Dobré noviny
Vedec J. Híveš: Vede by pomohlo viac peňazí cielene určených na zmysluplné projekty
TASR
TASR

Vedec J. Híveš: Vede by pomohlo viac peňazí cielene určených na zmysluplné projekty

Na snímke ocenený v kategórii Inovátor roka Ján Híveš.
Na snímke ocenený v kategórii Inovátor roka Ján Híveš. — Foto: TASR/Jaroslav Novák

Uviedol to Inovátor roka 2019 Ján Híveš z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Bratislava 5. júla (TASR) – Slovenskej vede by pomohlo viac peňazí cielene určených na zmysluplné projekty. Pre TASR to uviedol Inovátor roka 2019 Ján Híveš z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Híveš tvrdí, že vede by pomohla aj stabilizácia v rámci času, aby nedochádzalo k veľkým výkyvom. Poukázal na to, že pár rokov idú na vedu a výskum „obrovské investície“ a potom príde obrovský útlm.

Ľudia si vyžadujú čas

„Práve takéto obrovské výkyvy vo financovaní vedú k tomu, že nemôžete stabilizovať ľudí,“ priblížil. Ako doplnil, vo vede sú najdôležitejším, respektíve najpotrebnejším materiálom práve ľudia, ktorí sa naučia príslušné techniky a zapracujú sa do témy, čo si vyžaduje čas.

Vysvetlil, že je zlé, keď vytvoria mladý kolektív ovládajúci technológie, ktorý sa zabehne, no potom nemôže pokračovať v práci ďalej, lebo už naň nie sú financie.

Žijeme priveľmi povrchne a všetko berieme ako samozrejmosť 

Inovátor roka 2019 tvrdí, že ľudia si prítomnosť vedy vôbec neuvedomujú, hoci je okolo nich neustále. „Je mimoriadne náročné pochopiť, ako funguje mobil. Ale v ňom máte súčiastky, špeciálne materiály, dotykové displeje a to všetko je výsledok vedeckého skúmania a bádania,“ povedal. Zároveň má pocit, „že žijeme priveľmi povrchne a všetko berieme ako samozrejmosť a nikto z nás sa nijako zvláštne nezamýšľa“.

Ako tvrdí, je dobré si uvedomiť, že za pohodlím a jednoduchosťou života stojí práve veľké úsilie ľudí.

V slovenskej vede je podľa neho problémom aj to, že vedci a výskumníci „sa nevedia dobre predať“.  Väčšina vedcov totiž chápe svoju prácu ako povolanie, a nie zamestnanie. Híveš tvrdí, že spropagovať vedu môže nielen ministerstvo školstva, ale aj štátny tajomník Ľudovít Paulis, ktorý sa ňou zaoberá.

V júni si pätica vedeckých pracovníkov prevzala ocenenia Vedec roka 2019

V kategórii Vedec roka získal ocenenie Peter Skyba z Ústavu experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied, Cyril Rajnák z Fakulty prírodných vied Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave získal ocenenie v kategórii mladý vedecký pracovník. Híveš dominoval v kategórii inovátor roka, technológom roka sa stal Emil Spišák z Ústavu technologického a materiálového inžinierstva Technickej univerzity v Košiciach.

Oceneným v kategórii osobnosť medzinárodnej spolupráce sa stal Dušan Galusek z Centra pre funkčné a funkcionalizované sklá Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne.

 

Už ste čítali?