V Kodani vyrástla najvyššia lezecká stena na svete. Na elektrárni

Škandinávske krajiny sú známe svojim pozitívnym vzťahom k pohybu a ekológii. Napríklad Dánsko sa pýši viac ako 12 000 kilometrami cyklociest.

Len samotnú Kodaň pritom križuje až 400 km cyklochodníkov. Bicykel nahrádza menej ekologické dopravné prostriedky všade, kde je to len možné. Spojenie športu a ekológie nemusí však znamenať iba dve kolesá s vlastným pohonom. Dôkazom ľudskej vynaliezavosti je projekt Copenhill v Kodani.

Elektráreň, zjazdovka a lezecká stena v jednom

Netradičný a zaujímavý. Projekt Copenhill (známy aj pod názvom Amager Hill) fascinuje hneď z niekoľkých dôvodov.

V prvom rade ide o najekologickejšiu elektráreň na svete, ktorá produkuje elektrinu a teplo z mestského komunálneho odpadu. Zároveň tiež produkuje viac čistej vody ako spotrebováva. Jej cieľom je spolu s ďalšou neďalekou elektrárňou pomôcť hlavnému mestu splniť do roku 2025 ambiciózny cieľ - minimalizovať používanie fosílnych palív.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa CopenHill Urban Mountain (@copenhilldk), 28 Feb 2020 o 2:37 PST

Ekologická elektráreň má však aj ďalšie poslanie. Vytvárať priestor na aktívny oddych pre rodiny a športu chtivých nadšencov. Na streche elektrárne tak vyrástla 370 m dlhá umelá lyžiarska zjazdovka s vlekom, ale aj park s vyznačenými cestičkami. Prechádzku na vrchol elektrárne môžete zakončiť aj posedením pri káve či jednom čapovanom v štýlovej kaviarni.

Najnovšie pribudla k elektrárni ďalšia novinka – lezecká stena. A hneď najvyššia na svete. Svojou výškou 85 m dokáže uspokojiť lezecké chúťky každého. Keďže ide o tak vysokú stenu, je rozdelená na 4 časti. Každých 20 metrov je umiestnená menšia plošina, kde môžete nabrať dych na ďalšiu časť steny. Lezenie na Copenhill môže vyskúšať každý, od začiatočníkov až po pokročilých.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa CopenHill Urban Mountain (@copenhilldk), 21 Máj 2020 o 6:24 PDT

Copenhill ponúka počas celého roka aj rôzne aktivity, od prehliadok priestorov elektrárne, cez bežecké aj lyžiarske preteky až po lyžiarske kurzy.

Dobrý nápad, čo poviete?