 1966) a C'era una volta il West (Vtedy na Západe, 1968).

 

 

V roku 2007 dostal Oscara za celoživotné dielo a v roku 2016 mu toto ocenenie udelili v kategórii Najlepšia hudba k filmu The Hateful Eight (Osem hrozných, 2015) v réžii Quentina Tarantina. Okrem toho je nositeľom cien Grammy, Zlatých glóbusov a ďalších prestížnych ocenení.

 

Morricone bol ženatý a zanechal po sebe štyri deti. Jeho syn Andrea Morricone je takisto skladateľ a tvorca filmovej hudby.

 

RTVS si uctí osobnosť Ennia Morriconeho v televíznom vysielaní

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) si v televíznom vysielaní pripomenie zosnulého talianskeho hudobného skladateľa Ennia Morriconeho. V pondelok o 20.30 h na Jednotke odvysiela film Vtedy na Západe a o 23.30 h na Dvojke reláciu Anjeli strážni Ennia Morriconeho. 

 

 

Ennio Morricone sa preslávil najmä ako skladateľ filmovej hudby a nechával sa inšpirovať rôznymi hudobnými žánrami. Rodený Talian bol známy však aj ako dirigent a hudobník. Od roku 1946 zložil viac ako 500 kompozícií k filmom a rôznym televíznym projektom.

 

Študoval na Národnej akadémii svätej Cecílie, kde absolvoval hru na trúbke pod vedením Umberta Semproniho. Neskôr bol jeho pedagógom Goffred Petrassi, vďaka ktorému sa začal venovať kompozícii.

 

Nakoniec ju aj vyštudoval. Ako študent si zarábal hraním v rôznych rímskych kluboch, spolupracoval aj s talianskym rozhlasom.

 

 

Z jeho pera vzišli slávne filmové melódie, napríklad soundtrack k slávnemu westernu Vtedy na Západe, hudba k televíznemu seriálu Chobotnica či k filmu Quentina Tarantina Osem hrozných. V roku 2007 získal Oscara za celoživotné dielo. Okrem toho je nositeľom cien Grammy, Zlatých glóbusov a ďalších prestížnych ocenení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona