Prudké zmeny na realitnom trhu vyvolané koronakrízou, zdá sa, budú viditeľné najmä v segmente nájomných bytov. Zatiaľ čo pri kúpe nových nehnuteľností, najmä bytov, sa prepad cien dramaticky neprejavuje, ponuka prevyšujúca dopyt sa objavila najmä v oblasti bytov ponúkaných na prenájom. Situácia už dokonca prinútila aj vládu, aby sa zamyslela nad svojím plánom výstavby nových nájomných bytov.

Dôvod, prečo sa na realitnom trhu, najmä vo veľkých mestách, objavilo množstvo bytov, je dočasné uzatvorenie ekonomiky. Mnohé fabriky a podniky zostali zatvorené, a tak aj byty, ktoré slúžia v podstate ako nocľahárne pre pracujúcich z väčšej diaľky, zostali prázdne. Dá sa teda povedať, že na získanie výhodného podnájmu je práve v týchto týždňoch ideálny čas.

Dobrý inzerát

Drvivá väčšina inzerátov ponúkajúcich byty sa nachádza v online priestore. Existuje množstvo webových stránok, ktoré ponúkajú široký výber rôznych bytov na prenájom, od garsónok až po luxusné štvor- či päťizbové byty. Najväčší záujem spravidla býva o jedno- a dvojizbové byty. Tomu je prispôsobená aj cenová politika, keď práve dvojizbové byty vychádzajú v prepočte na štvorcové metre najdrahšie.

Už pri hľadaní by mal byť záujemca náročný a pristúpiť k ďalšiemu kroku až po dôkladnom zvážení ponuky v inzeráte. Prvotnej úvahe veľmi pomôže, ak je okrem fotografií súčasťou inzerátu pôdorys bytu. Vďaka nemu si záujemca dokáže lepšie predstaviť, čo má očakávať po príchode na miesto obhliadky.

Okrem fotografií by mala byť v inzeráte uvedená cena nájmu spolu s informáciou, či sa energie platia osobitne alebo sú súčasťou mesačnej platby. Zvyčajne v inzeráte nájdeme aj výšku kaucie, aký je poplatok pre realitnú kanceláriu a režim, v akom sa bude platiť nájom, teda či ho napríklad treba platiť vopred.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa