Princ Philip oslavuje 99. narodeniny, osobitý štýl nikdy nestratil

NETKY.SK • 10 Jún 2020, 19:02 • 2 min
Princ Philip oslavuje 99. narodeniny, osobitý štýl nikdy nestratil

Britský princ Philip dnes oslavuje 99. narodeniny. Buckinghamský palác pri tej príležitosti zverejnil novú fotografiu, na ktorej je spoločne s kráľovnou Alžbetou II. v areáli hradu Windsor. Po jej boku stojí bezmála 70 rokov. Princ Philip sa narodil 10. júna 1921 vo vile na ostrove Korfu.

slovakia

left justify in out

Fotografiu kráľovského páru odfotili počas minulého týždňa a teraz je zverejnená. Jedná sa o prvú oficiálnu fotografiu princa Philipa od doby, kedy opustil nemocnicu na Štedrý deň minulého roka. Nedávno bola tiež zverejnená fotografia Alžbety II., ako si užíva jazdu na koni.

 

 

Princ Philip býva od roku 2017, kedy sa vzdal kráľovských povinností, na verejnosti vídaný pomerne riedko. Počas Koronavirové pandémie však poďakoval zdravotníkom a ďalším ľuďom z prvej línie, ktorí sa podieľali na zvládnutie situácie.

 

Svadbu si Alžbeta presadila
Princa Philipa na kráľovskom dvore spočiatku príliš nevítali, pretože nebol "tak úplne prototyp anglického gentlemana".

 

Alžbetu však nezvratne očaril ako mladý pohľadný kadet svojím šarmom, humorom a nezávislosťou. Korunný princeznej bolo sotva dvadsať a rodičia ju vraj márne presviedčali, že jej vzdialený bratranec nie je jediný muž na svete. Nedala si povedať.

 

 

Kvôli svadbe, ktorú si Alžbeta nakoniec presadila, Philip s už poangličtenou verziou mena svojej matky Mountbatten konvertoval na anglikánům a vzdal sa gréckej aj dánskej koruny. Vzali sa 20. novembra 1947 vo Westminsterskom opátstve.

 

V Británii sa potom stal vojvodom z Edinburghu, jeho kráľovskou Najvyšších a britským princom.

 

S Alžbetou II. majú štyri deti (Charles, Anna, Andrew a Edward) a osem vnúčat. Keď sa princa raz v tlači pýtali na príčinu úspechu ich manželstva, vyhlásil: "Kráľovná je obdarená neobvykle veľkou dávkou tolerancie."

 

 

Už nešoféruje
V 2009 sa stal najdlhšie "slúžiacim" manželským partnerom v histórii britských panovníkov. Rovnako je najstarším partnerom vládnuceho monarchu. Do vysokého veku bol stále vitálny a aktívny, hoci od roku 2011 obmedzil počet svojich oficiálnych povinností.

 

Koncom roku 2011 bol princ Philip hospitalizovaný kvôli cievnemu implantátu, v auguste 2012 potom kvôli infekcii močových ciest. O rok neskôr podstúpil operáciu brucha. Vlani v januári mal autonehodu, po ktorej sa vzdal vodičského preukazu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies