NAKA zadržala Norberta Bödöra, má ísť o kauzu Dobytkár

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Norbert Bödör
Nitriansky podnikateľ Norbert Bödör. Foto: archívne, SITA/Branislav Bibel.
  • aktualizované 4. júla 11:42

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala v piatok neskoro večer známeho nitrianskeho podnikateľa N. B.

„Môžeme potvrdiť, že v piatok o 22:45 Národná kriminálna agentúra zadržala N. B. v rámci akcie Dobytkár, v ktorej sú vyšetrované úplatky za zatiaľ viac ako 10 miliónov eur,“ informovala polícia na sociálnej sieti Facebook. Podľa medializovaných informácií má ísť o Norberta Bödöra.

„Sudca pre prípravné konanie pracovisko Banská Bystrica bude o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry na vzatie do väzby dvoch osôb – Ing. P. K. a Ing. N. B., ktoré sú obvinené z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti, rozhodovať v nedeľu 5. júla od 10:00 na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici,“ informovala agentúru SITA hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková.

Podnikateľ N. B. prišiel v piatok neskoro večer na policajné prezídium v Bratislave vypovedať v súvislosti s kauzou Dobytkár. Nitriansky podnikateľ bol s rodinou v Chorvátsku odkiaľ smeroval rovno na prezídium. Ďalšími obvinenými v kauze majú byť podľa medializovaných informácií bývalý výkonný riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Ľubomír P. a bratislavský podnikateľ Peter K..

Dokumenty súvisiace s kauzou Dobytkár

Pre kauzu Dobytkár mala NAKA podľa medializovaných informácii zasahovať v Bonule vo štvrtok večer a v sídle nitrianskej SBS hľadali elitní policajti dokumenty súvisiace s korupčnou kauzou Dobytkár.

„Národná kriminálna agentúra pokračuje vo vyšetrovaní prípadu z prostredia Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). V rámci akcie Dobytkár na celom území Slovenskej republiky vykonala zaisťovacie úkony a vzniesla obvinenie trom fyzickým osobám a dvom právnickým osobám za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie v tejto chvíli bližšie informácie nie je možné poskytnúť,“ informovala v piatok ráno Polícia Slovenskej republiky na sociálnych sieťach.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) v reakcii uviedlo, že nemá kompetencie poskytovať informácie k policajnej razii ani k vyšetrovaniu. „MPRV SR v prípade potreby bude s orgánmi činnými v trestnom konaní plne súčinné. Bližšími informáciami o priebehu vyšetrovania nedisponujeme a ani informácie o priebehu vyšetrovania nemôžeme poskytovať, aby nedošlo k jeho mareniu,“ reagoval v piatok pre agentúru SITA Daniel Hrežík z Odboru komunikácie a marketingu MPRV SR.

Zaisťovacie úkony na celom Slovensku

NAKA v rámci akcie Dobytkár opakovane počas marca a apríla vykonávala zaisťovacie úkony na celom území Slovenska. Dôvodom sú podozrenia z korupčnej trestnej činnosti a legalizácie príjmov z trestnej činnosti z prostredia Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

Začiatkom mája polícia informovala, že v tejto kauze eviduje spolu 19 obvinených fyzických osôb a päť obvinených právnických osôb. Všetky osoby sú obvinené z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti, pričom väzobne je stíhaných šesť osôb. Zadokumentovaná výška úplatkov má podľa polície približnú hodnotu 10 miliónov eur.

V rámci vyšetrovania tejto kauzy policajti obvinili napríklad bývalého šéfa PPA Juraja K. alebo finančníka Martina K.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Norbert Bödör
Firmy a inštitúcie NAKA Národná kriminálna agentúraPZ Policajný zbor SR