Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zomrel génius. Ennio Morricone si ale zabezpečil nesmrteľnosť
Zdielať na

Zomrel génius. Ennio Morricone si ale zabezpečil nesmrteľnosť

Zdroj: SITA

Slávny taliansky skladateľ Ennio Moriccone, ktorý pred štyrmi rokmi vystúpil aj v Bratislave a svojou tvorbou ozdobil stovky filmov a seriálov, zomrel vo veku 91 rokov. Fanúšikovia filmu môžu jeho tvorbu poznať z legendárneho westernu Vtedy na západe či posledne z Tarantinovho filmu Osem hrozných.

Oscarový skladateľ zomrel v noci z nedele na pondelok 6. júla 2020 v rímskej nemocnici, smutnú správu potvrdila rodina Ennia Moricconeho. Smrť si po hudobného velikána prišla po týždni od zranenia, ktoré mu spôsobil nešťastný pád.

Ennio Moriccone sa započal svoju slávnu skladateľskú kariéru v roku 1961 a o dva roky neskôr ho preslávila hudba, ktorú skomponoval pre film režiséra Sergia Leoneho s názvom Za hrsť dolárov. No azda najviac ho preslávila hudba pre legendárnu westernovku Vtedy na Západe z roku 1968.

Legenda medzi westernovkami Vtedy na Západe v podaní hudobného doprovodu od Ennia Moricconeho:

Moriccone bol jednou z najvýraznejších osobností zo sveta filmovej hudby a do vysokého veku úspešne koncertoval a plnil koncertné haly po celom svete, o čom svedčí aj jeho koncert z roku 2016, keď ako 87-ročný navštívil aj Slovenské hlavné mesto.

V roku 2007 získal Oscara za celoživotné dielo a odborná verejnosť ho ocenila až tromi cenami Grammy a tromi Zlatými glóbusmi. V roku 2016 získal cenu americkej filmovej akadémie za hudbu k filmu Osem hrozných od režiséra Quentina Tarantina. Ennio  Moriccone bol ženatý a mal štyri deti, jeho syn Andrea sa rozhodol rovnako ako otec skladať a tvoriť hudbu pre film.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie