Úvod ZO ZAHRANIČIA Na sochu Malej morskej víly v Kodani vandali nasprejovali nápis “rasistická ryba”

Na sochu Malej morskej víly v Kodani vandali nasprejovali nápis “rasistická ryba”

Foto: archív

Svetoznámu sochu Malá morská víla, predstavujúcu postavu z rovnomennej rozprávky Hansa Christiana Andersena v dánskom hlavnom meste Kodaň, znovu vandali znehodnotili nápisom „rasistická ryba“. Tieto slová boli nasprejované na skale, na ktorej 165-centimetrová morská víla z bronzu sedí.

Socha rozprávkovej postavy, ktorú dánsky spisovateľ Andersen literárne stvárnil spolovice ako ženu a spolovice ako rybu, je umiestená pri vstupe do kodanského prístavu. Patrí k najväčším turistickým lákadlám Kodane.

K zodpovednosti za čin sa nik neprihlásil. Dielo vytvorili na počesť rozprávkara Andersena. Vandali naň zaútočili už mnohokrát: sochu zvalili zo skaly, odrazili jej hlavu alebo ju pomaľovali.

Rozprávková postava morskej panny v Andersenovom príbehu bola najmladšou dcérou morského kráľa, ktorá sa zamilovala do ľudského princa a túžila stať sa človekom. Minulý mesiac poliali červenou farbou v Kodani sochu dánskeho misionára Hansa Egedeho, ktorý bol kľúčovou postavou v kolonizácii Grónska. Na soche bol aj nápis Dekolonizujte.

Nie je známe, či oba prípady vandalstva súvisia. Sochy a pamätníky po celom svete sa teraz prehodnocujú vo svetle demonštrácií za rasovú spravodlivosť a proti kolonializmu, ktoré vyvolalo zabitie Afroameričana Georgea Floyda belošským policajtom v americkom meste Minneapolis.

Aktivisti za ľudské práva obvinili vo štvrtok dánskych predstaviteľov z neschopnosti rozpoznať rasizmus. Úrady totiž predtým vyhlásili, že zabitie 28-ročného muža dvoch rás dvoma belochmi na dánskom ostrove Bornholm 23. júna nebolo rasovo motivované. Muž mal dánsko-africký pôvod.